VSK Fotbolls Akademilag till fortsättningsserien – chans på Pojkallsvenskan

Herman Ottoson ser resultaten som ett kvitto av hårt arbete

När domarna blåste av de sista matcherna i seriespelet förra veckan stod det klart att VSK Fotbolls akademilag P19 och P17 stod som seriesegrare i respektive serie. En fin prestation i serier och kommande slutspel som fått sin prägel av Coronapandemin.

Akademichef Herman Ottosson förklarar:

– Även pojklagsserierna har påverkats av pandemins framfart. Den här säsongen spelar lagen i en enkelserie som just avslutats och där flera av våra lag vann sina respektive distriktsserier. Nu väntar en slags fortsättningsserie med de fyra bästa i serien som möter varandra igen i en enkelserie.

– Vinnaren av fortsättningsserien får sen möta segraren från en annan region i en slags regionfinal. Denna match är en ren utslagsmatch och det lag som vinner den går sen vidare till ett kvalspel med lag från olika regioner i landet. I kvalspelet gör sen 3 lag upp om 2 platser i Pojkallsvenskan, lite komplicerat konstaterar akademichefen.

VSK Fotbolls akademi har två av sina lag med i fortsättningsspelet, hur ser du på det?

– Jag och vi i akademin ser det som ett kvitto på att vi lyckas med det vi försöker åstadkomma, att utveckla fotbollsspelare. Segrarna i respektive serie är frukten av det arbete vi lagt ned senaste åren i akademin och även om vi inte är resultatfokuserade, blir seriesegrar konsekvensen av att vi upplever att vi jobbar med rätt saker, säger Herman.  

Nu väntar ett fortsättningsspel och sen förhoppningsvis ett slutspel, hur viktigt är det för akademin att vi har våra pojklag i Pojkallsvenskan?

– I akademin ser vi spel i Pojkallsvenskan som en bättre plattform för att utbilda våra spelare. Om vi lyckas hamna där får vi matcher mot riktigt bra motstånd varje vecka, det är utbildande, konstaterar akademichefen.

Vad tror du om chanserna att våra P19 och P17 lag ska kunna nå hela vägen?

– Det är ett komplicerat upplägg i år och det lag som lyckas måste nog ha lite stolpe in genom hela processen, så det är svårt att säga vad chanserna är. Jag konstaterar dock att våra lag vann sina respektive serier och nog ska de kunna upprepa detta i fortsättningsserien mot samma motståndare.

– Att lagen tar sig till regionsfinalen är väl inte orimligt att tänka sig. Om vi lyckas med det är det sen beroende på vilka lag vi får möta där. Har vi otur springer vi på något duktigt Stockholmslag, med lite tur en sämre motståndare. Regionsfinalen är ganska säkert det största hindret för att nå hela vägen, summerar Herman lagens chanser.

Så här säger Oscar Norrby huvudtränare för P19 om lagets bedrift så här långt

– Att vinna serien var ett av våra resultatmål för den här säsongen. Vi är glada men inte nöjda och i omklädningsrummet efter sista matchen var det inget stort firande utan mer ett konstaterande om att det är nu allvaret börjar, säger Oscar och tillägger:

– Som tränare upplever jag att vi har mer att ge och att det går att få ut mer av spelarna som grupp betraktat. Ska vi gå hela vägen måste vi höja oss ett snäpp, det är ett tufft upplägg att lyckas med, konstaterar huvudtränaren avslutningsvis.

Avslutningsvis kommenterar Alexander Rubin, huvudtränare i akademins P17 lag framgångarna på det här sättet:

– Jag tycker vi har fått till säsongen på ett bra sätt och utvecklat våra spelare till att ta nya kliv i fotbollsutvecklingen.

– P17 laget med sin position mitt i akademin åldersmässigt har hela tiden en rörelse på spelare som försvinner uppåt till P19 för vidare utmaningar men får också spelare från de yngre årgångarna, vilket gör att det är många spelare som ska hitta rätt tillsammans under en säsong. Det har fungerat bra så här långt och seriesegern är ett kvitto på att vi är på rätt väg med våra ungdomar, säger huvudtränare Rubin. A