Vi tar pulsen på Daniel Hermansson – mittbacken med ett ovanligt smeknamn

Han anslöt i somras till truppen för att stå på tillväxt.
Det slutade med att han spelade till sig en startplats i backlinjen.

– Det har verkligen gått fort, säger Daniel Hermansson om hur höstsäsongen utvecklats för hans del.

Inför den viktiga matchen mot Trelleborgs FF imorgon tog vi ett snack med Daniel som verkligen fått känna på vad uttrycket ”kastas in i hetluften” kan betyda i verkligheten.

Daniel – det var väldigt snabba ryck för dig när du blev värvad av VSK, du fick sätta dig i en bil och köra upp från Göteborg under natten för att delta i träningen dagen efter – hur skulle du säga att din första tid i klubben var?

– Det var hela havet stormar, allt var nytt för mig. Det var en ny klubb, nya spelare och en ny spelmiljö och sen blev det dessutom nya tränare från det jag förväntade mig. Det var väldigt mycket att ta in på en och samma gång och det kändes stressigt i början. Sen blev det förstås sakta bättre och jag kunde börja hitta tillbaka till ”det gamla vanliga” i hur fotbollsvardagen ser ut.

Hur ser det ut nu för dig?

– Det är väldigt stor skillnad mot hur det var i början. Jag har utvecklats enormt både som fotbollsspelare och människa. Nu har jag lärt känna mina lagkamrater och jag lär mig hela tiden från de som är äldre och mer erfarna. Jag känner mig hemma i VSK och jag trivs jättebra just nu med fotbollen och livet.

– Jag är också väldigt tacksam för det förtroende jag fått av tränarna. För varje gång jag får spela växer jag som spelare och människa, det känns verkligen perfekt just nu.

Du kommer från en Div 1 miljö – hur har det gått att anpassa sig?

– Det har gått relativt bra. Tempot är högre och du straffas mycket hårdare om du gör misstag. I Ettan kunde du missa och det löste sig ändå, här är det betydligt farligare att göra misstag. Det är små detaljer som ger större konsekvenser, så man måste vara skärpt.

– Över tid tycker jag att jag kommit in i spelet och hittat en bra nivå. Under de senaste sex matcherna har jag känt att jag hittat min plats och nu kan jag jobba vidare därifrån och bli ännu bättre. Men det var nervöst i början för jag kastades verkligen in i hetluften nästan direkt.

Som åskådare har man ibland satt hjärtat i halsgropen när du börjat dribbla dig förbi motståndarforwards – vilket du inte gjorde i början. Är du en dribbler maskerad som mittback?

Hahahaha, ja, lite grann faktiskt. Jag kallades i min gamla klubb (Qviding) för ”solorädaren” och jag hade som uppdrag att dribbla då och då för att ta mig förbi motståndarna. Det är lite av min spelstil att gå framåt och bidra till offensiven. Jag har börjat göra det lite mer i VSK nu när jag känner mig tryggare och har fått bättre självförtroende.

Har ni i backlinjen order från tränaren att bryta igenom presslinjen genom att dribbla?

– Nä, egentligen inte – det jobbet faller mer på wingbackarna, men vi yttermittbackar är ofta också utsatta för motståndarens presspel så vi behöver agera ibland för att ta oss förbi pressen och starta anfallen.

Att komma in i en ny trupp med bara nya människor är inte alltid så lätt – hur har det fungerat för dig?

– Det har ändå gått ganska snabbt får jag säga. När man kommer som ny får man alltid ta det lugnt och känna av rummet. Sen går tiden och man kan bli mer och mer av sig själv och börja prata och skämta med resten av spelarna. Nu trivs jag jättebra med de andra och jag kan prata med alla och dra skämt.

Nu till intervjuns tuffaste fråga. Du har bott hela ditt liv i Göteborg och du hade aldrig satt din fot i Västerås innan du den där sommarnatten satte dig i bilen för att köra hit. Nu bor du i Mälarens pärla – hur trivs du?

– Det är givetvis alltid en omställning när man kommer till en ny stad. Västerås är så klart inte lika stort som Göteborg så där finns en tydlig skillnad. Men jag måste säga att man vänjer sig snabbt med det nya och Västerås är en mysig stad. Dessutom vill jag ju det här så för mig är det inga problem. Den första december flyttar flickvännen upp så då blir det ännu bättre.

Avslutningsvis, det är en viktig match imorgon – hur resonerar ni i laget runt uppgiften?

– Det är bra stämning i truppen och som lag har vi haft en bra trend som vi vill fortsätta med. Vi har bra kemi och nu ska vi stänga det här och fixa kontraktet, säger Daniel avslutningsvis.