Tränarlöftets plan – för att Grönvitt ska besegra Öster: ”Har extra input att komma med”

Johannes Petersson har gjort raketkarriär i VSK Fotboll. Nu hoppas han på tre poäng mot tidigare laget Östers IF. ”Vi har riktigt bra koll på dem”, säger tränarlöftet inför söndagens match på Iver Arena.

Grönvitt tar emot Öster på Iver Arena i Västerås i dag, söndag, 31 juli, och för Johannes Petersson blir mötet minst sagt en speciell upplevelse.

23-åringen är född och uppvuxen i Växjö.

Och han har representerat rödblåa laget.

– Jag har haft säsongskort på Östers matcher och gick på deras fotbollsgymnasium. Släkten har alltid hållit på Öster och min mammas bror har varit styrelseledamot där, säger Johannes Petersson efter lördagens matchförberedande träning.

Öster och VSK Fotboll delade på poängen (1–1) på Visma Arena i Växjö i slutet av april och nu är söndagens gäster på fjärde plats i superettan.

Topplaceringen förstärktes i och med 3–2-segern mot AFC Eskilstuna i tisdags.

– Det är ett bra lag som spelar lite längre bollar och har många skickliga spelare runt straffområdet. 

Vad betyder det att du har extra koll på Öster?
– Vi scoutar förstås alla lag extremt noga och vet vilka styrkor och svagheter de har. Här gör vår motståndaranalytiker Joel Bäckström ett extremt bra jobb. Sedan förbereder vi tränare en matchplan och bygger hypoteser för att få ett så bra utfall som möjligt. Men eftersom det är just Öster den här gången har jag kanske extra input att komma med, säger Johannes Petersson utan att vilja avslöja några detaljer.

VSK Fotbolls sport- och akademichef Herman Ottosson fick upp ögonen för Johannes Petersson 2019 och i slutet av det året gick flyttlasset norrut.

Första uppgiften var att fungera som målvaktstränare för P15 i Grönvitt.

– Jag hade varit på studiebesök här med mitt dåvarande lag Växjö Norra i början av 2019 och när Herman Ottosson kontaktade mig om att börja jobba för VSK Fotboll fanns inget att tveka om. 

Förra hösten promoverades Johannes Petersson till att arbeta även med herrlaget i näst högsta serien och nu har han en tung roll på träningar och matcher med huvudtränaren Kalle Karlsson och assisterande tränaren Alexander Rubin.

– Kalle Karlsson och jag förbereder till exempel offensiva och defensiva fasta situationer men jag coachar det under matcherna, berättar Johannes Petersson.

VSK Fotboll och övriga klubbar i superettan och allsvenskan har tillgång till egna kameror som filmar matcherna.

Ungefär var tionde minut under spelet sammanställer Johannes Petersson sekvenser i sin Ipad.

– Jag får tidsangivelser av Alexander Rubin som jag klipper ut och som vi kollar på och visar. Vi analyserar hur motståndaren agerar och jämför med de scenarios som vi har byggt och vilka justeringar vi eventuellt behöver göra. Direkt efter första halvlek snackar vi tränare ihop oss i fem minuter innan vi går in till spelarna och pratar med dem.

Den som studerar tv-sändningarna på Discovery noga kan se att Johannes Petersson alltid har en öronsnäcka i högra örat.

– Jag har hela tiden kontakt med vår fystränare William Dahlgren för att få ytterligare info kring spelarnas status ute på planen. Dessutom kan jag snabbt se till att spelare som ska bytas in är redo. Vi kan spara en hel del viktiga sekunder på det, säger Johannes Petersson.

Grönvitt vann senaste hemmamatchen mot Landskrona Bois (3–0) och spelade oavgjort mot Örgryte IS i Göteborg i tisdags (1–1).

Hur vill du recensera herrlagets säsong så här långt?

– Vi spelar ofta bra men skulle behöva göra det mer frekvent. Drömmen vore att hela tiden få till det som mot Landskrona. Om man ser till antalet poäng borde och kunde det definitivt ha varit fler. Många har pratat om poängtappen mot AFC, J-Södra och Halmstad och jag kan bara hålla med.

Herrlaget i superettan är inte enda arbetsuppgiften utan 23-åringen tränar och coachar också målvakterna i P19 och P17.

Uppdragen där handlar i första hand om utveckling.

– Jag törs säga att vi är bland de bästa i landet på att utbilda målvakter – efter AIK och Malmö FF. Vi är ett tajt gäng som bedriver samma träning och alltid utgår från spelet och matchsituationer, säger Johannes Petersson.

Karriären i Grönvitt har alltså gått snabbt sedan flytten från Växjö till Västerås som 20-åring.

– Jag vill gärna lyfta fram att jag är väldigt tacksam för att ha fått den chansen. Vi har många otroligt duktiga tränare här som jag lär mig av varje dag.

Vad siktar du på karriärmässigt?

– Jag vill förstås fortsätta uppåt. Mot allsvenskan och landslaget, svarar Johannes Petersson.

Här köper du biljett till VSK Fotboll–Östers IF!