Arenafrågan i fokus · Uppdatering · ”Alla är överens om den långsiktiga planen”

Ett stort samtalsämne i dessa dagar är hur Hitachi Energy Arena ska byggas om inför det allsvenska året 2024. Det har varit många snackisar och rykten om vad som kommer hända. Vi tog ett snack med Christer Lundström som från klubbens sida är projektledare för arenagruppen och den som förhandlar med kommunen och fastighetsägaren.

Christer Lundström – projektledare för VSK Fotboll i arenagruppen.

Christer – ge oss en övergripande bild av hur läget är just nu i arenafrågan.

– På en generell nivå kan man säga att vi har löpande diskussioner med arenaägare och kommun. Diskussionerna blir allt mer intensiva ju närmare vi kommer avgörande beslut runt vad som ska ske och hur det ska finansieras. Man kan säga att det går framåt på alla fronter, sakta men säkert.

Vad står ni just nu i de här diskussionerna?

– Det är förstås svåra diskussioner eftersom de berör framtiden för arenan och staden och så klart pengar. Men vi är helt överens om vad som måste göras på kort sikt och det vi nu diskuterar är hur det ska finansieras.

I de här diskussionerna – vilken är klubbens ståndpunkt runt vad man vill ha och hur det ska finansieras?

– Utan att gå in på detaljer kan man väl säga att det är två saker som vi lyfter med övriga parter. Det första är att vi inte bara vill fastna i budgetdiskussioner om vem som ska betala vad – det blir lätt så. Vi lyfter hela tiden att utöver kronor och ören som ska läggas på arenan finns det ett större kommunperspektiv där Allsvenskan som fenomen betyder mycket för Västerås som stad och människorna som bor i staden. Allsvenskan har ett värde för kommunen, det är förvisso mer svårvärderat men det finns där likafullt.

– Vi vill lyfta att investeringar som görs på arenan också görs mot det värdet, inte bara för att hjälpa oss som klubb.

– Den andra aspekten vi är tydliga med är att våra intäkter och kostnader runt arenan måste vara i proportion. Vi tvingas till många nya kostnader för att kunna arrangera allsvenska matcher och våra intäkter måste hänga med – de nya intäkterna som också kommer kan inte bara gå till att betala för faciliteter på arenan som ska till.

Så – vad är det för konkreta ombyggnationer på arenan ni diskuterar nu inför allsvenska starten?

– Vi har gemensamt beslutat nu att det kommer bli en bortaståläktare på norra kortsidan mot Friskis & Svettis. Det är inte bara själva läktaren utan också ombyggnation av entréer, el, vatten och toaletter som måste ordnas med. Exakt hur stor läktaren blir får vi se men vi vill sätta igång och bygga delar av den direkt, säger Christer Lundström och fortsätter:

– En trolig men ej beslutad åtgärd är att bygga om det som idag är bortastå till en kombiläktare där man kan alternera med att ha den som ståplats eller sittplats beroende på behov.

– Till sist är det som vi diskuterar och som kan bli verklighet, återigen inget beslutat, är att bygga en familjeläktare på den södra kortsidan närmast sittplats. Den läktaren rymmer ett antal hundra besökare och är tänkt att ge oss rätt balans mellan sitt- och ståplats på arenan. Det finns ett SEF-krav som säger att minst 50% av publikkapaciteten måste vara sittplats på en allsvensk arena.

När du säger familjeläktare – vad menas med det?

– Det är vanligt att man har en familjeläktare på större arenor i Allsvenskan och Superettan och det innebär i korthet att man som fullbetalande vuxen får ta med sig upp till tre barn utan extra betalning. Men som sagt, detta är inte beslutat utan en möjlig utveckling som det ser ut just nu.

– Sen finns så klart de ombyggnationer som redan beslutats om och det är ett kameraövervakningssystem med vidhängande kontrollrum som måste ordnas fram. Där pågår nu arbetet för fullt med offerter.

– Till sist måste vi bygga ut vår pressläktare så att fler journalister får en fungerande arbetsplats under matcherna.

Det som du beskrivit ovan ska vara klart till april nästa år – finns det ytterligare planer som parterna diskuterar som är tänkta längre fram i tiden?

– Ja det förs sådana diskussioner och det är diskussioner som vi måste föra. Det finns ett tydligt krav från SEF (Föreningen Svensk Elitfotboll) att alla tillfälliga lösningar som vi nu introducerar på arenan måste permanentas inom tre år.

– Dessutom är det så att om VSK skulle åka ur Allsvenskan efter ett år och sen gå upp igen året efter så måste dessa lösningar ha permanentats, i det här fallet på bara två år. Man får bara dispens en gång.

– Alla parter är medvetna om detta och det finns därför en samsyn i att vi måste fortsätta jobba hårt framåt för att hitta permanenta lösningar i enlighet med de krav som ställs på oss, som klubb, som kommun och som arenaägaren. Parterna är överens om den långsiktiga planen, säger Christer Lundström avslutningsvis.


Snart är julen här – se till att köpa årets julklapp – ett säsongskort i Allsvenskan 2024. Ge dig själv den bästa presenten – du är värd ett årskort! Och visst har du någon du vill se matcherna med som också behöver ett – nu är det rätt läge att slå till.