Kalle Karlsson i stor intervju – om platsen i toppen, varför han inte är överraskad, stora stödet och nyförvärv: ”Kommer att jobba för”

VSK Fotboll är tvåa i Superettan – efter inledande tolv omgångarna. Nu ger herrlagets manager sin syn på våren och förstärkningar. ”Vi kommer att jobba för att addera en offensiv kraft”, säger Kalle Karlsson.

VSK Fotboll är tvåa i Superettan efter första delen av säsongen. ”Vi har varit väldigt gedigna i alla spelets delar”, säger herrlagets manager Kalle Karlsson och avslöjar vad som var bäst med våren och hur han vill addera ytterligare slagkraft.

VSK Fotboll har överraskat många fans och experter i år och tack vare lördagens till slut klara seger (4–0) mot Skövde AIK på Hitachi Energy Arena i Västerås är klubben tvåa i Superettan.

Placeringen innebar direktuppflyttning till Allsvenskan.

LÄS OCKSÅ: Grönvitt jubel – stormar fram efter ny seger: ”Förstår att alla har drömmar”

– Vi har varit väldigt gedigna i alla spelets delar. Försvarsmässigt är vi svåra att göra mål på. Offensiven har funkat helt okej. 20 mål efter tolv omgångar är inte fy skam. Dessutom med många olika målskyttar vilket vi sa inför säsongen var en förutsättning för att lyckas. Vår speluppbyggnad var nog lite bättre förra våren men då hade vi också Jesper Adolfsson och Pedro Ribeiro i backlinjen – två spelare som var absolut toppklass i den delen av spelet. Däremot var vi bräckliga defensivt i stället, säger Kalle Karlsson när han en av sina första semesterdagar tar emot klubbmedia för att summera vårsäsongen och blicka mot de återstående 18 matcherna i näst högsta serien.

Är du överraskad över poängskörden (24) och platsen i toppen?
– Jag är inte så förvånad över att vi har varit stabila och återfinns på övre halvan. Jag har haft en bra känsla hela vintern. Sedan är det fortfarande så jämnt och många lag är inblandade så mycket kan hända.

Grönvitt inledde med tre poäng mot Brage i Borlänge och har tagit ytterligare 21 poäng. Därmed är herrlaget tvåa i Superettan efter Utsikten inför omstarten i Sundsvall 8 juli.

Vad talade för att det skulle gå så här bra för Grönvitt?
– Att vi över en längre tid har haft en prestationsstabilisering. Vi har förlorat blott fyra tävlingsmatcher sedan hemmamötet med Brommapojkarna 11 augusti förra året: Örebro SK borta där vi åkte på en utvisning efter 20 minuter, Landskrona borta, Jönköping borta och Trelleborg borta. Tre uddamålsförluster. Det vittnar om att vi inte faller igenom så ofta, säger Kalle Karlsson.

Grönvitts alla fans kan med stor glädje minnas tillbaka på ett flertal höjdpunkter sedan premiären i Borlänge mot Brage 1 april fram till och med våravslutningen mot Skövde.

Vad tycker du har varit bäst?
– Det finns många denna vår: Premiärsegern mot Brage inför flera hundra tillresta i Borlänge, sena avgörandet i Helsingborg på Olympia, 3–0 mot Örebro och segern mot Öster som skickade upp oss i serieledning, vändningen mot Östersund…

VSK Fotbolls herrlag har ett publiksnitt på 2 903 på Hitachi Energy Arena i Västerås. Samtidigt är stödet viktigt på bortagräs. Här jublar tillresta fans efter vändningen och 2–1-segern på Jämtkraft Arena i Östersund.

Något som sticker ut extra?
– Spelmässigt har det mest intressanta varit att vi har på ett år seglat upp som det lag som springer mest i Superettan. Vi är etta i serien på ”antal high speed runs” per spelare/match och total sträcka gällande ”high speed runs”. Man skulle nästan kunna tro att vi varit och gnuggat i Bågebacken, säger Kalle Karlsson med ett leende om klassiska vägavsnittet i stadsdelen Blåsbo i Västerås där ikoniske grönvita tränaren Lennart ”Liston” Söderberg körde minst sagt stenhårt med VSK-spelarna från 1970-talet och framåt.

LÄS OCKSÅ: Grönvitt slussar in ungdomar – tjejer och killar får testa världens största sport på Skälby

Kalle Karlsson och övriga tränare runt VSK Fotbolls herrlag har fortsatt att ge förtroende till unga spelare.

– Det är svårt att förbise att vi gjort den här fina våren samtidigt som vi har lyckats släppa fram egenfostrade spelare från akademin. Max Larsson är etablerad nu, Patric Åslund och Anders Hellblom har spelat många minuter, Liam Larsson har fått debutera i Superettan, Adam Padovan fick debutera mot Varberg i Svenska cupen, Alex Lindelöv och Hugo Björk har suttit med på bänken.

Grönvitt har ett publiksnitt på 2 903 efter sex matcher vilket är femte bäst i Superettan efter Helsingborg, Gais, Öster och ÖSK.

LÄS OCKSÅ: Klubbchef till VSK Fotboll

Snittet är väsentligt högre i år på Hitachi Energy Arena. Vad betyder publikstödet för spelarna?
– För det första är det fantastiskt kul. Det betyder massor. Sedan kan man vända på det: Om inte folk kommer till våra matcher när vi ligger i toppen på tabellen och levererar en offensiv fotboll – när tusan ska de komma i så fall? Jag har sagt det flera gånger men de unga supportrarna som hittat till läktarna har gett energi till alla i och runt hela klubben. De här tonåringarna lägger ned ett otroligt jobb på sina tifon och det har skapat känslan av att det händer saker även utanför planen. Det ökar definitivt vår attraktionskraft som klubb. Jag är övertygad om att det gett ringar på vattnet i stan och att fler unga som gamla kommer hitta till Hitachi Energy Arena kommande månaderna. Jag började själv följa VSK hösten 1996, säger Kalle Karlsson som på den tiden var 15 år.

Kalle Karlsson har släppt fram flera akademispelare under sin tid som ansvarig. Anders Hellblom debuterade borta mot AIK i Svenska cupen (1–1) och har belönats med mycket speltid.

VSK Fotboll gick upp i Allsvenskan det året.

– Ta det som ett tecken (skratt).

Direkt efter trepoängaren mot Skövde fick VSK-managern frågor om eventuella förstärkningar inför sommarens transferfönster.

På vilken eller vilka positioner behöver herrlaget eventuellt förstärka?
– Eftersom ekonomin inte räckte i vintras valde vi att bara värva en nia (Jabir Abdihakim Ali) trots att vi tappade både Viktor Granath och Viktor Prodell. Vi kommer att jobba för att addera en offensiv kraft, säger Kalle Karlsson.