VSK Dam blickar framåt

VSK Fotbolls damverksamhet har bara ett år av fotbollsspelande bakom sig men redan nu pågår planeringen för och arbetet med att bli en elitverksamhet. Vi tog ett snack med Niclas Slagstedt, damverksamhetens nytillträdde sportsligt ansvarige.

Hej Niclas – nu har du precis engagerat dig i VSK Fotbolls damverksamhet – berätta varför det blev så?

– Den främsta anledningen är att jag tycker att Västerås som stad med sin storlek och andra förutsättningar förtjänar ett elitlag i damfotbollen. Som jag ser det är VSK den enda förening som på sikt har möjligheten att bära en sådan elitsatsning och få det att fungera över tid, konstaterar Niclas.

Han fortsätter:

– Jag har levt i damfotbollen i Västerås de senaste tjugo åren. Gradvis har det blivit tydligt för mig att i stadens andra föreningar med damfotboll på menyn är det de närmast sörjande, det vill säga föräldrarna till spelarna som bryr om verksamheten och spelarna. Det är också de som ställer upp och jobbar ideellt. Att bygga en elitsatsning utifrån de förutsättningarna går inte.

– Jag tycker VSK har andra förutsättningar. Vi är stadens lag i fotboll, det finns supportrar och andra som bryr sig om föreningen och verksamheten. Sen, inte minst viktigt, har VSK en organisation som de senaste åren lärt sig vad elitfotboll innebär och vilka krav som ställs. För att lyckas med någon form av elitsatsning är det helt nödvändigt att det finns människor i organisationen som förstår vad som krävs och som vet hur man ska göra med de hundratals saker som är unika i en elitverkande klubb, jämfört med all annan fotbollsverksamhet.

Vad är din roll i VSK Fotbolls damverksamhet?

– Sen mitten av januari är jag sportsligt ansvarig för damverksamheten. Jag kommer närmast från BK 30 där jag var ordförande i damsektionen de senaste åren.

– I VSK blir det mitt jobb att se till att spelarförsörjningen fungerar och att vi har rätt spelare utifrån den nivå vi är på just nu men också att vi har blicken fäst uppåt, där vi vill vara om några år och ser till av vi redan nu jobbar med spelare som ska vara med oss där.  

– Det är också mitt jobb att göra klubbens målsättning om elitspel till något konkret. Jag kommer jobba fram en struktur och planer för hur det ska gå till, säger Niclas.

– Till sist är det också mitt jobb att ordna med damverksamhetens allmänna förutsättningar som ekonomi, sportsligt, ledare, tränare och allt runt omkring och inte minst hitta människorna som vill ställa upp att hjälpa verksamheten på olika sätt.

Hur ser du framför dig att VSK Dam utvecklas kommande fem åren?

– Vår målsättning är att vi då ska vara i elitfotbollen. För att det ska lyckas måste nog årets seriespel sluta med att vi går upp i Div 2, konstaterar Niclas.

– Sen är det också så att de sportsliga resultaten kommer om vi lyckas bygga upp en professionell verksamhet runt damerna. Så ett av mina viktigaste uppdrag som jag ser det med vår elitsatsning är att få till proffsighet i alla led runt damerna.

– För mig som människa och sportsligt ansvarig är det otroligt viktigt att vi tillsammans bygger upp en miljö där spelare får växa både som spelare och människor, det är inga schackpjäser vi har att göra med. Utveckling mot eliten kan bara ske om människorna som ska spela fotboll också växer med sin uppgift som individer, konstaterar Niclas.

Vad behövs för att allt det här ska bli verklighet?

– Som jag varit inne på behövs det en struktur, det behövs planer och en tydlig väg framåt som vi ska följa. Den delen är jag inte orolig över, det är ju att få planen att fungera som är det svåra, säger Niclas och tillägger:

– Det finns utmaningar på många områden inom damfotbollen, inte minst ekonomiska och sportsliga med spelar- och ledarförsörjning. Men jag ser också möjligheter, stora möjligheter med att VSK axlar rollen att genomföra en hållbar elitsatsning på damsidan.

– Sen är det också viktigt att VSK lyckas bygga upp flickverksamheten så vi kan öka intresset för fotboll bland tjejer men också så klart se till att trygga vår egen spelarförsörjning inom föreningen. Är det något jag lärt mig genom åren i damfotbollen är det att det inte går att värva ihop ett lag som ska finnas i eliten över tid. I Västerås måste vi ta vara på våra egna talanger och spelare och se till att de får en god fotbollsskolning, det kommer att räcka långt, säger Niclas.

Det låter ju riktigt bra, men om vi börjar med den här säsongen – vad kan vi förvänta oss sportsligt och runt verksamheten?  

– Om vi börjar med verksamheten har vi nu satt ett bra ledarteam som är riktigt sugna på uppdraget att göra resan uppåt. Vi har tre kvinnliga tränare som alla spelat på hög nivå och som är med av just anledningen att resan görs i Grönvitt (Lisa Hellenberg, Amanda Wegerman, Jennifer Forsman Ekfeldt).

– Vi har rekryterat ett flertal nytillskott men vi vill ha in ännu fler duktiga och ambitiösa spelare på resan och eftersom vi har två serier (Div 3 och reservlagsserie i Stockholm) kommer hela vår trupp få ordentligt med speltid och chansen att utvecklas i tävlingsmatcher.

– Apropå spelarförsörjning har det varit lite paradoxalt. De spelare som platsar i högre serier vill kanske inte spela med oss i Div 3, trots att det är VSK vi pratar om. Äldre elitspelare som vill varva ned och de som normalt spelar i Div 3 är också lite tveksamma till VSK. Anledningen är att vi tränar som ett Div 1-lag redan nu, trots att vi spelar i Div 3. Det tycker en del spelare är för mycket och matchar inte deras ambition med fotbollen. Just nu är det 4 pass i veckan och så kommer det se ut under året, 4-5 pass i veckan. Vi ska uppåt, slår Niclas fast.

– I det korta perspektivet vill jag också se till att det blir väldigt tydlig vilka vi är, vad vi vill och vad vi står för i VSK Dam. Ledare och spelare långt utanför föreningen ska veta vad VSK håller på med på damsidan och vart vi vill nå.

– Till sist har vi lite praktiska saker att ordna med på Iver Arena så att även damerna kan känna att det är deras hem, precis som juniorerna och herrarna kan göra. Jag vill dock lyfta fram hur väl mottagna våra damspelare och ledare känner sig på Iver Arena av de övriga verksamheterna i klubben. Vi är en grönvit familj, konstaterar Niclas.

Så, vad kan vi förvänta oss runt spelet och det sportsliga i år?

– Alla som följer VSKs damlag i år kan förvänta sig att få se ett homogent och starkt lag med duktiga fotbollsspelare. Spelare som vill ta klivet upp i Div 2 och som kommer att slita hårt för det. Vi kan förvänta oss att de med stolthet bär klubbens färger och vårt klubbmärke på bröstet, säger Niclas, och avslutar med att säga:

– I år hoppas vi att VSK Fotbolls damsatsning ska ta nästa steg på alla plan och att vi lägger grunden för det som vi hoppas och tror är början på klivet upp i elitsammanhangen.