VSK Fotboll har genom heroiska insatser tagit sig vidare till Europaspel genom att i finalen slå Djurgården efter straffsparksläggning, vägen mot Europa ligger öppen. I kvalomgångarna i Europaspelet sommaren 2021 tar man sig vidare till gruppspelet mot alla odds. Under hösten och vintern lyckas man slå betydligt mer namnkunniga lag i gruppspelet och trots orimliga odds tar man sig vidare till slutspelet i UEFA Europa Conference League.

VSK har redan visat sin förmåga att steppa upp i cupspel genom segern i den svenska cupen. Nu fortsätter succén och man slår åter ut lag efter lag genom slutspelet och mot alla former av matematiska odds, fotbollsetablissemangets rynkande på näsan och guds ogillande, så når man finalen.

Finalen spelas på Arena Kombëtare i Tirana, Albanien den 25 maj 2022.

Euforin i Västerås och bland alla grönvita inför finalen är bortom all beskrivning. Det här är inte bara det största som hänt VSK genom tiderna utan är en skräll som uppmärksammats i hela fotbollsvärlden.

Den grönvita glädjen grumlas dock något av att Europa och stora delar av världen fortsatt genomlider en pandemi. Under vintern 2022 har nya covidmutationer upptäcks. De nya strängarna är dödligare och går runt befintliga vaccin och orsakar återinfektioner.  Vaccinationstillverkarna hinner inte med att utveckla vaccin i den takt som behövs.

Europa är därför i allt väsentligt nedstängt. I de flesta länder råder lock-down och man har infört smittzoner som inte får beträdas. Resor är i det närmaste omöjliga, allt flyg är inställt och tåg går inte att åka mellan länder. Människors liv är miserabla, inte bara måste man uthärda nedstängningen av samhället, nu finns en påtaglig rädsla för sitt liv då de nya virussträngarna slår mot alla med samma sjukdomsutveckling och risk för död. Den psykiska ohälsan är galopperande och få ser något ljus i tunneln.

UEFA i sin upphöjda visdom har beslutat att finalen i Tirana skall spelas, trots det katastrofläge som råder. Som vanligt är det TV- bolagen som styr. UEFA hotas av miljardböter om inte matchen blåses igång. I andra ändan har VSK att se fram mot en faktura med ett antal siffor följt av sex nollor om man inte dyker upp till matchen.

I VSK Fotboll är läget besvärligt, ekonomin är ansträngd pga att ingen publik kunnat bjudas in till de sprakande fotbollsfester som klubben fått uppleva under hösten och vintern 21/22.

Nu har klubben UEFAs uppdrag att få ned truppen till Tirana till i maj. Den svenska serien är uppskjuten på obestämd framtid så det behöver man inte bekymra sig för. Den transportlösning som verkar stå till buds är att åka buss genom ett nedstängt och nedsmittat Europa. Ett Europa med karantänzoner, spärrområden och vägkontroller.

Till sin hjälp har man ett brev från UEFA som förklarar läget och som kan visas upp vid kontroller och genomfart av smittområden. Man hoppas att det ska göra resan möjlig.

Den längsta resan skall strax ta sin början – ingen kan säga hur det här kommer att sluta.

Nu är det upp till alla oss Grönvita att se till att laget tar sig till Tirana på ett säkert sätt. Det kommer att bli en kamp, utmaningarna kommer att vara otaliga och svårigheterna oändliga.

Men som det nästan alltid är. När vi människor bestämmer oss för att göra något tillsammans, så brukar det lösa sig.

Stötta den längsta resan – stötta VSK Fotboll

Förklaringar och friskrivande

Den längsta resan är en insamlingskampanj för VSK Fotboll som drivs av VSK Fotboll där allt innehåll är producerat av ideellt arbetande personer som älskar VSK. Insamlade medel går till de presenterade syftena i sin helhet. Den totala summan av insamlade medel presenteras löpande i kampanjens inlägg.

Styrelsen i VSK Fotboll har beslutat att insamlade pengar skall fördelas lika mellan klubbens verksamheter (barn/ungdom, akademi, herr och dam). Innehållet i Den längsta resan är uppdiktat. Alla former av likheter till verkliga händelser eller verkliga personer är ren tillfällighet och oavsiktliga, om inte annat anges i berättelsen.

Alla nu levande personer som förekommer med sina riktiga namn i berättelsen har fått godkänna sammanhangen och texterna i vilka de figurerar. Det samma gäller för de sponsorer som förekommer i berättelsen.