Att lämna Örebro är förstås alltid skönt. På något sätt öppnar sig världen när silhuetten av betongsvampen krymper till en fluglort i bussens bakruta, vägen mot Europa öppnar upp och luften blir lite lättare att andas.  

Idag styrs kosan mot Skövde där laget avtalat med Skövde AIK om att få träna på deras anläggning, förhoppningsvis då utan att behöva betala för kalaset. Resan till Skövde från Örebro är under normala omständigheter ett litet skutt på några timmar när E20 kan användas. Men idag måste man åka bakvägen på väg 49 längs Vätterns västra strand.

Vackra vyer över vidsträckta vatten öppnar upp sig när bussen i sakta mak rullar längs Vätterns strand på väg söderut. Mestadels är det tyst på bussen, farten och vyerna bjuder spelare och ledare till reflektion. Att blicka ut över det spegelblanka vattnet ger ro i själen till bussens alla passagerare. Till och med Rambo växlar ned ordflödet till en överlevnadsbar nivå.

Tränarteamet har planerat dagen med stopp i Karlsborg för lunch och aktivitet. Om det inte vore för Karlsborgs fästning skulle denna lilla håla vid Vätterns strand vara en helt obemärkt plats. Men nu är det inte så, för där ligger en gigantisk gammal försvarsfästning. Ett besök på fästningen är planerad som lagaktivitet för dagen.  

Det går inte att låta bli att imponeras av storleken på anläggningen när man går omkring på de gamla försvarsvallarna. Under mer än hundra år var Karlsborg rikets reservhuvudstad i händelse av att Stockholm skulle falla i fiendens händer. En fiende som du skulle komma österifrån.

Kanske valde tränarteamet besöket på fästningen som en illustration över centralförsvarsprincipen. Som vi alla vet har tränarteamet implementerat ett igelkottsförsvar runt straffområdet som spelidé i VSK. Ett spelsätt som går ut på att inte släppa igenom något centralt utan låta fienden hålla till ute på flankerna.

Ingenting är nytt under solen utan idén om centralförsvar styrde Sveriges försvarsbeslut efter förlusten av Finland 1809. I Karlsborg förvarades stora mängder krigsmateriel och förnödenheter som skulle säkerställa landets försvarsförmåga över lång tid. I garnisonen skulle också trupper kunna utbildas och skickas till de olika fronterna. Till denna dag finns utbildningsförband förlagda till garnisonen, mest känt kanske är fallskärmsjägarna.

Det var med en viss fascination gruppen gick runt och fick sig en historielektion till livs. Man guidades av en person som tidigare jobbat med en väldigt speciell men ack så viktig funktion i försvarsmaktens fredsorganisation – nämligen att packa fallskärmar åt fallskärmsjägarbataljonen. Det kanske inte låter mycket för världen som jobb betraktat men i verkligheten kräver det en extrem noggrannhet och skicklighet som måste upprepas varje dag år efter år, det får liksom inte bli fel. De flesta som jobbar med detta har 10 000-tals packningar utan felfunktion på skärmarna.

Kanske var det så att tränarteamet igen ville göra ett statement till truppen inför den kommande finalen. Ska man vinna cupen måste spelarna vare extremt noggranna med sitt spel och hur man uppträder, inga misstag kan tillåtas om chansen till vinst ska finnas. Hur det är med allt det här vet bara tränarteamet.

Efter lunch i samhället rullar bussen mot Skövde och den stundande träningen. En av bussens passagerare var lite nervös inför ankomsten till Skövde, det var så klart högervingen Samuel Sörman bördig från bygden som nu skulle få komma hem till sin forna hemstad. Att träffa sin familj var det förstås inte tal om beroende på restriktionerna, hans nervositet var sprunget ur något annat, något alldeles extra särskilt.

Det är välkänt i laget att Samuel är en stor vän av matlagning och mat i största allmänhet, dit räknas också hamburgare.

När nu bussen närmar sig Skövde har Samuel en tung uppgift som vilar på hans axlar. Han ska se till att bussen får spisa de bästa hamburgarna Skövde har att bjuda, det har lagkamraterna krävt.

Under normala omständigheter hade Samuel fixat detta i ett kick då hans matnätverk i Skövde med omnejd är stort och mångförgrenat. Situationen nu är dock annorlunda med nedstängda näringsställen och ett lokalt utegångsförbud som gäller kvällstid.

Med stora delar av Skövde nedstängt och zonindelat (vilket förhindrar rörlighet) har en informell grå marknad vuxit fram där tjänster av olika slag tillhandahålls trots olika förbud. Under dagtid samlas olika ”tjänsteleverantörer” vid den lokala Cirkel K-macken i centrala Skövde. Här kan befolkningen få hjälp med saker som normalt sett är ett telefonsamtal bort men som nu inte är tillåtna pga restriktioner.

Det är till macken bussen nu är på väg. För att lyckas med sitt uppdrag måste han fixa helt nymalet nötkött från Skövde slakteri, beläget i utkanten av staden. Det är lättare sagt än gjort då det är nedstängt och bara används för nödslakt just nu. Samuel hoppas att en ”köttkontakt” som finns vid macken kan hjälpa honom.   

Scenen när bussen rullar in på macken känns hämtad från en katastroffilm där huvförsedda människor står utspridda med små plakat i händerna. På plakaten står inget skrivet utan det är symboler som för en utomstående inte går att tyda. Som det verkar har ett lokalt symbolspråk vuxit fram för att kommunicera vad man kan hjälpa till med, utan att för den sakens skull bli gripen för att erbjuda tjänster som inte är tillåtna.

Samuel som är uppdaterad på det lokala språket marscherar iväg från bussen och kan ses gå runt och förhandla med ”huvorna” runt macken. Det är inte bara prima kött som ska fixas, det är nybakat bröd, färska grönsaker och inte minst en specialdressing som bara några få i Skövde är i stånd att skapa.

Efter gott och väl 20 minuters förhandlande är Samuel tillbaka i bussen och meddelar med en viss lättnad i rösten att allt är ordnat för en rejäl matfest till kvällen efter träningen. Problemet är bara att marknadspriserna för allt som behövs till hamburgarna har skjutit i höjden rejält och kvällens matbudget är ordentligt spräckt. Det fattas hela 2 000 kronor för att laget ska kunna spisa Skövdes bästa hamburgare.

Visst är det så att vi kan hjälpa Samuel att fixa till det här så att han får glänsa inför sina lagkompisar och visa upp Skövde från sin allra bästa matsida?  

Swisha ditt bidrag på numret nedan

För kopiering till telefonen: 1233940947

Förklaringar och friskrivande

Den längsta resan är en insamlingskampanj för VSK Fotboll som drivs av VSK Fotboll där allt innehåll är producerat av ideellt arbetande personer som älskar VSK. Insamlade medel går till de presenterade syftena i sin helhet. Den totala summan av insamlade medel presenteras löpande i kampanjens inlägg.

Styrelsen i VSK Fotboll har beslutat att insamlade pengar skall fördelas lika mellan klubbens verksamheter (barn/ungdom, akademi, herr och dam). Innehållet i Den längsta resan är uppdiktat. Alla former av likheter till verkliga händelser eller verkliga personer är ren tillfällighet och oavsiktliga, om inte annat anges i berättelsen.

Alla nu levande personer som förekommer med sina riktiga namn i berättelsen har fått godkänna sammanhangen och texterna i vilka de figurerar. Det samma gäller för de sponsorer som förekommer i berättelsen.