VSK-profilen har blivit nyckelspelare – även på planen: ”Alltid velat spela i Grönvitt”

Supportrarna har alltid varit tolfte spelaren för VSK Fotboll och VSK Bandy. Nu har Emrica Randberg delvis lämnat läktaren – och fått en annan viktig roll. ”2023 ska vi gå upp”, säger backklippan i en stor intervju.

Emrica Randberg kom från Gideonsbergs IF till VSK Fotboll inför säsongen 2021 och har bidragit till två raka placeringar i toppen. Nu siktar Grönvitt på serieseger och att ta steget upp i division 1. ”Räkna med ett fartfyllt spel”, säger 20-åringen.

Emrica Randberg har följt VSK Fotboll och VSK Bandy ända sedan hon var liten och det hon inte känner till om klubben som fyller 119 år 29 januari 2023 är sannolikt inte värt att veta.

”Felet” är delvis pappa Dan Randbergs.

– Vi har alltid gått när VSK spelar fotboll och bandy. Mina små syskon brukar också vara med. Och även min farbror och mina kusiner har stått i klacken, säger 20-åringen till klubbmedia om familjens stora grönvita intresse.

VSK Fotbolls herrlag säkrade avancemang till nästa högsta serien i november 2018 och Emrica Randberg följde avgörandet när det blev 2–1 mot Akropolis på Grimsta i västra Stockholm.

Robin Blommé satte 1–0 och Douglas Karlberg 2–0 – inför ett röststarkt bortafölje.

– Det är mitt bästa VSK-minne.

VSK Fotboll avancerade till Superettan i slutet av 2018. Firandet fortsatte veckan efter på Iver Arena i Västerås. ”Det är mitt bästa VSK-minne”, säger Emrica Randberg.

Numera är hon själv en betydelsefull spelare i ett annat VSK-lag som också siktar uppåt i seriesystemet.

Grönvitts damlag i fotboll har uttalade målsättningen att spela i division 1 säsongen 2024.

– Vi var jättenära att vinna serien som nykomling i år. Det kändes otroligt tråkigt att missa på mållinjen i höstas. Men nästa år ska vi helt enkelt gå upp. Jag tycker att vi har en väldigt stark trupp, säger Emrica Randberg.

Grönvitts representationslag har hittills rekryterat fem ”externa” spelare: Sofia Hasler, Tyra Magnusson, Nathalie Brorson och Ella Sund från Gideonsbergs IF, och Zelda Stadsdahl från Rynninge IK i Örebro.

Dessutom har superlöftena Tilda Hellén och Sally Messing lyfts upp från det välutbildade och framgångsrika laget med spelare födda 2007.

– Alla nya tjejer som har kommit till VSK är jätteduktiga och flera har erfarenheter av landskamper.

Tempo är högt inne i värmen i Fotbollshallen på Rocklunda i Västerås när tränarna Lisa Hellenberg och Lotta Hjalmar förbereder sina spelare inför nästa säsong.

Inget lämnas åt slumpen.

– Alla är beredda att jobba hårt för att utvecklas som spelare, säger Emrica Randberg.

Vad kan alla som även följer VSK Fotbolls damlag förvänta oss för spel i år?
– Vi kommer att ha ett mycket bra passningsspel. Ni kan även räkna med ett fartfyllt spel. Vi är sjukt snabba. Alla vet hur otroligt snabb Elin (Antonsson) är. Nu har vi ännu fler med hög fart i spelet.

Grönvitt gjorde historisk debut i damernas division 4 hösten 2020, vann serien direkt och tog därmed steget upp i trean.

Och inför 2021 flyttade Emrica Randberg från Gideonsbergs IF och Önsta IP i Västerås till Iver Arena.

– Jag och (lagkaptenen) Thea Nilsson började i GIF när vi var fem år. När hon gick till VSK efter några år i BK 30 ville jag följa med, berättar Emrica Randberg.

Samtidigt var Lisa Hellenberg involverad i transfern till Grönvitt.

– Jag fick en jättebra bild av Lisa så det spelade också in.

Nu utgör Thea Nilsson och Emrica Randberg ett av flera vassa mittbacksalternativ i jakten på serieseger och promovering.

Positionen är relativt ny för Emrica Randberg som spelade på centrala mittfältet i Gideonsbergs IF.

– Lisa flyttade ner mig i backlinjen och jag trivs bra där. Man får styra spelet och vara med i speluppbyggnaden. Samtidigt tycker jag om att försvara. Jag känner att jag är bra en mot en, löpstark och orkar mycket, säger 20-åringen.

VSK Fotbolls damlag i division 2 och herrlag i Superettan har gemensam träningsstart på Iver Arena söndagen den 8 januari (13.00).

I januari i år gjorde alla spelare entré till gröna och vita bengaler och spelare och tränare intervjuades under premiärträningen.

– Det var väldigt häftigt att vara med om det.

Livet handlar dock inte bara om fotboll för Grönvitts nummer 5 som på vardagarna tågpendlar till Örebro och studerar till jurist.

Första terminen är avklarad och nu återstår fyra år.

– Jag trivs och känner att jag valde rätt utbildning. Det fungerar också bra med fotbollen, säger Emrica Randberg.

Emrica Randberg tillsammans med sina lagkompisar och herrlaget ser du närmast i aktion på den gemensamma träningsstarten den 8 januari, 13.00, på Iver Arena. Alla grönvita är välkomna och du kan läsa mer om eventet här.