Tidigare mästarlaget för giftigt – i historiska derbyt: ”Skillnaden är att de gör mål”

VSK Fotboll dominerade spelet – och tryckte på för kvittering. Då avgjorde Gideonsberg derbyt på Hitachi Energy Arena. ”Om vi hade fått in 2–2 hade det blivit ett annat resultat”, säger kaptenen Thea Nilsson.

Elin Antonsson (till vänster) hade ett jätteläge att kvittera till 2–2 för VSK Fotboll i historiska derbyt mot Gideonsbergs IF. Men sista tio minuterna avgjorde de ljusblå med två snabba mål. ”De har en rutin och erfarenhet som vi inte har ännu”, säger kaptenen Thea Nilsson (nummer 6). I mitten Tyra Magnusson (nummer 3).

VSK Fotbolls och Gideonsbergs IF:s representationslag möttes för första gången på damsidan i dag och det blev till slut en siffermässigt klar triumf för de ljusblå.

1–4 var inte vad Grönvitt räknat med – eller hoppats på.

– Jag är otroligt besviken över att vi inte tar tre poäng. Spelmässigt är vi uppe på en helt annan nivå än tidigare. Skillnaden är att de gör mål medan vi missar lägena. De har en rutin och erfarenhet som vi inte har ännu, säger Thea Nilsson till klubbmedia efter att suttit länge på konstgräset på Hitachi Energy Arena i Västerås och deppat.

LÄS OCKSÅ: Grönvitt slussar in ungdomar – tjejer och killar får testa världens största sport på Skälby

GIF fick en drömstart när Ida Österberg skruvade in lagets första hörna direkt i mål och uppförsbacken blev ännu större för Grönvitt när Jennifer Forsman Ekfeldt satte 0–2 fem minuter innan pausen.

Då såg Grönvitt slaget ut i historiska derbyt.

– Inget av de målen ska få gå in.

Elin Antonsson gav dock Grönvitt hoppet när hon tryckte in 1–2 med en kvart kvar – efter Nathalie Brorsons delikata passning från högra flanken.

Sedan lobbade just Elin Antonsson över Thea Fält i GIF:s mål men bollen tog i stolpen och därtill hade comebackande Elsa Björkman en gyllene möjlighet att kvittera.

LÄS OCKSÅ: Satsning på flickfotboll: VSK inleder samarbete med Bäckby United – söker unga flickor som vill spela fotboll

– Vi kommer ju till otroliga lägen men får inte in bollen. Jag var övertygad om att vi skulle göra minst ett mål på de chanserna. Jag är helt säker på att det hade blivit ett annat resultat om vi hade fått in åtminstone något av avsluten, säger Thea Nilsson som för övrigt kom till GIF som sexåring och har gjort tio säsonger på Önsta IP i Västerås.

VSK Fotboll hade ett större bollinnehav och alltså också möjligheter att ta åtminstone en poäng.

– Det är två lag som spelar på väldigt olika sätt. De lägger bollen långt medan vi rullar boll mer. Men jag är självklart medveten om att det är målen som räknas i fotboll.

Emma Lindgren ökade på till 1–3 och då gick luften ur det unga grönvita laget.

Kajsa Hall Wistling fyllde på med 1–4 i slutminuterna och säkrade definitivt segern.

– Tyvärr bjuder vi på två mål från lägen utanför boxen, säger Thea Nilsson med en suck.

LÄS OCKSÅ: Derby, dessutom mellan trean och ettan i serien! ”Jag tror det blir en match där båda lagen vill styra spelet”

Grönvitt är i och med derbyförlusten nio poäng efter Gideonsberg och Thea Nilsson hoppas på en siffermässigt vassare andra del som inleds redan nu på lördag mot Rynninge på Hitachi Energy Arena.

– Vi har inte fått resultaten med oss så här långt så jag hoppas att hösten blir bättre. Samtidigt måste vi komma upp mer i nivå. Framför allt behöver vi bli mer skärpta i eget och motståndarnas straffområde och kräva mer av varandra. Då kan det bli jäkligt bra.

21-åringen har bara kunnat spela de sista matcherna och frånvaron har varit ett betydande avbräck för VSK Fotboll.

Det blev dock 66 minuter mot GIF.

– Jag har inte ont alls (i foten) men får inte spela 90 minuter för läkaren. Förhoppningsvis kan jag spela ännu mer mot Rynninge på lördag, säger Thea Nilsson.

VSK Fotboll–Gideonsbergs IF 1–4 (0–2)
Målen: 0–1 (11) Ida Österberg, 0–2 (40) Jennifer Forsman Ekfeldt, 1–2 (74) Elin Antonsson, 1–3 (79) Emma Lindgren, 1–4 (89) Kajsa Hall Wistling.
Hörnor: 5–3 (2–3, 3–0).
Varning, VSK: Tilda Hellén. GIF: -.
Domare: Moltas Gunnarsson, Ransta.
Publik: 477 (på Hitachi Energy Arena, Västerås).
Matchens VSK-lirare: Nathalie Brorson.

Så spelade VSK Fotboll
Målvakt: Eila Viitala.
Backlinje: Tyra Magnusson, Thea Nilsson (kapten, ut 66), Tilda Hellén. 
Mittfält: Sofia Hasler (ut 36, in 46, ut 70, Zelda Stadsdahl (ut 46), Sally Messing, Nathalie Brorson (ut 62, in 70).
Anfall: Safiya Abdulkadir Abshir (85), Elin Antonsson, Elsa Sund.
Avbytare: Elsa Björkman (36), Julia Holmström (62), Evelina Sjöstrand (66), Julia Lindholm (85), Elvira Peterson.

Mer från Hitachi Energy Arena
VSK Fotboll startade sitt historiska damlag 2020. I dag noterades hittills högsta publiksiffran på Hitachi Energy Arena: 477.
Söndagens derby var alltså det första någonsin mellan VSK Fotbolls och GIF:s representationslag på damsidan.
Gideonsbergs IF var länge en av de ledande föreningarna på damsidan i Sverige. Det blev SM-guld 1992 och cupguld 1993. Fem år senare åkte de ljusblå ur högsta serien.
Grönvitt var obesegrat i drygt ett och ett halvt år på arenan på Rocklunda men i dag kom dessvärre tredje raka förlusten (Sturehov, Eda och GIF).
Thea Fält i GIF briljerade flera gånger och är sannolikt bästa eller näst bästa målvakten i serien.
Stor skillnad i rutin och medelålder i dagens derbytrupper. Grönvitt: 19,25 år. GIF: 27,40 år.
Zelda Stadsdahl kunde äntligen starta för VSK på Hitachi Energy Arena med det blev bara 45 minuter för 19-åriga mittfältaren på grund av ny skada.
Elsa Björkman inledde sina studier till läkare i Uppsala i vintras. Nu är hon tillfälligt hemma i Västerås och kan spela med Grönvitt igen. Forwarden var som väntat en injektion och ytterst nära mål.
Unga supportrarna i Gröna grabbar syns och hörs på herrlagets matcher i Superettan och nu stöttade de damlaget med flagghav och bengaler.
Tunga namnen Sara Eriksson och Emrica Randberg saknas fortfarande för Grönvitt men gör gedigna insatser för klubben på sidan av planen.
Herrlagets brasilianska stjärna Pedro Ribeiro följde derbyt med extra spänning eftersom sambon och tidigare elitspelaren Fia Jonsson av tidsskäl valde Gideonsbergs IF före VSK Fotboll efter familjens flytt från Stockholm till Västerås i vintras.
Nu på lördag (1 juli, 14.00) vänder serien och Grönvitt tar emot Rynninge IK. Vårens seriepremiär i Örebro slutade 4–4. Då stod det 3–0 efter en halvtimme.
Bo-Göran Lundqvist serverar som vanligt en intervju med Lisa Hellenberg i VSK Fotbolls sociala medier.
VLT sände derbyt på Hitachi Energy Arena. Här hittar du höjdpunkterna.
Herrlaget har höstpremiär lördag 15 juli (15.00). Då möts ettan och tvåan i Superettan på Hitachi Energy Arena. Här säkrar du biljett till tidiga seriefinalen!

Damlagets seriematcher 2023
25 juni:
VSK–Gideonsberg 1–4
17 juni: Forsby–VSK 2–4
11 juni: VSK–Eda 1–2
3 juni: Hertzöga 2–VSK 1–2
28 maj: VSK–Sturehov 0–1
20 maj: Västerås BK 30 2–VSK 1–3
14 maj: VSK–QBIK 7–0
7 maj: Lysvik–VSK 0–1
29 april: Hallsberg–VSK 2–2
22 april: VSK–Karlstad 2–1
14 april: Rynninge–VSK 4–4