Grönvitt vinnare igen – närmar sig absoluta toppen: ”Väldigt skönt och viktigt”

Sally Messing flyttades upp i seniortruppen i vintras och har tagit stora kliv. 15-åringen var en gigant när VSK Fotboll besegrade Rynninge IK i dag. ” Jag tycker att vi är bästa laget i serien när alla presterar på topp”, säger mittfältaren. I bakgrunden syns jämngamla landslagsspelaren Tilda Hellén som också signerade en imponerande insats på Hitachi Energy Arena.

VSK Fotboll är vinnare igen – efter två snabba mål. 2–0 innebär att avståndet krympte till toppositionen. ”Vi går för serieseger”, säger stjärnskottet Sally Messing.

VSK Fotboll fick nöja sig med 4–4 i seriepremiären i division 2 mot Rynninge IK i Örebro i mitten av april men i returen på Hitachi Energy Arena var det inget tvekan om att alla tre poängen skulle stanna i Västerås.

Det blev alltså 2–0 till Grönvitt mot serietvåan.

– Väldigt skönt och väldigt viktigt att vinna igen, säger Sally Messing till klubbmedia efter en gedigen prestation på centrala mittfältet.

Första halvleken var relativt jämnt spelmässigt men Grönvitt slog till två gånger – i minut 25 och minut 29.

Elsa Sund och Elin Antonsson var kliniska när de hittade ytan i offensivt straffområde.

– Två mycket bra mål.

Grönvitt höjde kvaliteten efter pausen.

– Jag tycker att vi gör en riktigt bra andra halvlek. Vi hade lite svårt i första eftersom Rynninge täckte mitten bra. Sedan blev de trötta och tappade oss lite. Vi sa att vi skulle bli mer aggressiva, säger Sally Messing om det taktiska snacket.

LÄS OCKSÅ: Serien vänder och VSK spelar sista matchen innan sommaruppehållet. ”Vi ska ta mycket avslut och vara hungrigare framför målet”

Tack vare trepoängaren och serieettan Gideonsbergs IF:s överraskande förlust i Hallsberg är differensen nere i sex poäng i GIF:s favör.

Sally Messing anser att VSK Fotboll har goda chanser att hamna överst när division 2 avslutas med derby mot just de ljusblå i början av oktober.

– Jag tycker att vi är bästa laget i serien när alla presterar på topp. Många lag slår bara iväg bollen medan vi spelar riktigt bra genom mitten. Vi skapar och hittar ytor och har ett bra väggspel.

Vad talar för att hösten ska bli bättre?
– Vi har haft några dippar men är på väg uppåt. Sista matcherna har vi spelat väldigt bra, säger Sally Messing.

LÄS OCKSÅ: Tidigare mästarlaget för giftigt – i historiska derbyt: ”Skillnaden är att de gör mål”

15-åringen fick göra några inhopp i Grönvitts representationslag 2022 och flyttades i vintras upp permanent i den även i övrigt unga truppen.

– Det tog någon månad att komma in i spelet. Det är en helt annan fysisk nivå än vad jag var van vid. Men sedan har det rullat på och nu känns det bra.

Var det här din främsta match?
– Nja, näst bästa. Jag tycker att jag var bättre i derbyt mot GIF, säger Sally Messing med ett leende.

Grönvitts spelare får ledigt i två och en halv vecka men Sally Messing nöjer sig med fem dagars paus eftersom hon ska spela med klubbens F17-lag i Gothia cup i Göteborg i slutet av juli.

LÄS OCKSÅ: Grönvitt slussar in ungdomar – tjejer och killar får testa världens största sport på Skälby

– Det ska bli jätteroligt att vara med där och jag ska självklart träna med F17 innan.

Ingen risk att du kör för hårt?
– Nej, kroppen hinner återhämta sig ändå, säger Sally Messing.

Citat om Sally Messing
”Vi flyttade upp Sally Messing från F15 inför den här säsongen och hon har tagit otroligt stora steg sedan i vintras. Hon växer in i sin roll mer och mer för varje vecka och i dag dominerar hon mittfältet totalt hela matchen. Vi vet att hon kan leverera otroligt fina passningar men hon har även utvecklat en fin defensiv där hon vinner mycket bollar och hindrar många anfall.”
Lisa Hellenberg, huvudtränare för VSK Fotbolls damlag.

VSK Fotboll–Rynninge IK 2–0 (2–0)
Målen:
1–0 (25) Elsa Sund, 2–0 (29) Elin Antonsson.
Hörnor: 4–6 (1–4, 3–2).
Varningar, VSK: -. Rynninge: -.
Domare: Navid Ghanbarzadeh, Västerås.
Publik: 148 (på Hitachi Energy Arena, Västerås).
Matchens VSK-lirare: Thea Nilsson.

Så spelade VSK Fotboll
Målvakt: Eila Viitala.
Backlinje: Tyra Magnusson, Thea Nilsson, Evelina Sjöstrand (46). 
Mittfält: Nathalie Brorson (ut 33, in 46), Julia Lövemark (46), Sally Messing, Tilda Hellén.
Anfall: Safiya Abdulkadir Abshir, Elin Antonsson, Elsa Sund.
Avbytare: Sofia Hasler (in 33, ut 67), Elvira Peterson (46), Julia Lindholm (67), Julia Holmström, Mathilda Juhlin.

Mer från Hitachi Energy Arena
VSK Fotbolls damlag hade tre raka bakslag på Hitachi Energy Arena (Sturehov, Eda och Gideonsbergs IF) men i dag blev det första trepoängaren hemma sedan 14 maj (7–0 mot QBIK).
Elsa Sund gjorde 1–0 efter Elin Antonssons passning. Mittfältsmotorn har hittills bokförts för tre mål första säsongen i Grönvitt.
Elin Antonsson ökade på till 2–0 för Grönvitt – med ”fel” fot. Vänsterskottet gick till vänster om Miranda Bergsten och var säsongens åttonde fullträff.
Jacqueline Jessen är skadad och därmed fick Eila Viitala fick förtroendet i målet igen. 17-åringen höll sin första nolla i division 2.
Thea Nilsson har varit långtidsskadad och successivt kunnat öka speltiden. Kaptenen spelade för första gången i år 90 minuter. Defensiva insatsen var klockren och utnämningen till matchens lirare synnerligen befogad.
Frågan är om någon spelare i serien springer lika mycket och sliter lika hårt som Safiya Abdulkadir Abshir. Röst på sittplatsläktaren: ”Saffe var otrolig i dag.”
Apropå hård arbetsinsats: Elin Antonsson visar att hon är mer än målskytt och framspelare. Det blev sannolikt rekord i löpmeter mot Rynninge.
Tyra Magnusson kom till Grönvitt i vintras och går från klarhet. 17-åringens djupledsbollar från högra flanken var hårda och precisa.
Övriga resultat sista omgången innan sommaruppehållet och återstarten i augusti: Hallsberg–Gideonsbergs IF 3–1, Lysvik–Forsby 5–1, QBIK–Eda 0–7, Sturehov–Karlstad 4–2 och Västerås BK 30 2–Hertzöga 2 1–2.
F07-landslagets förbundskapten Lovisa Delby var på Hitachi Energy Arena och bevakade sina två blågula spelare Nathalie Brorson och Tilda Hellén i VSK. Sally Messing torde ha stärkt aktierna inför kommande uttagningar.
Julia Lövemark studerar i Ohio i USA men är hemma i Västerås på lov. Planen var att spela en handfull matcher för Grönvitt i juni. Sjukdom har tyvärr limiterat speltiden till dagens 45 minuter. Och de var riktigt bra.
VSK Fotboll är tillbaka på Hitachi Energy Arena lördag 15 juli (15.00). Då väntar toppmatch i Superettan för herrlaget. Här säkrar du biljett till mötet med Utsikten!
Damlagets nästa match i Västerås är lördag 12 augusti (14.00) mot Hallsberg.
Bo-Göran Lundqvist serverar som vanligt en intervju med huvudtränaren Lisa Hellenberg i VSK Fotbolls sociala medier.

Damlagets tolv seriematcher 2023
1 juli:
VSK–Rynninge 2–0
25 juni: VSK–Gideonsbergs IF 1–4
17 juni: Forsby–VSK 2–4
11 juni: VSK–Eda 1–2
3 juni: Hertzöga 2–VSK 1–2
28 maj: VSK–Sturehov 0–1
20 maj: Västerås BK 30 2–VSK 1–3
14 maj: VSK–QBIK 7–0
7 maj: Lysvik–VSK 0–1
29 april: Hallsberg–VSK 2–2
22 april: VSK–Karlstad 2–1
14 april: Rynninge–VSK 4–4

Damlagets poängliga efter vårsäsongen
16: Elin Antonsson (åtta mål, åtta assist).
15: Safiya Abdulkadir Abshir (åtta mål, sju assist).
9: Nathalie Brorson (ett mål, åtta assist).
5: Elsa Sund (tre mål, två assist).
3: Tilda Hellén (två mål, en assist), Bianca Iglesias (två mål, en assist), Tyra Magnusson (noll mål, tre assist), Alicia Nordström (ett mål, två assist), Evelina Sjöstrand (ett mål, två assist).
2: Sofia Hasler (ett mål, en assist), Julia Lindholm (ett mål, en assist), Sally Messing (noll mål, två assist).
1: Freja Magnusson (ett mål, noll assist), Elvira Peterson (ett mål, noll assist).