Grönvitts nästa talang redo för lyftet till Superettan: ”En mycket spännande spelare”

Max Larsson fick chansen i VSK Fotboll – och slog igenom. Här är ytterligare en grönvit talang som spås en lysande framtid. ”Jag har höga förväntningar på mig själv”, säger Adam Padovan i en stor intervju.

Adam Padovan har fått chansen i flera matcher för VSK Fotboll – som borta mot AIK på Spånga IP i Stockholm i juli. ”En mycket spännande spelare från egna led”, säger tränaren Kalle Karlsson om 18-åringen.

VSK Fotbolls tränare Kalle Karlsson och Alexander Rubin lyfte inför 2022 upp Max Larsson från klubbens akademi till seniortruppen och när näst högsta serien summerades i november i fjol var facit 27 framträdanden av 30 möjliga – varav 17 matcher från start.

19-åringen blev som bekant ett utropstecken för Grönvitt.

Nu ligger vägen öppen också för ännu ett stort VSK-löfte.

– Jag skulle säga att jag har rätt höga förväntningar på mig själv till den här säsongen, säger Adam Padovan till klubbmedia inför herrlagets och damlagets gemensamma träningsstart på Iver Arena i Västerås nu på söndag 8 januari (13.00).

Max Larsson är ett år äldre än Adam Padovan men spelarna har följts åt i den grönvita utbildningsverksamheten och det är tydligt att 2022 års succérookie har varit och är en inspiratör.

– Vi är goda vänner och det är kul att det går bra för honom. Vi har delat planen med varandra en hel del i akademin och det hade varit roligt att även göra det på seniornivå.

Adam Padovans fotbollskarriär inleddes i Skiljebo SK och det blev också spel i Barkarö SK i en säsong innan flytten 2017  till VSK Fotbolls akademilag för spelare födda 2004.

Fram till säsongen 2020 var Adam Padovan anfallare.

– Jag blev omskolad till högerback då men trivs bäst som wingback eftersom jag kan komma högre upp i planen. Jag ser mig som en mer offensiv spelare med bättre offensiva egenskaper än defensiva. Mina styrkor som wingback ligger offensivt. Jag gillar att bryta press, en mot en-situationer och offensiva löpningar, säger 18-åringen.

Kurvan har stadigt pekat uppåt i Grönvitt och 2020 fick Adam Padovan för första gången testa A-lagsmiljön, 2021 väntade fler träningar och från 2022 har han tillhört seniortruppen permanent.

I januari 2022 blev det bland annat några minuter mot allsvenska topplaget Djurgården på Tele 2 Arena i Stockholm, inhopp i juli i U21-matchen mot AIK på Spånga IP i Stockholm och i november en starttröja i nästa U21-möte mot just AIK på Skytteholm i Solna där Adam Padovan var ett av de grönvita utropstecknen.

– Säsongen var väldigt lärorik eftersom det var min första som jag tillhörde A-laget. Jag har också fått med mig bra erfarenheter från att ha spelat i division 2 med IFK Eskilstuna. Jag känner att min utveckling gick i rätt riktning 2022. Jag och tränarna var nöjda med min insats i sista matchen mot AIK så det var kul. Jag strävar efter att fortsätta i den riktningen. Jag och Kalle har pratat om vad jag behöver bli bättre på för att göra minuter i Superettan och det är något jag strävar efter i år.

Vilka delar i spelet känner du att du behöver förädla?

– Det viktigaste för mig är att jag fortsätter utvecklas så mycket som möjligt. Det krävs att jag gör bra saker på och utanför plan. Mina utvecklingsområden ligger i mitt beslutsfattande och att jag vill förbättra min passningsfot så jag kan vara bättre på att slå ut lagdelar med passningar, bra uppspel och bra inlägg. Allt går mycket snabbare och spelarna är mycket smartare. Det gäller bara för mig att göra mitt yttersta under träningarna och bli bättre på mina svagare områden. Jag lär mig hela tiden, säger Adam Padovan..

Kalle Karlsson har stora förhoppningar på en av klubbens stora talanger.

– Adam Padovan är en mycket spännande spelare från egna led. Ska man nå långt i dagens fotboll behöver man spetsegenskaper och Adam har verkligen det med sin speed och sin förmåga att bryta press och driva bollen i hög fart. Han behöver fortsätta att utveckla sitt beslutsfattande och förbättra sina inlägg. Löser han det har han alla möjligheter att etablera sig på elitnivå.

VSK Fotbolls herrlag avslutade 2022 starkt och kom nia i Superettans sluttabell men sett till de sista tio matcherna stack poängskörden ut rejält.

Sedan dess har Grönvitt förlängt kontrakten med tongivande kvartetten Herman Magnusson, Pedro Ribeiro, Simon Gefvert och Martin Gambos – och förra veckan rekryterades mittbacken Umit Aras från Dalkurd.

Optimismen stiger bland de grönvita följarna.

– Jag tror att vi kan göra en till bra säsong och förhoppningsvis ännu bättre än förra. Det är möjligt om formen är som den var i höstas men under hela säsongen, säger Adam Padovan.

FOTNOT. VSK Fotbolls herrlag och damlag har gemensam träningsstart på Iver Arena i Västerås söndag 8 januari (13.00). Alla grönvita är välkomna. Läs mer om eventet här!