Vi tar pulsen på Alexander Rubin – assisterande tränare i herrarnas A-lag

Det blev snabb omflyttning för Alexander under sommaren när han gick från att vara akademitränare till att slängas in i hetluften i Superettan.
– Ja, allt gick väldigt fort, men jag kände mig helt redo att ta steget in i den nya rollen, säger Alexander.

Vi tog ett snack med Alexander för att höra hur han upplevt sin entré i elitfotbollen och vilken roll han har i ledarteamet runt A-lagstruppen.

Hej Alex, det var snabba bollar för dig i somras – hur upplevde du den första tiden i herrlaget?

– Ja, allt gick väldigt fort, men jag kände mig helt redo att ta steget in i den nya rollen. Efter många år av hårt arbete på lägre nivåer så var det glädjande att bli tränare på elitnivå. Det var bara att tacka för förtroendet genom att sätta full fart.

– Vi kom snabbt in i våra roller i tränarteamet, vilket var viktigt. Kalle ska ha en stor eloge för hur han på ett skickligt sätt använde teamets olika förmågor.

– Jag hade ju följt herrlagets matcher på nära håll under min tid i klubben och kunde därmed direkt bidra med min kompetens i det analysarbete som gjordes gällande vad vi kunde utveckla i spelet på både lång och kort sikt.

Och höstsäsongen blev både spännande och dramatisk.

–  Absolut, men för oss var det dock viktigt att behålla lugnet. För trots en resultatmässigt svag inledning så kunde vi rätt tidigt urskilja en positiv utveckling i spelet, så vi fortsatte att tro på det vi gjorde. Den tilltron och ett hårt arbete från spelare, ledare och andra inblandade gav resultat i slutändan.

– Det tillkommer såklart spänning när man spelar för nytt kontrakt in i det sista, men det tycker jag vi hanterade relativt bra. Spelarna blev med tiden alltmer trygga i sin egen prestationsförmåga och kunde förlita sig på den när saker och ting gällde som mest.

Vad skulle du säga var den största utmaningen i höstas om vi utgår från ditt perspektiv?

– Svårt att säga, för i stora drag tycker jag att utmaningarna inte skilde sig avsevärt från de tidigare uppdrag jag haft. Resultatkraven på elitnivå är självklart större, men utmaningarna i ledarskapet är ändå desamma. Det handlar om att utveckla och få ut det bästa av den befintliga spelartruppen. Man strävar efter att göra den enskilda träningsveckan så bra som möjligt för att vinna nästa match. Samtidigt försöker man skapa ett kollektiv och individuell progression för att få bättre resultat framöver.

– Det fanns självklart en viss utmaning i den spelmässiga förändring som gjordes i höstas. Processen underlättades mycket av att jag och Kalle har en liknande grundsyn på hur vi vill spela fotboll, samt att vi har en ambitiös spelargrupp som klarade förändringen på ett bra sätt.

Vad tar du med dig för minnen från höstsäsongen?

– Mitt starkaste minne är nog när vi fick spela inför ordentligt med publik igen hemma mot GAIS. Det var underbart att få höra sångerna från våra supportrar och stödet som spelarna fick. Det kanske inte tycks vara ett så märkvärdigt minne. Men efter en lång tid av restriktioner var det uppenbart hur alla saknat den atmosfären och hur det lyfte oss fram till en viktig seger, som vi efteråt fick fira med fansen.

Om vi hoppar in i nutiden igen – vad innebär ditt jobb som assisterande tränare i herrtruppen nu?

– Mitt jobb innebär ett tätt samarbete med Kalle och de övriga i teamet. Kalle vill ha hög delaktighet från alla tränare, men det är såklart han som ansvarar för helheten och fattar de slutgiltiga besluten.

– En stor del av allt arbetet sker utanför planen. Jag arbetar mycket med förberedelse av digitala genomgångar, samt subjektiva analyser av våra träningar, matcher och kommande motståndare. På träningsplanen har vi alltid roller för vad vi ska coacha, ge feedback på samt en struktur för vem som driver träningens olika delar.

Nu är det försäsong – vad är det ni jobbar med för att utveckla laget och spelet?

– Vi har gjort en helhetsanalys inför den här säsongen. Vi har tittat på höstens matcher, vägt in vilken trupp vi har till vårt förfogande i nuläget och identifierat vissa utvecklingsområden.

– Sammantaget kan man säga att vi spelmässigt är på en inslagen väg från i höstas som vi tror på och fortsätter utveckla. Vi ser gärna att vi fortsätter vara ett lag som skapar mycket målchanser från eget spel, samtidigt som vi vill bli bättre på att omvandla chanserna till mål. Vårt höga försvarsspel har fungerat bra, men även där finns saker som vi vill förbättra.

Avslutningsvis, hur har de första veckorna sett ut?

– Jag tycker de första veckornas träningar samt första halvlek i matchen mot Djurgården visar att vi är på väg i rätt riktning. Våra spelare är drivna och väldigt mottagliga, vilket bådar gott inför framtiden, säger Alexander.