VSK-profilens hyllning – efter segern och stödet i premiären: ”Allsvensk klass”

STOCKHOLM. Simon Johansson spelade fram till Stefan Batan och kompletterade med avgörande 2–1 för VSK Fotboll.

Sedan hyllade han – supportrarna.

– De håller allsvensk klass, säger 26-åringen.

Grönvitt fick en drömstart i comebacken i superettan och ska bland annat tacka Simon Johansson för att det tidigare i dag blev tre meriterande poäng mot fjolårets allsvenska lag Brommapojkarna.

Mittfältaren svarade för en målgivande passning och ett mål och en högklassig spelmässig prestation.

– Det känns riktigt skönt, säger den grönvita supporterfavoriten om klubbens första seger i näst högsta serien sedan hösten 2011.

VSK Fotboll tog ledningen i 23:e minuten – genom vänsterforwarden Stefan Batan.

– Det är en duell på mitten, jag får med bollen lite turligt mellan benen på ena mittfältaren och ser att Batan kommer i en bra djupledslöpning. Passningen är inte perfekt men han får ändå med sig bollen och sätter den välplacerat i hörnet. Det var otroligt skönt att se.

Vad betydde det att få ett målmässigt övertag på BP?

– Det kändes förlösande och gav oss mycket energi. Vi var nervösa första tio. Det var en hel del premiärnerver och BP har många rutinerade spelare. Jag tänkte mer på att inte tappa bollen än att göra något bra, säger Simon Johansson.

Grönvitt och BP skapade en hel del lägen i andra halvlek men bara Simon Johansson lyckades hitta nätet.

2–1 till nykomlingen kom i 73:e minuten.

Karwan (Safari) gör det jättebra i en duell och är så stark som han ska vara. Han vinner bollen till mig, jag passar den till Filip (Tronêt) som kyligt slår den mellan benen på BP:s kille. Filip lägger tillbaka till den i sidled till mig och jag får till ett helt okej avslut som tar lite på målvakten och sedan rullar in i målet.

Och med vänsterfoten – igen. Du som egentligen är högerfotad?

– Ja, den fick tala igen (skratt). Jag vet inte varför det är så men jag känner mig säker med den, säger Simon Johansson.

Segerskytten rusade direkt till långsidan och kramades om av många av de uppskattningsvis 700 supportrar som stöttade VSK Fotboll på Grimsta i västra Stockholm.

Hur var det att fira med dem efter 2–1?

– Jag flög på moln. Det var hur skönt som helst. Det är magiska känslor som jag kommer att ta med mig.

Vad säger du om stödet?

– Det är hög allsvensk klass. Alla sjunger och trycker på. Vi behöver dem på våra matcher för det kommer att bli tufft i superettan hela året, säger Simon Johansson.

Firandet kostade – i form av en varning.

– Jag gillar inte gula kort men det var värt det i dag.

VSK Fotboll tar emot IK Brage i hemmapremiären på Solid Park Arena i Västerås tisdag den 9 april (19.00).

Segern mot BP gör att publiktrycket väntas bli extra stort.

– Jag tror att det blir väldigt mycket folk mot Brage. Förhoppningsvis slår vi publikrekord. Självklart ger det samtidigt bra självförtroendet för laget att vinna här. Vi fick ett bevis på att vi kan på den här nivån. Det är viktigt att veta att det finns en trygghet i försvarsspelet. Jag tycker att vi gör det superbra defensivt när de slår långa inlägg på slutet. All heder till backlinjen som gnuggar på och inte släpper till några farliga lägen, säger Simon Johansson.

Brommapojkarna–VSK Fotboll 1–2 (1–1)

Målen: 0–1 (23) Stefan Batan, 1–1 (43) Fritiof Björkén, 1–2 (73) Simon Johansson.

Hörnor: 8–3 (2–2).

Varningar, BP: Billy Nordström,  Eric Johana Omondi VSK: Ilir Berisha, Simon Johansson.

VSK:s lag:  1 Anton Fagerström – 2 Jesper Florén, 5 Ilir Berisha, 15 Calle Svensson (46), 3 Dennis Persson – 16 Boris Ljevar, 6 Simon Johansson (85), 17 Carlos Moggia Moggia– 23 Filip Tronêt (76), 10 Karwan Safari, 7 Stefan Batan.

Ersättare: 4 Sean Sabetkar (46), 21 Emil Skogh (76), 14 Brian Span (85), 8 Jonas Hellgren, 19 Douglas Karlberg, 25 Ravy Tsouka, 13 Daniel Svensson (målvakt).

Publik: 1 665 (på Grimsta, Stockholm).

Domare: Robert Daradic, Helsingborg.

THOMAS OHLÉN