Historiskt mål av superlöftet – men Grönvitt tappade allt på slutet: ”Tung förlust”

Alicia Nordström gjorde ett historiskt mål för VSK Fotboll. Men klubbens superlöfte fick ändå inte fira mot Eda IF. ”Tråkigt att det inte räckte till seger”, säger 14-åringen efter 1–2.

Alicia Nordström fyllde nyss 14 år och fortsätter att få förtroende av VSK Fotbolls huvudtränare Lisa Hellenberg. I dag kom första och historiska målet. ”Det var väldigt skönt när bollen gick in”, säger superlöftet om 1–0 på Hitachi Energy Arena. Elin Antonsson spelade fram och är först att gratulera.

VSK Fotboll har en väsentligt yngre dam- eller snarare flicktrupp den här säsongen och det exemplifieras inte minst av att Alicia Nordström får allt mer speltid av huvudtränaren Lisa Hellenberg.

Och nyblivna 14-åringen tackade för förtroendet mot Eda IF.

I dag kom alltså första målet någonsin i representationslaget.

– Det var väldigt skönt när bollen gick in, säger Alicia Nordström med ett leende till klubbmedia om 1–0 i slutet av första halvleken.

Alicia Nordström tillhör egentligen klubbens talangfulla F17-lag men har varit med i division 2 vid fem tillfällen 2023.

I dag blev det närmare 45 minuter.

– Jag fick nästan en chock när jag blev uttagen första gången. Det var inget som jag hade räknat med alls. Men det är väldigt roligt och jag hoppas få chansen fler gånger.

Vad känner du att du framför allt tillför?
– Jag löper mycket och skapar lägen, säger Alicia Nordström.

Grönvitt tryckte på för 2–0 efter Alicia Nordströms ledningsmål i slutet av första halvlek. Här är historiska målskytten och Tilda Hellén (skymd) framme och oroar på Hitachi Energy Arena i Västerås. Nummer 12 i Eda IF är kaptenen Ellen Erlandsson.

Grönvitt hade kunnat ta ledningen en kvart innan 1–0 sedan Tilda Hellén vunnit bollen på mittplanen, tagit sig förbi sista försvararen och kommit fri.

Edas målvakt Saga Bryntesson visade dock att hon är seriens kanske främsta och gjorde sig stor och räddade.

VSK hade en gyllene möjlighet att öka på till 2–0 i början av andra halvlek men Saga Bryntesson klarade friläget också från Elin Antonsson.

– Det var synd att vi inte fick de bollarna.

Grönvitt skapade fem hörnor före paus och en bit in i andra halvlek var hörnstatistiken uppe i hela 9–0.

Det fanns alltså en hel del möjligheter att addera fler mål.

– Vi hade jättemånga lägen men borde ha skjutit mer, säger Alicia Nordström.

Värmlandslaget tog successivt över när VSK spelade omständligt och tappade bollar på mittfältet andra delen av andra halvlek.

Det kändes som en tidsfråga innan Eda skulle komma ikapp.

– Alla kämpade och slet men det blev för mycket spel en och en.

Julia Martinsson kvitterade på en hörna som gick rakt in i målet när knappt tio minuter återstod och med bara fyra minuter kvar av ordinarie tid ökade Nellie Lindeberg på till 1–2 – också på en hörna från höger.

– Det var en tung förlust men det är bara att jobba på och försöka göra det bättre nästa helg, säger Alicia Nordström om lördagens länsmöte i Köping mot Forsby FF.

Mer från Hitachi Energy Arena

• Alicia Nordström kan vara yngsta målskytten någonsin i något av VSK Fotbolls representationslag. Forwarden fyllde 14 år så sent som 6 mars i år.
  • Apropå unga premiärmålskyttar i Grönvitt: Jonny Rödlund var drygt 15 när han 1987 gjorde segermålet mot Vasalund på Skytteholm i Solna utanför Stockholm. Janne Malmqvist svarade för det första grönvita målet då.
  • VSK Fotbolls damlag var obesegrade på Hitachi Energy Arena i Västerås mellan september 2021 och juni 2023. Nu har det blivit två raka förluster – mot IK Sturehov och Eda IF.
  • Ordinarie kaptenen Thea Nilsson kunde äntligen starta en hemmamatch efter tre månaders skada och spelade 45 minuter. Zelda Stadsdahl matchas också försiktigt efter skada och kom in direkt efter pausen.
  • Tunga namnen Sara Eriksson och Emrica Randberg saknas fortfarande.
  • Julia Lindholm tvingades kliva av på uppvärmningen och Elin Ankarswed kallades in med kort varsel.
  • Nu på lördag 17 juni väntar nästa match i division 2 – mot Forsby FF i Köping.
  • Grönvitts damlag är tillbaka på Hitachi Energy Arena för derbyt mot serieledande Gideonsbergs IF söndag 25 juni, 14.00.
  • Bo-Göran Lundqvist serverar som vanligt en intervju med Lisa Hellenberg i VSK Fotbolls sociala medier.

VSK Fotboll–Eda IF 1–2 (1–0)
Målen:
1–0 (44) Alicia Nordström, 1–1 (81) Julia Martinsson, 1–2 (86) Nellie Lindeberg.
Hörnor: 9–5 (5–0, 4–5)
Varningar, VSK: -. Eda: -.
Domare: Sohrab Hussaini, Sala.
Publik: 143 (på Hitachi Energy Arena, Västerås.

Så spelade VSK Fotboll
Målvakt: Jacqueline Jessen.
Backlinje: Tyra Magnusson, Thea Nilsson (kapten, ut 46), Sally Messing, Julia Holmström.
Mittfält: Nathalie Brorson (ut 63, in 72), Safiya Abdulkadir Abshir, Elsa Sund, Sofia Hasler (ut 34, in 63, ut 84).
Anfall: Elin Antonsson, Tilda Hellén.
Avbytare: Alicia Nordström (in 34, ut 72, in 84), Zelda Stadsdahl (in 46), Elin Ankarswed, Elvira Peterson, Eila Viitala (målvakt).