VSK:s mest rutinerade backar inte – för att skjuta Grönvitt till nästa nivå: ”Gillar att styra spelet”

VSK Fotboll har en betydligt yngre trupp i division 2 kommande säsong. Samtidigt finns värdefull rutin – i form av bland annat Evelina Sjöstrand. ”Vi har förutsättningar att bli ett riktigt bra lag”, säger backen.

Evelina Sjöstrand har flera säsonger i division 1 på sitt cv. Nu hoppas äldsta spelaren i VSK Fotbolls damlag ta klubben till den nivån. ”Vi är väldigt bra och har förutsättningar att bli ännu bättre framöver”, säger 27-åriga backen.

VSK Fotboll har föryngrat en hel del sedan framgångsrika debutsäsongen i tvåan i fjol när damlaget var bara en poäng från att säkra uppflyttning i seriesystemet för tredje året i rad.

Alla spelare är födda på 2000-talet.

Med ett undantag: Evelina Sjöstrand.

– Jag tänker inte alls på att jag är äldst i år utan trivs väldigt bra i gruppen. Vi tränar hårt och har samtidigt roligt ihop, säger 27-åringen med ett leende till klubbmedia inför andra säsongen i Grönvitt.

Evelina Sjöstrand började att spela fotboll i Skiljebo SK i Västerås och har tidigare representerat bland annat Gideonsbergs IF och IFK Västerås i division 1.

Ambitionen är att få göra det i den grönvita tröjan 2024.

– VSK är ett satsande klubb som vill spela så högt upp som möjligt på dam- och herrsidan och det känns jättebra. 

Hur stark tycker du att truppen är?
– Vi är väldigt bra och har förutsättningar att bli ännu bättre framöver och ett bra division 1-lag. Det finns många unga och talangfulla spelare. Det är svårt att se att flera tjejer faktiskt bara är 15-16 år. Vi är kanske mindre i storlek än spelare i andra lag så det är viktigt att vi är tuffa i närkamperna. När vi går upp är det viktigt att vi är förberedda så att vi etablerar oss direkt. Det är ändå en skillnad mellan ettan och tvåan. Jag vet från min tid i IFK Västerås att det inte är roligt att ligga i botten, säger Evelina Sjöstrand.

Grönvitt vann i lördags mot förra årets division 1-lag Vaksala SK från Uppsala med hela 7–0 på Iver Arena i Västerås och nu på lördag 25 februari (13.30) väntar försäsongsderby mot Västerås BK 30.

Evelina Sjöstrand hoppas kunna vara tillgänglig för spel trots att hon tvingades kliva av planen skadad senast.

– Det känns bättre och jag kommer nog att kunna spela. Jag vill ju inte missa matchen mot BK.

Förra säsongen blev det spel antingen som mittback eller som ytterback men det är fortfarande öppet vilken position som Lisa Hellenberg, Lotta Hjalmar och Emelie Holmström tänker sig för Evelina Sjöstrand.

Tränartrion har fler backalternativ i år.

– Jag tror att det beror mycket på spelarnas dagsform och spelbild. Jag tycker att jag får ut mer av min kapacitet som mittback. Jag snackar ganska mycket och gillar att styra spelet med (lagkaptenen) Thea Nilsson. Men det är roligt att spela ytterback också, säger Evelina Sjöstrand.

Samtidigt är ”Eve” ett vasst offensivt vapen för Grönvitt – med ett rejält tillslag på fasta situationer med sin högerfot.

2022 blev det två minnesvärda fullträffar på frispark på distans på Iver Arena mot först Östervåla IF och sedan i derbyt mot Gideonsbergs IF.

– Det var roligt att få bidra med mål också (skratt).

Arbetsdagarna tillbringar Evelina Sjöstrand på socialtjänsten på Västerås stad där hon som utbildad socionom hjälper barn, unga och föräldrar med olika problematik.

Jobbet som socialsekreterare går bland annat ut på att försöka stötta med olika insatser ihop med barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) och skolan.

– Det är komplext att jobba med människor och kan såklart vara påfrestande och tufft i vissa situationer. Det är liksom inte som att vara ekonom där ett plus ett blir två. Det är skönt att ha fotbollen och att få fokusera på träningar och matcher med lagkompisar på fritiden, säger Evelina Sjöstrand.

FOTNOT. VSK Fotboll bjuder på entrén mot Västerås BK 30 på lördag. Serveringen på sittplatsläktaren är öppen!