Här vänder Grönvitt – hjälten efter åttonde raka segern: ”Så glad att få hjälpa mitt lag”

Frédéric Nsabiyumva blev matchvinnare när VSK Fotbolls herrlag tog åttonde raka segern. Burundiske landslagsmannen nickade in 3–2 på Hitachi Energy Arena. ”Det kändes helt fantastiskt att få se bollen i målet”, säger ”Freddy”. Tvåmålsskytten Jabir Abdihakim Ali (till höger) är först att gratulera.

VSK Fotboll var illa ute mot Helsingborgs IF men lyckades vända ett hotande nederlag. Frédéric Nsabiyumva avgjorde för Grönvitt med en kraftfull nick på slutet. ”Jag tackar Gud för segern”, säger den djupt religiöse backen efter 3–2.

VSK Fotboll hade sju raka trepoängare i Superettan innan matchen mot Helsingborgs IF på Hitachi Energy Arena i Västerås i dag men exceptionella sviten såg ut att få ett slut inför ny storpublik (4 468 besökare)

HIF ledde nämligen med 2–0 efter 45 minuter.

– Helsingborg hade ingenting att förlora inför den här matchen och att de lyckades få in två mål kändes konstigt för det speglade inte alls matchen, säger Frédéric Nsabiyumva till klubbmedia efter Armin Al-Hamawis och Charlie Webergs mål precis innan pausen.

Grönvitt skapade direkt en handfull bra möjligheter men bland annat Jabir Abdihakim Ali (två gånger) och Simon Johansson lyckades inte överlista Kalle Joelsson som signerade flera fina parader.

Vad sa ni i pausen om det för många chockartade tvåmålsunderläget?
– Vi spelare hade ett väldigt bra snack och sedan kom tränarna in och gav oss bra råd.

Utdelningen för Grönvitt kom direkt i början av andra halvlek när lagets skytteligaledare och fansfavoriten Jabir Abdihakim Ali först reducerade till 1–2 och sedan kvitterade till 2–2 inom loppet av bara fem minuter.

VSK Fotboll fick straff i början av andra halvlek och den tog Jabir Abdihakim Ali hand om på bästa sätt. Grönvitts ledande målskyttar pricksköt reduceringen 1–2 till höger om Kalle Joelsson i HIF:s mål.

– Jabir är en fantastisk striker. Han har ett enormt självförtroende, säger den burundiske landslagsmannen med beundran i rösten.

Olle Edlund prickade ribban och Daniel Ask hade ett utmärkt tillfälle att ge Grönvitt ledningen i andra halvlek.

Men det dröjde till minut 82 innan 3–2 kom från Frédéric Nsabiyumva.

– Jag försöker alltid att ge extra tyngd på fasta situationer och nu var jag på rätt ställe och kunde nicka in bollen.

Hur kändes det att se bollen i nätet?
– Helt fantastiskt. Jag tackar Gud för målet och segern, säger Frédéric Nsabiyumva med ett stort leende.

”Freddy” blev matchvinnare på stopptid också i Östersund i början av juni efter att Filip Tronêt först kvitterat till 1–1 på Jämtkraft Arena.

– Jag är så glad över att jag kan hjälpa mitt lag.

HIF tryckte på för en kvittering på stopptid och matade in bollar i det grönvita straffområdet.

Wilhelm Loeper hade ett jätteläge från nära håll men Anton Fagerström svarade för en imponerande reflexräddning.

VSK Fotbolls fans fyllde den utbyggda ståplatssektionen och bar fram Grönvitt till vändningen mot HIF. Jabir Abdihakim Ali och Frédéric Nsabiyumva såg till att 0–2 efter 45 minuter blev 3–2 vid full tid.

– Anton har varit enormt bra från första matchen. Han betyder så mycket för oss, säger Frédéric Nsabiyumva.

Trepoängaren innebar att Grönvitt är fortsatt tvåa i Superettan efter Utsikten som har tre mål bättre differens.

Klubbarna möts i Göteborg på fredag.

– Nu ska vi vila en dag och sedan förbereda oss på bästa sätt för den matchen. Det blir ingen lätt uppgift men vi känner oss redo. Vi vann mot Utsikten här och kan göra det igen.

Avståndet ner till Gais på allsvensk kvalplats är tolv poäng.

– Jag kollade precis på tabellen men vi tänker inte på hur det ser ut utan fortsätter att jobba på för att försöka vinna alla matcher, säger Frédéric Nsabiyumva.

Klicka här – för att köpa Höstkortet till herrlagets matcher i Superettan och damlagets matcher i division 2.

VSK Fotboll–Helsingborgs IF 3–2 (0–2)
Målen: 0–1 (40) Armin Al-Hamawi, 0–2 (45+2) Charlie Weberg, 1–2 (49) Jabir Abdihakim Ali (straff), 2–2 (53) Jabir Abdihakim Ali, 3–2 (82) Frédéric Nsabiyumva.
Bollinnehav (procent): 59–41 (57–43, 61–39).
Målchanser: 15–6 (6–4, 9–2).
Skott på mål: 7–4 (2–3, 5–1).
Skott utanför mål: 8–2 (4–1, 4–§).
Hörnor: 10–1 (6–0, 4–1).
Målvaktsräddningar: 2–4 (1–2, 1–2).
Varningar, VSK: -. Helsingborg: Lukas Kjellnäs (44), Erik Ring (48), Pavle Vagic (90+5).
Domare: Fredrik Oppong, Mölndal.
Publik: 4 468 (på Hitachi Energy Arena, Västerås).

Så spelade VSK Fotboll:
Målvakt: Anton Fagerström.
Backlinje: Herman Magnusson, Frédéric Nsabiyumva, Alex Douglas (89).
Mittfält: Simon Gefvert, Daniel Ask, Olle Edlund (89), Max Larsson (52).
Anfall: Simon Johansson (kapten, 84) Jabir Abdihakim Ali (83), Patric Åslund.
Ersättare: Ibrahim Diabate (52), Filip Tronêt (83), Anders Hellblom (84), Umit Aras (89), Mohammed Mahammed (89), Miguel Sandberg, Daniel Tegermark Svensson (målvakt).

Mer från Hitachi Energy Arena
✓ VSK Fotbolls herrlag har åtta raka segrar och är tvåa i Superettan efter Utsikten som fortfarande toppar tabellen – nu på bättre målskillnad: Plus 24 för göteborgarna och plus 21 för Grönvitt.
✓ Avståndet till Gais och Öster på tredje och fjärde plats är tolv poäng.
✓ Ettan och tvåan i Superettan möts för övrigt på Bravida Arena på Hisingen i Göteborg på fredag kväll (18 augusti).
✓ I dag var 4 468 på plats på Hitachi Energy Arena enligt officiella statistiken men det lät som ytterligare minst tusen.
✓ Grönvitt har samlat 30 981 besökare på nio hemmamatcher vilket ger ett snitt om 3 442 och tredje plats i publikligan efter Helsingborg och Gais.
✓ Jabir Abdihakim Ali tog hand om VSK:s straff direkt efter pausen och tryckte också in kvitteringen.
✓ Grönvitts ledande målskytt (åtta mål) lockade för övrigt en hel buss med fans från en fritidsgård i stadsdelen Husby i Stockholm. Utflykten till Västerås blev alltså minst sagt lyckad eftersom idolen svarade för två mål – inom bara fem minuter.
✓ Anton Fagerström hade bara släppt in ett mål på Hitachi Energy Arena inför matchen mot HIF. I dag blev det alltså två när Grönvitt tappade positionerna vid 0–1 och skottet till 0–2 styrdes av hemmaspelare och ställde 31-åringen. Utan kvalificerade räddningen på Wilhelm Loepers skott på stopptid hade det sannolikt inte blivit tre poäng och åttonde raka trepoängaren.
✓ Daniel Ask registrerades för flest löpmeter mot HIF: 10 794. Dessutom noterades ”Asken” för söndagens topphastighet: 31,29 kilometer i timmen.
✓ Max Larsson tvingades dessvärre bryta på grund av skada i början av andra halvlek och ersattes av Ibrahim Diabate. Varje gång ivorianska nyförvärvet rörde bollen gick ett förväntansfullt sus hos den grönvita delen av publiken på Hitachi Energy Arena.
✓ Alexander Rubin intervjuades som vanligt på innerplanen en kvart innan kick off. Ni har väl inte missat förhandsartikeln med assisterande tränaren där han förklarar herrlagets framgångar?
✓ Grönvitt offentliggjorde i fredags rekryteringen av Aly Coulibaly från spanska UD Sanse. Fransmannen är sommarens andra nyförvärv. 27-åringen presenterades innan matchstart i dag och fick tröjan med nummer 21 av styrelseledamoten Anders Tengström.
✓ Går det att bli profet i sin egen stad? Kanske. Klacken sjöng ”En Kalle Karlsson, finns bara en Kalle Karlsson” efter makalösa vändningen.
✓ Svensk Elitfotbolls matchdelegat Per Kjellin uppvaktade Kalle Karlsson och Anton Fagerström i samband med spelarpresentationerna innan avspark. Kalle Karlsson röstades fram månadens tränare i juli och Anton Fagerström till månadens spelare – i kamp med grönvita lagkamraterna Daniel Ask och Simon Johansson.
✓ Legendariske tränaren Stuart Baxter tränade AIK när Solnalaget föll på övertid mot Barcelona i september 1999. Det var då han levererade klassiska citatet i en tv-intervju i en recension av domarna: ”This is the fucking Champions League, not amateur football, please take responsibility”. I dag var snart 70-årige britten på Hitachi Energy Arena – med uppdraget att rädda allsvenska maratontabellens sexa kvar i näst högsta serien.
✓ VSK Fotbolls tillträdande klubbchef var med i firandet i omklädningsrummet efter åttonde raka segern. Patrik Lundstedt såg ut att ha gått igenom en biltvätt när han kom ut i korridoren efter de numera sedvanliga segersångerna och vattenkaskaderna.
✓ Ni hittar förstås mycket annat se- och läsvärt inför, under och efter Grönvitt–HIF på Facebook, Instagram och X (Twitter).
✓ Övriga spelade matcher i omgång 18: Brage–Gais (0–4), Sundsvall–Trelleborg (1–1), Utsikten–Landskrona (5–1), Öster–Gefle (1–2) och Östersund–AFC Eskilstuna (1–1).
✓ Måndagens matcher: Örebro SK–Jönköping och Örgryte–Skövde.
✓ Rätt nummer i 50/50-lotteriet: 7 503. Vinstsumma: 9 275 kronor. Tack alla som köpte lott – och stort grattis till vinnaren.
✓ Full pott för VSK Fotbolls representationslag i helgen. Tjejerna vann mot IFK Hallsberg på Hitachi Energy Arena i går och finns också med i toppen i sin serie (division 2).
✓ VSK Fotboll är tillbaka på Hitachi Energy Arena på söndag 20 augusti. Damlaget tar emot värmländska Lysvik (13.30).
✓ Nästa hemmamatch i Superettan är gratismatchen mot Brage lördag 2 september (15.00). Tina Bilock i styrelsen: ”Då fyller vi arenan!”