Amerikanaren som vill visa vägen

*Detta är en text från VSK Fotbolls bilaga i helgens nummer av Västerås Tidning*


Nästa helg är det äntligen dags för hemmapremiären mot Akropolis IF och en som är laddad inför säsongen och hemmamatcherna är amerikanen Brian Span. – Jag vill vara ett ledande exempel ute på planen, säger Brian.

Resan till Västerås och VSK har gått över via en flytt över Atlanten till Djurgårdens IF, en sväng tillbaka till USA, sedan tillbaka till Skandinavien och IFK Mariehamn i finska ligan innan det i mitten av januari blev klart med ett klubbyte till VSK Fotboll.

– Anledningen till att jag siktade på Skandinavien var att få mycket speltid och att bygga och utbilda mig själv som spelare. Det känns som att jag gjort det i Djurgården och Mariehamn, där jag samlat på mig mycket erfarenhet som jag kan använda här för att hjälpa VSK.

Under sin tid i IFK Mariehamn blev det en cupseger, en ligaseger och kval till Europa League och Champions League.

– Jag hade inte kunnat haft en bättre tid än den jag hade där. Att få uppleva allt det där är som en dröm för alla oss som upplevde det. Jag har många fina minnen därifrån, men jag kände efter mitt tredje år att det var dags för en ny utmaning och VSK kändes helt rätt, berättar Brian och fortsätter.

– Den ambition och motivation som finns här representerar även mig som spelare. När jag besökte klubben och träffade tränarna så fick jag en bra känsla att det är här jag vill vara.

Då Brian tidigare spelat i Djurgården och i Mariehamn och dessutom gått några svenskkurser börjar han förstå mer och mer, men än så länge blir det mestadels engelska i omklädningsrummet.

– Det blir mest engelska, största anledningen till det är att alla pratar perfekt engelska här. När jag ibland börjar prata svenska så förstår de mig inte då jag inte uttalar orden korrekt, och jag vill inte bli frustrerad så det blir engelska. Men jag ska försöka prata mer och mer svenska.

Första månaderna
Det har nu gått tre månader och en hel försäsong där fokus har varit att anpassa sig till spelet och lära känna de nya lagkamraterna.

– Det har gått riktigt bra. Jag ser att både jag själv och laget förbättras hela tiden och vi börjar lära känna varandra som spelare och personer. Nu kommer det bli ännu roligare när säsongen drar igång på riktigt.

Försäsong är försäsong och i Sverige och länderna runtomkring så är den betydligt längre än hos de flesta länder och klubbar.

– Jag gillar försäsong men det känns som att den håller på i en evighet här, det känns nästan konstigt nu när det drar igång.

Under försäsongsmatcherna har Brian huserat mestadels ute på högerkanten i anfallslinjen, en position han spelade mycket på i IFK Mariehamn också. På frågan vilken position han helst spelar på svarar han.

– Vill Tor-Arne (Fredheim, manager) att jag spelar till höger för att det hjälper laget bäst så kommer jag att spela till höger och göra det bästa av min förmåga. Annars så kan jag spela på alla positioner framåt.

VSK Fotboll har spelat sju träningsmatcher varav Brian startat alla sju.

– Jag tycker att det har gått bra. Jag har vuxit in mer och mer i matcherna och tagit steg från första träningsmatchen. Jag har visat en del av vad jag kan men jag vet att jag kan ännu mer vilket jag ska visa. Jag är nöjd med de första matcherna och har dessutom gjort några mål.

Framåt mot säsongen
Säsongen 2018 kan bli en spännande säsong. Superettan är i sikte och VSK är förhandsfavoriter att ta hem Division 1 Norra. Med hjälp av sina egenskaper som styrka, snabbhet, tvåfotad och teknisk vill Brian göra sitt yttersta för att hjälpa klubben till Superettan.

– Jag vill vara ett ledande exempel ute på planen, att under tuffa stunder steppa upp och visa energi om det är det vi behöver. Utanför planen vill jag vara en god person, jag tror att jag är ganska lätt att ha att göra med. Jag har inga problem med någon, vad jag vet i alla fall. Det är en bra grupp, de har släppt in mig ordentligt i laget och nu vill jag hjälpa dem med min erfarenhet och få in vinnarmentalitet.

LÄS MER: VSK ska nå Superettan – med hjälp av fansen

 

Dan Kiwii Persson