Grönvitts toppjakt fortsätter – efter tre nya poäng: ”Vi vet vad vi kan”

VSK Fotboll vann första dammötet någonsin mot Hertzöga BK i Karlstad. Elsa Sund (till vänster) gjorde 2–0 medan Tilda Hellén (till höger) satte 1–0. Därmed befäster Grönvitt platsen i toppen av division 2.

VSK Fotboll fortsätter att vara ett topplag i division 2. Här är bilden på de två matchvinnarna mot Hertzöga, ”Jätteskönt med tre nya poäng”, säger Elsa Sund.

VSK Fotboll förlorade överraskande mot IK Sturehov från Örebro på Hitachi Energy Arena i Västerås för en vecka sedan men tog snabb revansch på Ilanda IP i Karlstad.

Det blev 2–1 mot Hertzöga BK 2.

– Resan hit är lång och man laddar hela dagen så det är verkligen skönt att åka hem med tre nya poäng, säger Elsa Sund till klubbmedia.

LÄS OCKSÅ: VSK:s glädjebesked – tunga duon tillbaka efter skadorna: ”Vi blir hela tiden starkare”

Elsa Sund saknades på grund av sjukdom mot Sturehov men spelade alla 90 minuterna mot Hertzöga.

Comebacken kryddades med viktiga 2–0 i slutet av första halvlek – efter Nathalie Brorsons perfekta hörna.

– Jag sprang mer eller mindre in med bollen i målet.

Grönvitt tog ledningen efter en halvtimme sedan just Nathalie Brorson assisterat Tilda Hellén och presterade en totalt sett stark första halvlek.

– Vi lyckades väldigt bra med pressen då, säger Elsa Sund.

I andra kom Hertzöga tillbaka och men fick nöja sig med Märta Björklund Runelids reducering med drygt 20 minuter kvar.

LÄS OCKSÅ: Satsning på flickfotboll: VSK inleder samarbete med Bäckby United – söker unga flickor som vill spela fotboll

– Det blev mer kriga och kämpa i andra halvlek.

Segern i Karlstad innebär att Grönvitts unga lag har tre poäng upp till absoluta toppen och serieledande lokalkonkurrenten Gideonsbergs IF.

Hur ser du på fortsättningen?
– Vi ska fortsätta att köra hårt på träningarna och utvecklas. Vi vet vad vi kan och med rätt inställning ser det riktigt bra ut, säger Elsa Sund.

Damlagets kapten Thea Nilsson gjorde efterlängtad comeback efter skada och spelade inledande 45 minuterna mot Hertzöga.

– Jag har aldrig varit borta i tre månader så det var otroligt skönt att vara tillbaka. Det märks att man är matchovan. Jag gjorde ingen av mina bästa matcher men inte heller någon av mina sämsta. Jag satte oss inte i något dåligt läge.

Hur känns foten efteråt?
– Jag fick inte mer ont så jag hoppas att bli uttagen i DM-finalen mot BK 30 på onsdag och hemma mot Eda på söndag, säger Thea Nilsson som i pausen ersattes av tunga namnet Zelda Stadsdahl som också fick ett välkommet mottagande av de tillresta grönvita fansen.

Grönvitt fick alltså kämpa för segern – efter en fin första halvlek.

– Vi spelade bra då med undantag av en liten dipp som vi korrigerade snabbt. Det blev mer stressigt efter pausen. Vi fick inte riktigt tag i bollen. Men inställningen är fantastiskt bra och sett till målchanser vinner vi välförtjänt.

VSK:s huvudtränare Lisa Hellenberg satsade på F16-landslagets Nathalie Brorson och Tilda Hellén på topp och fick god avkastning på valet.

Nathalie Brorson spelade fram till båda målen och Tilda Hellén gav de grönvita ledningen – och samtidigt belönades nyblivna 14-åringen Alicia Nordström med en hel del speltid. 

– Tilda tar väldigt många bra löpningar och Alicia visar att hon är extremt duktig. Hon vinner närkamper och utmanar, säger Thea Nilsson med beundran i rösten till klubbmedia om stjärnskottet.

Hertzöga BK–VSK Fotboll 1–2 (0–2)
Målen: 0–1 (30) Tilda Hellén, 0–2 (42) Elsa Sund, 1–2 (68) Märta Björklund Runelid.
Varning, Hertzöga: Anna Benicio Ferreira. VSK: -.
Domare: Anna Nyberg.
Publik: 43 (på Ilanda IP, Karlstad).

Så spelade VSK Fotboll
Målvakt: Jacqueline Jessen.
Backlinje: Tyra Magnusson, Thea Nilsson, Sally Messing, Evelina Sjöstrand. 
Mittfält: Sofia Hasler, Safiya Abdulkadir Abshir, Elsa Sund, Julia Lindholm.
Anfall: Nathalie Brorson, Tilda Hellén.
Avbytare: Angelica Arias, Alicia Nordström, Elvira Peterson, Zelda Stadsdahl, Eila Viitala (målvakt).