VSK Fotboll värvar målvaktstalang från VIK

Sebastian Selin. Foto: VSK Fotboll.

VIK:s a-lagsmålvakt Sebastian Selin, född 2003, är klar för VSK Fotboll. Selin kommer att träna med VSK under hösten men spelar kvar i VIK säsongen ut.

16-årige Sebastian Selin har i år varit förstemålvakt i Västerås IK i division 3 Norra Svealand, men har sedan en tid tillbaka även testats i träning och målvaktsträning i VSK Fotbolls seniorverksamhet.

Nu är klubbarna överens om en övergång där Selin får lärlingskontrakt med VSK. Han kommer att spela klart säsongen i VIK, men fortsätter att träna regelbundet med VSK under hösten.

VIK:s huvudtränare Fredrik Giesecke är nöjd med lösningen.

– Det här är bra för västeråsfotbollen. Sebbe är en av de största målvaktstalangerna vi har fått fram på länge och flera allsvenska klubbar var intresserade av honom. Att han och andra talanger kan välja att stanna i Västerås för att fortsätta utvecklas är väldigt positivt.

Giesecke visade tidigt ett stort förtroende för den över två meter långa målvakten och är imponerad av hans framfart i division tre.

– Det är en otroligt storväxt målvakt för sin ålder men framförallt är han mogen i sitt spel. En av hans styrkor är att han kan styra försvaret på ett föredömligt sätt, säger han. 

VSK Fotbolls målvaktstränare i a-laget är Erik ”Bissen” Biselius. Han har haft Sebastian Selin i träning under hösten och ser fram mot att utveckla honom vidare.

– Sebastian kommer till VSK i ett bra läge. Vi har skapat en väldigt bra målvaktsverksamhet i klubben med målvaktstränare i hela akademin upp till seniorlaget. Det finns ett nära samarbete mellan mig och de andra målvaktstränarna och målvaktsmiljön var avgörande för Sebastians klubbval, säger han och fortsätter:

– Vi tror på våra målvakter och Sebastian har stora möjligheter att lyckas. Han har fysiska förutsättningar med räckvidd och längd och vi ska jobba med hur han kan använda de egenskaperna på bästa sätt. Jag har scoutat honom i VIK och det är tydligt att han har ett lugn och en trygghet i sitt spel trots sin unga ålder, vilket gör att han redan hanterar seniorspel på ett bra sätt. Nu får han ett optimalt upplägg där vi kombinerar seniormatchning i VIK med en vass träningsmiljö i VSK. Det är så här vi ska jobba.

Fakta: VSK-spelare med lärlingskontrakt
Jakob Rylander, försvarsspelare, född 2002, Samuel Dahl, mittfältare, född 2003, Isak Möller, försvarsspelare, född 2003, Sebastian Selin, målvakt, född 2003, Kasper Bergvall, målvakt, född 2003, Eric Kizito, anfallare, född 2004.