Grönvitt jublar efter sjunde raka – och laddar för nästa publikfest: ”Fler än mot Utsikten”

Anton Fagerström höll nollan för elfte gången 2023 och drog igång klacken efter 2–0 borta mot Skövde AIK. ”Det känns naturligtvis väldigt skönt”, säger målvakten efter sjunde raka segern. Nästa söndag väntar Helsingborgs IF på Hitachi Energy Arena i Västerås.

VSK Fotboll tog sjunde raka segern – och jagar förstaplatsen. Samtidigt höll Anton Fagerström nollan för elfte gången i år. ”Vi släpper till väldigt lite chanser”, säger keepern efter 2–0 i Skövde.

SKÖVDE. Utsikten vann med 2–0 i Jönköping på lördagen och satte därmed förnyad press på VSK Fotboll i toppstriden av Superettan.

Grönvitt replikerade dock i Skövde.

Och vann alltså med samma siffror.

– Det känns naturligtvis väldigt skönt att ta en till trepoängare. Skövde borta är en tuff match. Planen är liten och svårspelad. Och bollen rullar inte bra. Vi spelade inte bländande och fick verkligen kämpa. Men samtidigt är det viktigt att också ta krigarsegrar, säger Anton Fagerström till klubbmedia efter triumfen på Södermalms IP.

Tack vare vinsten i regnet och på naturgräset har Grönvitt lika många poäng som Utsikten (39 poäng) men göteborgarna är etta i tabellen tack vare fler gjorda mål.

Avståndet ner till Öster på kvalplatsen till Allsvenskan är nio poäng efter Växjölagets kryss i Eskilstuna i fredags.

– Det är bara att fortsätta att göra jobbet.

Första halvleken på Södermalms IP var relativt jämn men Grönvitt ledde i paus tack vare Olle Edlunds välplacerade avslut vid högra stolpen efter drygt en kvart.

Olle Edlund gav VSK Fotboll ledningen på Södermalms IP i Skövde och Anton Fagerström höll nollan – igen. Det bidrog starkt till sjunde raka trepoängaren i Superettan. ”Olle Edlunds mål var grymt skönt eftersom vi inte startade så bra”, säger målvakten.

I mitten av andra halvlek slog Ibrahim Diabate till med sitt första mål för VSK.

– Olle Edlunds mål var grymt skönt eftersom vi inte startade så bra. Ibrahim Dibates finish var riktigt bra. Han gjorde en bra arbetsinsats och är stark och jobbig att möta, säger Anton Fagerström.

Grönvitt och Anton Fagerström har hållit nollan 11 av 17 matcher i Superettan – och i dag behövde 31-åringen bland annat briljera tre gånger på stopptid.

– Det är helt sjukt att vi gör det så bra match efter match. I dag fick vi kämpa för att freda målet men totalt sett släpper vi till väldigt få chanser.

Alex Douglas saknades på grund av skada och Umit Aras tvingades lämna planen i slutet av första halvlek.

Då flyttades Patric Åslund ned i backlinjen.

– Han gjorde det jäkligt bra, säger Anton Fagerström om vikarien.

VSK Fotboll tar emot fjolårets allsvenska lag Helsingborg på Hitachi Energy Arena i Västerås på söndag 13 augusti (15.00).

– Det känns väldigt inspirerande. Helsingborg är ett bra lag med många duktiga spelare.

Biljettrycket är stort mot en av de mest klassiska klubbarna i svensk fotboll.

Hur många tror du att det blir mot HIF?
– Det blir fler än mot Utsikten (5 069 besökare), säger Anton Fagerström.

Klicka här – för att köpa biljetter till VSK Fotboll–Helsingborgs IF (söndag 13 augusti, 15.00).

Klicka här – för att köpa Höstkortet till herrlagets matcher i Superettan och damlagets matcher i division 2.

Skövde AIK–VSK Fotboll 0–2 (0–1)
Målen:
0–1 (17) Olle Edlund, 0–2 (64) Ibrahim Diabate.
Bollinnehav (procent): 49–51 (52-48, 46–54).
Målchanser: 11–10 (3–3, 8–7).
Skott på mål: 6–4 (1–2, 5–2).
Skott utanför mål: 5–6 (2–1, 3–5).
Hörnor: 6–3 (3–0, 3–3).
Målvaktsräddningar: 2–6 (1–1, 1–5).
Varningar, Skövde: Elias Lindell (6), Hugo Engström (29), Gustav Broman (39), Mirza Kalijundzic (45+4), Isak Vidjeskog (49). VSK: Umit Aras (31), Ibrahim Diabate (52), Patric Åslund (90), Filip Tronêt (90+5).
Domare: Andreas Dufva-Johansson, Huskvarna.
Publik: 722 (på Södermalms IP, Skövde).

Så spelade VSK Fotboll:
Målvakt: Anton Fagerström.
Backlinje: Herman Magnusson, Frédéric Nsabiyumva, Umit Aras (46).
Mittfält: Simon Gefvert, Daniel Ask, Olle Edlund (90+7), Max Larsson (86).
Anfall: Simon Johansson (kapten, 86), Ibrahim Diabate, Patric Åslund.
Ersättare: Filip Tronêt (46), Anders Hellblom (86), Mohammed Mahammed (86), Miguel Sandberg (90+7), Liam Larsson, Alex Lindelöv, Elis Wahl (målvakt).

Mer från Södermalms IP
✓ VSK Fotbolls herrlag har nu sju raka segrar och är tvåa i Superettan efter Utsikten som toppar tabellen tack vare fler gjorda mål (32 för göteborgarna och 29 för Grönvitt).
✓ Andra året i rad som Grönvitt är i Skövde. Och segersiffrorna (0–2) från midsommarhelgen 2022 repeterades alltså.
✓ Grönvitts facit mot Skövde i Superettan i år: Totalt 6–0 efter 4–0 på Hitachi Energy Arena i Västerås i juni.
✓ Olle Edlunds ledningsmål i första halvlek var säsongens andra. Mittfältarens första 2023 kom mot – Skövde.
✓ Det blev inte bara ett mål utan också flest löpmeter för Olle Edlund enligt officiella statistiken: 10 459. Dessutom hade 23-åringen topphastigheten i Grönvitt med 33,09 kilometer i timmen.
✓ Första starten i VSK för Ibrahim Diabate i avstängde Jabir Abdihakim Alis frånvaro. Och premiärmålet för ivorianen. Nyförvärvet hann dessutom bokföras för ett gult kort i början av andra halvlek efter en närkamp med Skövdes försvar.
✓ Skövde tvingades i samband med den situationen att byta in målvaktstränaren Mirza Kalijundzic när keepern David Engelbrektsson blev skadad.
✓ Umit Aras fick göra sin andra start i Superettan för Grönvitt. Det blev dock bara knappt 45 minuter för mittbacken i dag. VSK bytte in Filip Tronêt och förra veckans segerskytt och forward Patric Åslund flyttades ned i trebacklinjen.
✓ VSK stöttades på plats av drygt 100 grönvita som trotsade regnet.
✓ Löparbanor på en elitfotbollsarena 2023 känns otidsenligt.
✓ Ni hittar förstås mycket annat se- och läsvärt inför, under och efter Skövde–Grönvitt  på Facebook, Instagram och X (Twitter).
✓ Övriga spelade matcher i omgång 17: AFC Eskilstuna–Öster (1–1), Landskrona–Östersund (0–1), Gefle–Brage (2–0), Jönköping–Utsikten (0–2), Gais–Sundsvall (3–3).
✓ Måndagens match: Trelleborg–Örebro SK. Tisdagens match: Helsingborg–Örgryte.
✓ VSK Fotboll är tillbaka på Hitachi Energy Arena kommande helg. Damlaget tar emot Hallsberg lördag 12 augusti (14.00) och herrlaget spelar mot Helsingborg söndag 13 augusti (15.00).