Tätast i Superettan – här är hemligheterna bakom Grönvitts starka defensiv: ”Fantastisk prestation”

VSK Fotboll har bästa defensiven i Superettan efter 14 omgångar. Anton Fagerström (till vänster) har åtta nollor och det är bäst av alla målvakter. ”En fantastisk prestation”, säger assisterande tränaren Johannes Petersson som är ansvarig för målvakterna och fasta situationer.

VSK Fotboll har flest nollor – och har släppt in minst antal mål. Här berättar assisterande tränaren om imponerande siffrorna. ”Vi jobbar hårt men ska bli ännu bättre”, säger Johannes Petersson.

Superettans klubb- och spelarstatistik avslöjar att serietvåan VSK Fotboll är det lag jämte trean Gais som har starkast defensiv med bara nio insläppta mål efter 14 omgångar.

Grönvitt sticker emellertid ut när det gäller nollor.

Åtta av 14 gånger har motståndarna blivit mållösa.

LÄS OCKSÅ: Kalle Karlssons starka känslor – efter tunga triumfen: ”Otroligt skönt att vinna”

– Det är en fantastisk prestation, säger Johannes Petersson till klubbmedia inför måndagens toppmöte mot just Gais på Gamla Ullevi i Göteborg.

VSK Fotbolls nyckeltal relativt 2022 visar vilken remarkabel utveckling som herrlaget har haft på bara tolv månader.

Efter exakt lika många omgångar i fjol hade Grönvitt släppt in 25 mål – och bara hållit nollan mot Skövde och Landskrona.

LÄS OCKSÅ: KLART: Simon Johansson förlänger med VSK

– Defensiven imponerar verkligen och det är självklart väldigt roligt. Samtidigt hade det varit bättre om vi hade vunnit med 2–1 än spelat 0–0 hemma mot Örgryte och Landskrona. Vi skapade tillräckligt mycket de matcherna för att vinna och ha ytterligare fyra poäng.

Hur förklarar du att Anton Fagerström har släppt in bara nio mål och har åtta nollor nästan halvvägs in i serien?
– Anton Fagerström var skadad nästan hela vintern och våren i fjol och drabbades av ytterligare en skada under säsongen. Nu har han tränat för fullt i ett helt år och jobbar hela tiden metodiskt för att bli bättre. Förra året var vi tvungna att byta en hel del framför honom. I år har vi kunnat spela med samma trebackslinje i alla matcher. Herman Magnusson, Frédéric Nsabiyumva och Alex Douglas har fungerat mycket bra och klarat sig från avstängningar, säger Johannes Petersson.

Johannes Petersson flyttade från Växjö till Västerås och VSK Fotbolls akademi i slutet av 2019. Nu är han assisterande tränare med målvaktsansvar för klubbens herrlag i Superettan.

Målvaktsgruppen består av Anton Fagerström, Daniel Tegermark Svensson och Elis Wahl som sporrar och hjälper varandra.

Kvartetten kollar därtill på en hel del klipp från träningarna på Hitachi Energy Arena i Västerås och seriematcherna.

– Vi pratar om bästa positionen för en målvakt. Det kan handla om så lite som centimetrar för att kunna göra en ännu bättre prestation.

Du är bara 24 och därmed åtta år yngre än Anton Fagerström och sex år yngre än Daniel Tegermark Svensson. Hur fungerar det att coacha två så rutinerade spelare som är så pass mycket äldre?
– Jag tycker att det är väldigt roligt att få träna dem. Vi har en fin relation i målvaktsgruppen. Det handlar inte om ålder utan om kunskapen och vad vi gör för arr teamet ska bli bättre och bidra, säger Johannes Petersson som var målvakt tills han var 19 år och då representerade moderklubben Växjö Norra.

LÄS OCKSÅ: Tränarlöftets plan – för att Grönvitt ska besegra Öster: ”Har extra input att komma med”

Johannes Petersson deltar under 2023 i högsta målvaktstränarutbildningen Uefa A – för tränare som är verksamma i Allsvenskan, Superettan och Damallsvenskan.

Bara tio personer är uttagna.

– Uefa A pågår hela året och ger nya reflektioner som jag givetvis tar med till herrlaget och akademin här i VSK.

LÄS OCKSÅ: KLART: VSK värvar Ibrahim Diabaté

Grönvitts unge tränare jobbar inte bara med målvakterna i herrtruppen och äldsta akademilaget utan ansvarar även för fasta situationer i Superettan ihop med managern Kalle Karlsson.

Klubbens analytiker Joel Bäckström presenterar klipp över hur kommande motståndare agerar offensivt och defensivt.

– Vi kollar mycket av motståndarnas och våra egna fasta situationer för att på bästa sätt instruera spelarna innan matcherna och under matcherna ifall vi behöver justera något vid hörnor och frisparkar, berättar Johannes Petersson.

FOTNOT. VSK Fotboll tar emot Gefle IF på Hitachi Energy Arena söndag 30 juli (15.00). Här kan du säkra biljett till nästa hemmamatch!