Succéspelarens framfart i VSK: ”Han älskade att träna”

Han värvades från Assyriska i division 2, och tog genast fotbollssverige med storm. Men hur har Marcus Lindays resa varit? Häng med, vi börjar från början och fortsätter fram till det stora genombrottet i Allsvenskan.

Fotbollskarriären började för Marcus Linday i Södertäljeklubben Pershagens SK där pappa Staffan var tränare.

– Han älskade att träna redan från ung ålder. Han missade aldrig en träning och idrott var det roligaste han visste, säger Staffan Linday.

Ödmjukhet och träningsvilja är och var ledorden.

– Marcus har alltid spelat mittfältare, och har alltid löpt mycket på planen. Han är en riktig lagspelare som alltid satt laget främst. Jag minns att de hade ett bra lag redan från start, årgången i Pershagens Sportklubb var ett av Södermanlands bästa lag i sin åldersgrupp, laget var så bra att de flyttade upp till 9 mot 9 tidigare än andra, fortsätter Staffan Linday.

När han sedan börjat på högstadiet var det dags att gå både fotbollsinriktning och Nationella Idrottsutbildningar (NIU), och i samband med det byta från Pershagens SK till Assyriska FF.

– Det var dags att kliva av som pappatränare, dom blev för bra helt enkelt, säger Staffan Linday.

Men det var inte bara fotboll för Marcus. Även ishockey i Södertälje SK och innebandy i Telge SIBK hanns med.

– Jag tyckte det var så kul med både ishockey och även innebandy, men kände att fotbollen gillade jag lite mer. Jag höll på med alla sporter till jag var 15-16 år, men insåg sen att det inte skulle gå att kombinera alla, så då fick jag satsa på fotbollen, och det visade ju sig vara ett bra val, säger Marcus Linday, när vi intervjuar honom.

På högstadiet och i NIU-programmet coachades han bland annat av Steven Yonan och Enrico Ostojic som hade hand om utbildningarna.

– Vi hade Marcus Linday i 6 år, först tre år på högstadiet, men sen även på gymnasiet. Marcus var alltid väldigt tänkande och analyserande om sin egen utveckling. Han är väldigt professionell och noga med allting. Lägg där till att han älskade att träna så såg man snabbt att det var en speciell spelare. Han har också alltid fötterna på jorden, en mönsterkille och elev helt enkelt, säger Enrico Ostojic.

På frågan om steget från division 2 till allsvenskan är svaret enkelt.

– Vi var inte alls chockade när han fick kontrakt med ett allsvenskt lag, säger Enrico.

Samtidigt som studierna blev det spel i Assyriska, där han i ett tidigt skede fick spela med A-laget.

– Han fick tidigt träna med A-laget, han började träna med dom på sommaren, och fick ett kontrakt året dom låg i tvåan (2020), men slog sig ordentligt in i a-laget under året i division 1 (2021), säger pappa Stefan.

I Assyriska tränades han bland annat av Albert Krasniqi.

– Jag är inte ett dugg förvånad att han har den här framfarten i allsvenskan, jag förstod att han skulle göra succé. Marcus har alltid haft en plan för sin utveckling och han följer den också. Förutom det fotbollsmässiga är Marcus en jättefin människa. Filar han till vissa saker kan han bli hur bra som helst, säger Albert.

På frågan varför han stannat i Assyriska även i division 2 fyller Staffan i:

– Han ville hellre spela A-lagsfotboll än att gå till en annan klubb och få spela P19 och träna teknik. Han resonerade att det är ändå seniorfotboll han ska spela som vuxen, så bättre att hantera motgångar och framgångar där. Dessutom var han väldigt noga med att ha bra resultat i skolan, så det var enkelt att stanna kvar i Södertälje och slippa pendla.

Årets säsong har varit en total succé så här långt. Hittills i år har Marcus spelat alla 7 matcher i serien, men även samtliga cupmatcher. Något som gett eko direkt och det är många som är imponerande av hans framfart.

– Marcus är lite av en favoritspelare. Att gå från div 2 till Allsvenskan och spela som om han inte gjort något annat är otroligt. Han blandar starka lungor med grym teknik och fin speluppfattning. Det är riktigt bra scoutat av Kalle för en roll som passar Marcus, men herregud vad Marcus Linday har levererat. Det är hans förtjänst och ingen annan, säger Emelie Öhlander, expert på Discovery+.

Marcus själv ger sin syn på årets insats på det personliga planet.

 – Jag är ganska nöjd med min insats hittills. Jag har fått mycket förtroende och fått spela mycket. En bra start men jag vet att jag fortfarande kan utvecklas och bli bättre.

Om lagets prestation är det tudelat.

– Vi är ju inte nöjda med resultaten, och har inte fått till det tillräckligt bra i offensiven. Men vi spelar riktigt bra fotboll och gör bra matcher. Men vi behöver bli bättre för att vinna. Samtidigt är vi helt övertygade om att vi kommer göra det. Vi tror på spelidén och spelet och tänker fortsätta jobba hårt för att få med oss resultaten, avslutar Marcus Linday.