Mittback i svenska landslaget – och toppspelare i Grönvitt: ”Det är roligast”

Tilda Hellén var stekhet i Sveriges tre landskamper i Portugal. Nu avslöjar landslagets mittback favoritpositionen på planen ”Jag spelar helst längst fram”, säger superlöftet inför söndagens match.

Tilda Hellén är mittback i i F16-landslaget men ett offensivt vapen i VSK Fotboll. På söndag förmiddag tar Grönvitt emot Sturehov på Hitachi Energy Arena. ”Hoppas att jag får spela längst fram. Det är i alla fall roligast. Då får man sätta pressen och löpa i djupled”, säger jättetalangen.

VSK Fotbolls damlag har tre raka segrar och är tvåa i division 2 och tar på söndag emot IK Sturehov från Örebro på Hitachi Energy Arena i Västerås (kick off redan 11.00).

Då lär Tilda Hallén vara ett offensivt vapen.

– Vi har inte fått något lag ännu men jag hoppas att jag får spela längst fram. Det är i alla fall roligast. Då får man sätta pressen och löpa i djupled. Det är inte lika styrt som att spela mittback, säger 15-åringen till klubbmedia i samband med en av de sista träningarna inför helgens fortsatta poängjakt.

LÄS OCKSÅ: VSK och VIK i nytt och unikt samarbete: ”Jackpot för tjejer att kunna gå mellan klubbarna”

Men i F 16-landslaget är Tilda Hellén alltså mittback och senast när Sverige mötte Norge, Portugal och Österrike i Portugal.

Det blev 90 minuter mot Norge och Österrike – och 25 minuter mot Portugal.

– Jag är nöjd med insatsen därnere.

Väl hemma i Sverige och Västerås väntade derby borta mot Västerås BK 30 2 och seger med 3–1.

Grönvitt presterade en stark forcering på Ringvallen – efter 1–1 efter 45 minuter.

– Vi tappade efter deras kvittering men i andra halvlek gjorde vi det bra, säger Tilda Hellén.

LÄS OCKSÅ: Derbyseger för Grönvitt – som avancerat till andraplatsen: ”Ska fortsätta att vinna”

Segern kom dock inte utan smärta eftersom Tilda Hellén sprang ihop med lagkamraten Elin Antonsson och stukade högra handleden.

– Jag har tejpat handleden och ska kunna spela mot Sturehov.

VSK Fotbolls unga och talangfulla trupp inledde serien med en seger och två kryss och sedan dess har det alltså blivit tre fullpoängare (se fakta längre ned).

– Vi gjorde några halvdana insatser i början så ingen var nöjd då. Men vi tog tag i det och vill vara nöjda efter en match. Det finns en stor positivitet i truppen, säger Tilda Hellén.

VSK Fotboll är tillbaka på Hitachi Energy Arena i Västerås på söndag efter derbysegern mot Västerås BK 30 2 (3–1). ”Vi måste ta jobbet, spela runt bollen, ha tålamod och använda ytorna”, säger hon inför mötet med IK Sturehov från Örebro.

Sturehov har Tilda Hellén och övriga spelare födda 2007 i Grönvitt mött ett flertal gånger i serie- och träningsmatcher.

– Jag känner några spelare i Sturehov. Det är en bra klubb.

Vad krävs för fjärde raka segern för Grönvitt?
– Vi måste ta jobbet, spela runt bollen, ha tålamod och använda ytorna. Då tror jag att det blir vinst, säger Tilda Hellén.

CITATEN
”Vi tycker det är imponerande att Tilda Hellén är så ung men tar så mycket ansvar på planen men även i gruppen (är med i spelarrådet). Man glömmer lätt bort att hon är född 2007. Tilda är en framtida lagkapten enligt mig. Hon har en otrolig inställning och ger alltid 100 procent på träningarna.”
VSK Fotbolls huvudtränare Lisa Hellenberg om Tilda Hellén

”Jag har fått följa Tilda Hellén på planen ända seden hon var fem år och fått se hennes vilja och engagemang ta henne hela vägen till flicklandslaget. En väldigt lojal och ödmjuk tjej som jag verkligen unnar all framgång.”
Erik Berntsen, ny styrelseledamot i VSK Fotboll och ledare för klubbens F 17-lag.

FAKTA: Damlagets matcher
20 maj: Västerås BK 30–VSK 1–3
14 maj: VSK–QBIK 7–0
7 maj: Lysvik–VSK 0–1
29 april: Hallsberg–VSK 2–2
22 april: VSK–Karlstad 2–1
14 april: Rynninge–VSK 4–4

FAKTA: Damlagets poängliga
11 poäng: Safiya Abdulkadir Abshir (sex mål, fem assist).
9 poäng: Elin Antonsson (fem mål, fyra assist).
5 poäng: Nathalie Brorson (ett mål, fyra assist).
3 poäng: Elsa Sund (ett mål, två assist).
2 poäng: Bianca Iglesias (två mål, noll assist), Tilda Hellén (ett mål, en assist), Evelina Sjöstrand (ett mål, en assist), Alicia Nordström (noll mål, två assist).
1 poäng: Julia Lindholm (ett mål, noll assist), Elvira Peterson (ett mål, noll assist), Sofia Hasler (noll mål, en assist), Tyra Magnusson (noll mål, en assist), Sally Messing (noll mål, en assist).