Grönvitt jublar över platsen i högsta serien – och drömmer om guld: ”Kan mäta oss med alla”

VSK Fotbolls relativt nya akademi når allt högre nivåer. På lördag inleds jakten på SM-guld för P 16-laget. ”Vi kan mäta oss med alla lag”, säger huvudtränaren Wilhelm Westergren.

VSK Fotboll derbyvann med 4–3 mot Skiljebo SK på Hamre i Västerås i söndags. Segern innebar att Grönvitt är klart för slutspelsserien och spelar om SM-guld i höst. Första matchen är borta mot Djurgården på lördag. Nästa år är VSK Fotboll en av 30 klubbar som har kvalificerat sig för P 16 Nationell.

VSK Fotboll beslutade att återstarta sin pojkakademi för tre säsonger sedan och nu på lördag 3 september är det dags för klubbens P 16-lag att gå in i en slutspelsserie som i slutändan kan leda till medaljer av ädlaste valör.

En av sex klubbar i slutspelsserien kvalificerar sig till att börja med för SM-semifinal.

– Vi är jättestolta över att ha avancerat så här långt och ser fram emot att testa oss mot de främsta lagen i den här åldersgruppen i Sverige, säger Wilhelm Westergren till klubbmedia två dagar efter att platsen säkrats och fått enorm uppmärksamhet i klubbens sociala medier.

Grönvitt inleder mot Djurgårdens IF på herrallsvenska tvåans anläggning på Kaknäs i Stockholm.

Även övriga motståndare i slutspelsserien är från Storstockholm: Hammarby IF, Hammarby TFF, Hanvikens SK (Tyresö) och Boo FF (Nacka).

– Det känns väldigt spännande.

Grönvitt jublar efter ett mål mot Hammarby i serien.

Hur långt bedömer du att Grönvitt kan räcka?

– Vi känner att vi kan mäta oss med alla lag i slutspelsserien. Bara att ha kommit hit är ett kvitto på hur bra spelarna har tagit sig an den här säsongen. De har utvecklats mycket såväl individuellt som i lag och klarat de mål vi satte upp i vintras, säger Wilhelm Westergren.

VSK Fotboll kan inte bara se fram emot ett spännande slutspel i september utan också matcher på högsta P 16-nivå nästa år.

30 lag får 2023 delta i nya P 16 Nationell med tio lag i tre grupper och Grönvitt är följaktligen ett.

– AIK, Brommapojkarna, Djurgården, Hammarby, IFK Göteborg och Malmö FF är till exempel med i de här tre grupperna och det innebär att vi i VSK Fotboll får möjlighet att erbjuda våra spelare den absolut bästa tänkbara matchmiljön i landet.

Grönvitt säkrade definitivt en plats bland landets 30 främsta klubbar i åldersgruppen via ett dramatiskt och avgörande derby mot Skiljebo SK på Hamre i Västerås i söndags.

Ställningen var efter första halvlek 4–0 till de grönvita i det intensiva regnet och den hårda blåsten.

– Det kanske låter konstigt men vi var faktiskt inte nöjda med prestationen så långt trots att vi ledde med fyra bollar. Vi följde inte planen. Presspelet och speluppbyggnaden fungerade inte som vi ville när Skiljebo stod högt med sitt lag, berättar Wilhelm Westergren.

SSK reducerade till 4–1 på en frispark i början av andra halvlek, fick in 4–2 efter en grönvit felpassning och satte dessutom 4–3 när knappt 20 minuter återstod.

– Skiljebo hade inget att förlora och gav allt för en kvittering men vi lyckades hålla undan. Och rent objektivt var vi närmare 5–3 på slutet.

Känslan när segern säkrades?

– Otroligt skönt, säger 27-årige tränaren och låter rejält lättad.

VSK Fotboll värvade Wilhelm Westergren och målvaktstränaren Jesper Holmberg från Enköpings SK i slutet av 2019.

Beslutet att bli en del av den allt hetare akademin i Grönvitt var enkelt för de jämngamla barndomsvännerna.

– Det var givet att tacka ja när förfrågan kom från (sport- och akademichefen) Herman Ottosson. VSK Fotboll har unga akademitränare som precis som mig och spelarna vill framåt och bli ännu bättre. Engagemanget bland tränarna i akademin är enormt. Vi sporrar varandra hela tiden. Jag kan inte tänka mig en bättre miljö att få verka i.

Wilhelm Westergren är anställd på halvtid av VSK Fotboll och har kontrakt i ytterligare två år.

Dessutom jobbar han halvtid med fotbollsprofilen på Viksängsskolans högstadium i Västerås.

– Det är fotboll till 100 procent för mig, säger Wilhelm Westergren med ett leende.

FOTNOT. VSK Fotbolls övriga unga ledare för P 16 är 22-årige assisterande tränaren Simon Yalda och 27-årige fysioterapeuten Eduardo Carvajal.