Grönvitt chockat i Örebro – då visade kaptenen klass och ordnade poäng: ”Chanser att avgöra”

VSK Fotboll var extremt illa ute borta mot Rynninge IK. Då gjorde Safiya Abdulkadir Abshir tre mål för Grönvitt. ”Vi hade chanser att vinna”, säger vikarierande kaptenen efter 4–4 i Örebro.

Bollen på straffpunkten och Safiya Abdulkadir Abshir slår in ett av sina tre mål mot Rynninge IK i premiärmatchen.

ÖREBRO. VSK Fotbolls damlag fick en minst sagt skräckfylld upplevelse av Rynninge IK i division 2-premiären på Pettersbergs IP i Örebro på fredagskvällen.

Rynninge gjorde tre enkla mål på 16 minuter.

Och redan efter en halvtimme stod det 3–0.

– Det var en jättejobbig start på serien. Jag vet inte vad det kan ha berott på. Kanske mycket nervositet när det är premiär, säger Safiya Abdulkadir Abshir till klubbmedia i bussen på vägen hem till Västerås.

”Saffe” var planens gigant och gav Grönvitt hoppet tillbaka med 3–1 och minskade sedan gapet till örebroarna via 3–2 på straff.

Det var också siffrorna i paus.

– Antingen viker man sig eller så ger man allt. Vi bet ihop och spelade riktigt bra. När vi nästan var ikapp efter första halvlek kändes det som om vi hade en bra chans.

VSK Fotboll fick emellertid nästa chock i inledningen av andra halvlek när Emmelie Junkerfelt kontrade in 4–2 till Rynninge.

Sedan reducerade Evelina Sjöstrand till 4–3 innan Safiya Abdulkadir Abshir tryckte in 4–4 när 25 minuter återstod.

– Rynninge föll ned jättemycket och vi hade flera chanser att avgöra men det var det lilla sista som saknades för att få in bollen och ett segermål, säger Safiya Abdulkadir Abshir.

22-åringen har gjort tre mål eller fler när Grönvitt spelade i lägre divisioner i samband med att klubbens damlag formerades 2020.

Kvällens facit var det bästa hittills – på den här nivån.

– Jag har aldrig gjort tre mål tidigare i division 2.

”Saffe” var sjuk i en och en halv månad i vintras och missade därför många träningar och kunde bara spela tre av sex försäsongsmatcher.

Hur långt framme är du nu?
– Det känns bättre och bättre så jag börjar komma ifatt, säger Safiya Abdulkadir Abshir.

Grönvitts huvudtränare Lisa Hellenberg öste beröm över Safiya Abdulkadir Abshir som 2022 gick från klarhet till klarhet på sin nya position på centrala mittfältet.

– ”Saffe” är ovärderlig för oss och en enorm motor. Hon driver på och sliter så hårt för laget. Allt arbete får de andra spelarna att haka på. Jag tror att hon vann 90 procent av alla dueller i dag.

Samtidigt får hon mycket stryk?
– Ja, verkligen men ”Saffe” är tuff och tål mycket, säger Lisa Hellenberg till klubbmedia.

Rynninge IK–VSK Fotboll 4–4 (3–2)
Målen: 1–0 (14) Ida Bromsjö Tunmats, 2–0 (16) Jolin Rolandson, 3–0 (30) Sabina Grabus, 3–1 (32) Safiya Abdulkadir Abshir, 3–2 (34) Safiya Abdulkadir Abshir (straff), 4–2 (52) Emmelie Junkerfelt, 4–3 (56) Evelina Sjöstrand, 4–4 (66) Safiya Abdulkadir Abshir.
Hörnor: 1–6.
Varningar, Rynninge: Tea Arlebo. VSK: Jacqueline Jessen.
Domare:
Ema Ribic, Kumla.
Publik: 65 (på Pettersbergs IP, Örebro).

Så spelade VSK Fotboll
Målvakt: Jacqueline Jessen.
Backlinje: Sofia Hasler (63), Evelina Sjöstrand, Tilda Hellén, Freja Magnusson.
Mittfält: Mathilda Juhlin (62), Safiya Abdulkadir Abshir, Elsa Sund, Bianca Iglesias.
Anfall: Nathalie Brorson (87), Elin Antonsson.
Avbytare: Emrica Randberg (62), Tyra Magnusson (63), Elvira Peterson (87), Sally Messing, Eila Viitala (målvakt).

Mer från seriepremiären på i Örebro

• VSK Fotbolls damlag hade som vanligt stöd på plats. 25 supportrar i olika åldrar gjorde sitt för att det skulle bli tre poäng.
  • Grönvitt har en hel del skadade och sjuka spelare. Hela truppen var dock på plats i Örebro.
  • Nyförvärvet och flicklandslagsspelaren Nathalie Brorson slet kopiöst hela matchen. 15-åringen tvingades att gå av med kramp när det återstod bara några minuter.
  • Jämngamla landslagskollegan Tilda Hellén inledde som mittback men flyttade högre upp i banan när Emrica Randberg gjorde comeback efter skada.
  • Som vanligt finns en filmad intervju med huvudtränaren Lisa Hellenberg i klubbens sociala medier.
  • Damlaget har hemmapremiär på Hitachi Energy Arena i Västerås lördag 22 april (14.00) mot Karlstad Fotboll. Du som inte kan vara på plats kan se matchen på VLT.se (plustjänst).