Akademin går in i höstspurten

Hösten står för dörren och i VSK:s fotbollsakademi görs nu förberedelser för slutspurten som innebär slutspel för flera av våra lag och fortsatt seriespel för övriga. Här kan du läsa om förutsättningarna för alla våra akademilag.

Här ser vi akademins P15 lag inför en match tidigare i år.

Under normala år har alla akademiserier någon form av slutspel- fortsättnings/nedflyttningsserie, beroende på var du är i tabellen. I år precis som i fjol är det lite annorlunda på grund av Covid-19 och vissa serier har skippat slut- och fortsättningsspel och spelar vanligt seriespel hela säsongen.

Vi börjar med vårt äldsta lag, P19. I år spelar de i en serie hela hösten. Normalt börjar kval- och slutspel för att kunna nå pojkallsvenskan runt den här tiden på säsongen. Men i år spelar de i en serie med dubbelmöten. Till 2022 kommer seriespelet att göras om och två Superettaserier kommer att skapas, en norra och en södra under pojkallsvenskan och ovanför de regionala serierna. I år är det viktigt att vinna den regionala P19-serien för då får laget direktplats till nästa års Superettaserie.  

Anledningen till att skapa en SE-serie är för att behålla juniorer längre i akademierna. Förhoppningen är att genom höjd nivå på lagen som spelar i den nya Superettaserien kommer fler juniorer få spela matcher med högre kvalité och därmed kunna vara kvar i akademierna och utvecklas.


Vårt P17 lag spelar i pojkallsvenskans norra serie. Här spelas också seriespel hela hösten istället för det normala slutspelet eller i nedflyttningsserien. Det som är viktigt för VSK:s P17-lag är att inte hamna på någon av de tre platserna i botten, då åker de ur. Vinnaren av serien spelar i år SM-final direkt mot vinnaren i den södra serien.

Målet i år för P17 laget är att hålla sig på den övre halvan av tabellen. Ett normalår hade lett till slutspel om de hade lyckas med det. I serien spelar 16 lag och i år fortsätter seriespelet in i slutet av november.  


Hos P16 laget är grundserien precis färdigspelad och nu väntar slutspel. De som kommer topp 3 och de bästa fyrorna får spela A-slutspel. P16-laget lyckades precis kvala in sig som en av de bästa fyrorna i seriespelet. Sen akademins omstart har P16 spelat i A-slutspel två av tre gånger.

Nu väntar fyra pooler med sex lag i varje. VSK har lottats till en pool med mestadels Stockholmslag. I poolen spelas dubbelmöten och segraren går direkt till SM-semifinal.

Målet för laget har hela säsongen varit att ta sig till A-slutspelet, vilket de alltså lyckades med. Nu väntar högkvalitativa matcher mot några av landets bästa P16-lag.


Till sist har vi P15-laget som har spelat klart i sin regionala grundserie. Tabellen haltar och vissa lag är inte klara med sina matcher. Om VSK-laget hamnar topptre i sin serie går de till en fortsättningsserie. Just nu ligger P15-laget på tredje plats med sex poäng och 15 måls bättre målskillnad än AIK som är på fjärde plats. AIK har dock två matcher kvar i seriespelet. En liten nagelbitare alltså innan vi vet om Grönvitt kan behålla sin tredjeplats. Det mesta talar för det då AIK har Brommapojkarna kvar att möta som just nu ligger på andra plats i tabellen.

När vi ber akademi- och sportchef Herman Ottosson reflektera över vad akademin har framför sig under hösten, säger han så här:

”Det ska bli kul och spännande att följa lagens framfart under hösten i de olika serierna. Sen ska vi alltid komma ihåg att det som är viktigt till slut är hur väl akademin lyckas utveckla och leverera spelare till klubbens A-trupp. Någonstans ska det vi ser hända i höst i alla akademins matcher förhoppningsvis förbereda spelarna för det klivet. Ju fler bra matcher med bra prestationer från våra spelare, desto större är sannolikheten att vi kan lyfta upp fler spelare till herrtruppen. I år har vi lyckats så här långt med vårt uppdrag då akademin levererat fyra spelare som fått kontrakt i A-laget”.

Här har du akademins matcher kommande helg

P19 skulle ha spelat mot Syrianska FC på Södertälje fotbollsarena på söndag. Tyvärr har Syrianska dragit sig ur serien så det blev ingen match i helgen. Just nu leder VSK serien vilket alltså är viktigt eftersom segraren har en direktplats till nästa års SE-serie.

P17 spelar också på söndag (5/9) på bortaplan mot IK Sirius. Matchen börjar 14.00 och spelas på Lötens IP. Just nu håller laget sig på den åttondeplats som de som lägst vill vara på. På samma poäng återfinns Sirius, så det blir säkert en spännande och jämn match.

P16 drar igång sitt slutspel i helgen (5/9) med match på hemmaplan mot Brommapojkarna. Matchen spelas på Ringvallen och startar 13.30.

P15-lagets fortsättningsserie startar helgen 18-19/9. Laget får vänta och se om de helt säkert tar sig dit och vilka de då får möta. Men de ligger inte på latsidan för det. En rad träningsmatcher är inbokade för hösten. Först ut är en match mot ÖSK på lördag (4/9) klockan 13.00 på Grönpepparparken i Örebro.