Grönvitt jubel – stormar fram efter ny seger: ”Förstår att alla har drömmar”

Jabir Abdihakim Ali (längst till höger) visade vägen för VSK Fotboll genom att göra 1–0 på Hitachi Energy Arena i Västerås. Det blev till slut 4–0 och därmed är Grönvitt tvåa efter vårsäsongen.

VSK Fotboll exploderade i andra halvlek mot Skövde AIK. Då blev det hela 4–0 – och ett steg närmare högsta serien. ”Jag vill göra något speciellt med den här klubben”, säger lagkaptenen Simon Johansson i en stor intervju.

Superettan tar sommaruppehåll efter tolv omgångar och VSK Fotboll kommer att vara tvåa inför omstarten i Sundsvall om exakt fyra veckor (lördag 8 juli).

Inte undra på att Hitachi Energy Arena i Västerås kokade.

Stämningen var minst lika elektrisk i omklädningsrummet.

– Jag har väntat på det här sedan jag kom upp i seniortruppen som 18-åring. Nu är jag 30 och i slutet av min fotbollskarriär. Jag vill göra något speciellt med den här klubben, säger Simon Johansson till klubbmedia och tar en bit pizza för att fylla på depåerna efter ännu en imponerande prestation.

LÄS OCKSÅ: Manager Kalle Karlsson inför dagens match mot Skövde AIK

Grönvitt har tvingats att rädda kontraktet i Superettan i sista eller näst sista matcherna sedan återkomsten till Sveriges andradivision.

Scenförändringen är alltså stor 2023 – och förhoppningarna stiger bland alla grönvita fans.

– Jag förstår att alla har drömmar och det har självklart jag också. Jag har aldrig varit i den här positionen tidigare. Våren har varit otroligt bra. Vi har presterat väldigt bra på bortaplan. Det har kanske varit lite för många 0–0-matcher hemma men man ska inte klaga när man ligger där uppe. Vi vet var vi kommer ifrån och vilken budget som finns i klubben.

Hur långt kan det här räcka?
– Man måste som sagt få drömma och sedan får vi se var det slutar. Det låter klyschigt men vi måste ta en match i taget och jobba hårt. Det är viktigt att vi fokuserar på rätt saker och glömmer tabellen. Alla som sett VSK senaste åren vet vad vi kan göra under hösten. Vi gör alltid bra höstar och jag tar för givet att vi lyckas med det också i år, säger Simon Johansson.

Jabir Abdihakim Ali avslutade också målskyttet på Hitachi Energy Arena. Umit Aras (till vänster) och Daniel Ask är först framme att gratulera till 4–0-målet.

VSK Fotboll var en av de främsta klubbarna i Superettan i slutet av 2022 och herrlagets manager Kalle Karlsson lyckades sedan förlänga avtalen med alla tunga spelare utom skyttekungen Viktor Granath.

Simon Johansson anser att just det arbetet var ovärderligt.

– Vi har gjort tre-fyra bra höstar i rad men tyvärr tappat spelare. För första gången fick vi behålla duktiga och stabila spelare som man vet vad man får av. Kemi är viktigast av allt i ett lag. Titta på klubbar som Degerfors, Sirius och Halmstad. De använde 13-14 spelare när de gick upp. Det måste man ha när man som vi inte har råd med spelarna som finns på en högre hylla.

Samtidigt har unga egna spelare lyfts upp – som Anders Hellblom och Patric Åslund

– De har haft en jättefin utveckling, säger Simon Johansson.

LÄS OCKSÅ: Sen forcering gav vinst till Grönvitt: ”Vi visste att det skulle bli tufft att komma hit upp”

Skövde AIK backade som väntat hem med i stort sett hela laget och satsade på kontringar som några gånger var nära att resultera.

– Vi tog initiativet direkt och tryckte ned dem. Vi skapade bra lägen och hade ganska många hörnor och inspel. Men det är svårt att få hål på ett lag som står med så många spelare i eget straffområde.

Grönvitt fick utdelning relativt tidigt i andra halvlek när inbytte Jabir Abdihakim Ali stötte in Daniel Asks precis passning.

– Det var extremt viktigt och skönt att få hål på Skövde nästan direkt. Anders (Hellblom) gjorde det bra i första halvlek men Jabir ger oss extra tyngd. Han visade att han är stark i en mot en-dueller. 1–0 gjorde att Skövde måste våga framåt, säger Simon Johansson.

LÄS OCKSÅ: Swedbanks familjedag: VSK Fotboll – Skövde AIK 10/6 13.00 – här är allt du behöver veta

Olle Edlund fyllde på med 2–0 ribba och in i målet, Max Larsson bombade in 3–0 och Jabir Abdihakim Ali avslutade med 4–0 på stopptid.

– Det blev en helt annan resa efter första målet.

Underhållningsvärdet var högt i 90 minuter – plus stopptid.

– Så här vill vi spela. Det ska gå snabbt. Alla vill ha boll och är aktiva och vi kommer ned i assistzonerna och hittar bra inspel därifrån. Det är fantastiskt att vara på planen när det klickar så där. Sista matcherna innan Skövde hade vi för många felpassningar och inte samma flow, säger Simon Johansson.

VSK Fotboll–Skövde AIK 4–0 (0–0)
Målen: 1–0 (58) Jabir Abdihakim Ali, 2–0 (63) Olle Edlund, 3–0 (70) Max Larsson, 4–0 (90+4) Jabir Abdihakim Ali.
Hörnor: 11–2 (6–0, 5–2).
Bollinnehav (procent): 69–31 (71–29, 67–33).
Avslut: 17–4 (5–1, 12–3).
Skott på mål: 8–3 (1–1, 7–2).
Skott utanför mål: 9–1 (4–0, 5–1).
Målvaktsräddningar: 3–4 (1–1, 2–3).
Varningar, VSK: Filip Tronêt. Skövde: Elmar Abraham.
Domare: Erik Mattsson.
Publik: 2 183 (på Hitachi Energy Arena, Västerås).

Så spelade VSK Fotboll:
Målvakt: Anton Fagerström.
Backlinje: Herman Magnusson (88), Frédéric Nsabiyumva, Alex Douglas.
Mittfält: Simon Gefvert, Daniel Ask, Olle Edlund (76), Max Larsson.
Anfall: Simon Johansson (kapten, 84), Anders Hellblom (46), Jaheem Burke (76).
Ersättare: Jabir Abdihakim Ali (46), Martin Gamboš (76), Filip Tronêt (76), Patric Åslund (84), Umit Aras (88), David Engström, Alex Lindelöv, Daniel Tegermark Svensson (målvakt).

Mer från Hitachi Energy Arena

 • VSK Fotbolls herrlag har haft över 2 000 besökare alla hemmamatcher i år och passerade den nivån även en solig och het lördag med kick off redan 13.00.
 • 2 183 var säsongens lägsta notering men så här hög har stämningen inte varit någon gång 2023.
 • I fjol lockade Skövde bara 1 232. För att exemplifiera hur hett Grönvitt är i år.
 • Publiksnittet efter sex matcher på Hitachi Energy Arena är finfina 2 903.
 • Swedbank arrangerade många uppskattade familjeaktiviteter innan matchen på Hitachi Energy Arena.
 • Swedbank delade även ut pris till en god lagkamrat i VSK Fotbolls akademi. Priset gick till Isak Tallwin i P19. Stort grattis!
 • Degerfors tidigare storspelare Dan Fröberg representerade Swedbank och intervjuades i pausen – och gav de grönvita spelarna några goda råd i högtalarna om hur man kan lucka upp en tät defensiv.
 • Direkt efter Jabir Abdihakim Alis första mål (av två) kom banderollen upp: ”No Jabir – no party”.
 • Missa inte filmade intervjun med just Jabir Abdihakim Ali i VSK Fotbolls sociala medier.
 • Grönvitts keeper Anton Fagerström har hållit nollan sju av tolv matcher och släppt in ett enda mål på Hitachi Energy Arena.
 • Målskillnaden efter tolv omgångar: 20–8. Gais är enda andra lag som bara har släppt in åtta mål.
 • Lördagens matcher i Superettan: Gefle–Öster 3–2, Jönköping–Trelleborg 3–1, Utsikten–Sundsvall 5–0.
 • Omgången kompletteras under söndagen med Brage–Landskrona, AFC Eskilstuna–Helsingborg, Gais–Örebro SK, Östersund–Örgryte.
 • Spelarna i herrlaget har nu två veckors semester och samlas igen söndag 25 juni, 17.00. Tre timmar tidigare är det damderby: VSK–Gideonsbergs IF.
 • Rätt nummer i 50/50-lotteriet: 1 013. Vinstsumma: 4 650 kronor.
 • Grönvitt är tillbaka på Hitachi Energy Arena redan i morgon, söndag, 11 juni. Klubbens damlag tar emot Eda IF från Värmland i division 2.