Grönvit för fjärde året och nybliven västeråsare – här är Pedros nya liv och analysen inför 2023: ”Blir tufft att slå oss”

Pedro Ribeiro var första spelare att förlänga med VSK Fotboll. Nyblivna västeråsaren har stora förhoppningar på säsongen. ”Det blir tufft att slå oss i år”, säger tunga namnet på mittfältet.

Pedro Ribeiro blev först att förlänga med VSK Fotboll i slutet av 2022. Sedan dess har familjen flyttat till Västerås. ”Vi trivs väldigt bra här”, säger 32-åringen och spår samtidigt att Grönvitt blir tufft att slå i år.

VSK Fotbolls manager Kalle Karlsson klargjorde direkt efter den imponerande hösten att han ville säkra Pedro Ribeiros tjänster också 2023 och intresset var alltså ömsesidigt.

Ett nytt avtal signerades i slutet av november.

– Jag vet att det fanns förfrågningar från andra klubbar men jag ville hela tiden stanna i VSK så det var ett enkelt beslut när jag fick erbjudandet, säger 32-åringen till klubbmedia inför försäsongens inledande match borta mot allsvenska IFK Norrköping nu på lördag 28 januari (kick off 14.00).

Pedro Ribeiro ska inte bara göra fjärde säsongen i grönvita tröjan.

Nu är han även västeråsare – efter familjens flytt i början av januari.

– Vi bor på Öster Mälarstrand och trivs väldigt bra. Det är så fint nere vid vattnet. Och så slipper jag pendlingen efter tre år. Det är ganska jobbigt att åka mellan Stockholm och Västerås oavsett om det är med bil eller tåg.

Och så kan du tillbringa mer tid med din lilla son och fru Fia?
– Ja, det är mysigt, säger den sympatiska brasilianaren som tidigare har spelat i Major League Soccer (MLS) i Nordamerika och var lagkamrat med bland annat världsstjärnan och landsmannen Kaká i Orlando City.

Grönvitt presterade en stark avslutning på 2022 och bland supportrarna stiger optimismen.

Mittfältsgiganten anser att förhoppningarna om en mer framskjuten placering i Superettan är befogade.

– Vi har fått behålla de starka namnen och nästan hela startelvan finns kvar. Så här långt har vi fått in Umit Aras och Jaheem Burke som tillför mycket kvalitet. Alla såg vilket kanonmål Jaheem gjorde mot oss när han spelade i Norrby i höstas. Jag tycker att vi har en hälsosam konkurrens.

Samtidigt har 24 mål försvunnit – i form av skyttekungen Viktor Granath. Vad innebär det?
– Viktors mål betydde mycket för oss i fjol men jag hoppas att vi i år har två-tre spelare som kan göra åtta-tio mål i stället, säger Pedro Ribeiro.

VSK Fotboll tappade som bekant en hel del poäng i slutet av matcherna fram till början av hösten.

Sedan kom burundiske landslagsmannen Frédéric Nsabiyumva och slovaken Martin Gamboš in i laget.

– Två väldigt bra killar på planen, sympatiska som personer och viktiga i omklädningsrummet. De och en del justeringar bidrog mycket till att vi förbättrade oss defensivt och stängde matcher.

Kalle Karlsson och assisterande tränaren Alexander Rubin flyttade parallellt upp Pedro Ribeiro från trebackslinjen till mittfältet medan Herman Magnusson gjorde en motsatt resa och placerades till vänster om ”Freddy” Nsabiyumva.

Är det på mitten du spelar helst?
– Ja, jag ser mig i första hand som mittfältare, säger Pedro Ribeiro som ofta drar ned applåder på Iver Arena i Västerås för sin briljanta teknik och förmåga att hantera pressade situationer på små ytor.

Grönvitt inleder försäsongen på Platinum Cars Arena i Norrköping men klubbens äldsta spelare räknar med att stå över då.

Ryggen har tvingat honom till mer rehab sedan första officiella träningen 8 januari då ett stort antal supportrar välkomnade spelarna i herrlaget och damlaget.

– Men jag har varit ute på planen i en och en halv vecka så det känns bra.

18 februari väntar första omgången i gruppspelet i Svenska cupen på konstgräset på Tele 2 Arena i Stockholm dit AIK har flyttat matchen från Solna.

Det blir en av av de hetaste matcherna på flera år för Grönvitt.

– Jag räknar med att vara tillgänglig då men vi ska inte hasta fram något. Det är viktigt att kunna vara uttagningsbar i alla 30 matcher i Superettan, säger Pedro Ribeiro.