VSK dams sportsligt ansvarige Niclas Slagstedt om läget i truppen

Hej Niclas, nu när truppen är spikad så står vi här med 13 stycken nyförvärv, 11 utespelare och två målvakter. 

Hur tycker du att värvningarna har gått och hur ser det ut i laget som helhet?

– Tittar vi på förra säsongen så var vi för få spelare och vi tog ett beslut tillsammans med laget att vi behövde få in 5-10 nya spelare. Jag trodde själv att det skulle bli 5-7 spelare. När IFK Västerås la ner sitt division 2 lag och många spelare ville vara en del i vår satsning så blev förutsättningarna annorlunda. 
Såklart, jättekul för oss.

– Truppen ser mycket spännande ut. Det är många som har rutin från division 1. Vi har fått en bra mix av rutin och unga talangfulla spelare. Laget ser bra ut för att bygga vidare till nästa steg. Enligt strategin är målet att ta oss division 1 under det vi kallas fas 3 – Presationsfas som är någonstans mellan 2024 och 2027.

– Alla nya har kommit in otroligt bra i truppen och gemenskapen. Det känns som att laget har spelat tillsammans under flera år. Det är en härlig energi i gruppen.

Även ledarsidan är lite förändrad, vad kan du säga om den?

– Förra årets trio gjorde ett mycket bra jobb som tog laget till division 2. Inför 2022 tog vi beslutet att Lisa Hellenberg skulle vara huvudansvarig och vi har haft turen att få in Lotta Hjalmar som assisterande tränare. Det känns också mycket bra att vi fått in Jonna Böcker som målvaktstränare.

– Utöver dessa tre så har vi Jesper Gustafsson som är ansvarig för fysträningen i hela dam-, herr- och akademitruppen och Olivia som fysioterapeut för dam.

– Tony Nilsson fortsätter som lagledare och Bo-Göran Lundqvist har tillkommit som kommunikatör för damlaget.

– Vi jobbar nu med att få in en assisterande tränare med huvuduppgift att sköta matchningen i division 4. Utöver det så behöver vi få in en materialare.

Vilken målsättning är rimlig att ha för laget i år?

– Målet i år är att skapa en grund för nästa steg som är att nå division 1 under fas 3 av vår strategi. Med den grupp vi har så ska vi vara på den övre halvan och med lite tur så kan det räcka riktigt långt.

Hur ser avancemanget ut till division 1?

– Vinnaren går upp till de nya divison 1 serierna. Förbundet har beslutat att nuvarande sex division 1-serier ska bli 3 stycken till år 2023.

Förutom värvning av spelare, hur har det jobbats kring laget?

– Vi har fått vårt eget omklädningsrum med grönvita färger och egna bås. Arbetet framåt handlar om att jobba vidare med matcharrangemang och fler roller kring laget för att skapa bästa förutsättningarna för tjejerna att lyckats med de höga målen som vi har.

– Vi fick ett fantastiskt stöd av supportrar och publik förra året. Det var viktigt för oss att känna stödet, vi ser gärna att västeråsarna tar VSK dam till sina hjärtan och att vi får en stor supporterbas. 

Vad händer nu närmaste månaden för damlaget?

– Vi går nu in i en period med träning, träningsmatcher och att slipa på spelsystem. Runt laget jobbas det hårt med att få in en materialare och en assisterande tränare. Vi spelar den första träningsmatchen 27 februari. Sen tränar vi på innan det är ytterligare fyra träningsmatcher i slutet av mars.

Tack för samtalet och lycka till med arbetet!