Vi jobbar framåt!

Tre raka förluster för VSK Fotboll i inledningen av höstsäsongen. Många är nog de VSK:are som hoppats och förväntat sig mer av prestationerna på planen och av resultaten. Verkligheten är dock vad den är. Frågan är hur man som förening hanterar en sådan här situation där förväntningarna pekar i en riktning och resultaten i en annan?

Webbredaktionen tog kontakt med Peter Lundqvist, en av de sportsligt ansvariga i VSK Fotboll, för att stämma av om och hur föreningen agerar utifrån den uppkomna situationen.

För oss åskådare som sett höstens matcher tycks spelet på planen ha gått i baklås, i vart fall i de båda hemmamatcherna.

– Min absoluta uppfattning är att spelarna så klart gjort allt som står i deras makt för att spela bra fotboll och vinna matcherna. Samtidigt har vi alla sett att prestationerna verkligen varierat mellan de båda hemmamatchernas platta fall till en väldigt bra prestation i bortamatchen mot Brage.

Men hur ska man förklara att det blir så, ena dagen årets prestation varvat med två riktiga bottennapp?

– Det är förstås alltid svårt att förklara hur det kan skilja så mycket på prestationer med i princip samma spelare på planen. Vi får konstatera att i lagidrott är inget givet. Sen spelar säkert förväntningar in och den press som det sätter på spelarna. En annan faktor som jag är säker på spelat in är att vi har sex nya spelare i truppen som anslutit under sommaren. Att få ihop gruppen och spelet tar tid, inget är automatisk utan man måste jobba på varje del för att det ska bli en bra helhet.

– Jag måste också säga att träningarna är fantastiskt bra just nu. Det är mycket hög kvalité och intensitet. Potentialen finns där för bra spel, nu gäller det bara att få ut det i varje match och inte bara då och då.

Har styrelsen i VSK Fotboll agerat på något sätt utifrån hur det ser ut?

– Vi i sportgruppen har agerat genom att försöka stötta spelarna och truppen så mycket det går. Vi har varit nere på träningarna och pratat med truppen och framfört att vi i styrelsen så klart står bakom både spelarna och tränarstaben.

– Vi har också försökt förmedla att vi får acceptera att vi är där vi är och det inte går att ändra på. Det är ingen mening att vara frustrerad över det som hänt. Bästa sättet att hantera situation är att spelarna försöker blicka framåt och fokusera på att försöka prestera i de matcher som återstår. Nu handlar mycket om inställning och hur spelarna väljer att se på resten av säsongen. Vi i sportgruppen har förmedlat att det är viktigt att inte bara lägga sig ned och dö utan att det finns en heder att spela för. Spelarna ska vara stolta över att vara en del av VSK Fotboll och ta med sig det ut på planen.

– Att bära på känslan av att spela med kniven mot strupen vet vi är något som inte brukar leda till bra spel och vinster. Vi har diskuterat med spelarna om att se på återstoden av hösten som en chans att bygga något bra för framtiden. Givet läget i tabellen finns det nu också möjlighet att ge de yngre spelarna chansen att få speltid och därmed växa in i A-lags kostymen. Nu måste vi alla blicka framåt och se till att ta en match i taget och vinna dem en efter en.

Hur tänker spelarna då?

– Truppen har haft ett möte på egen hand utan ledare närvarande. De är precis som alla andra frustrerade över att spelet och att resultaten uteblivit och man diskuterade hur varje spelare kan bidra till att det blir bättre både på och utanför planen. Som jag förstått var det ett bra och konstruktivt möte som avslutades med en gemensam middag.

– Spelarna har också önskat av tränarstaben att en gång i månaden få göra något tillsammans som inte innebär träning utan något som kan stärka gruppen. Till sist har man också önskat att äta middag tillsammans en gång i veckan i klubbens regi efter en träning. Man vill lära känna varandra bättre och bygga sammanhållning. Styrelsen kommer inom kort att besluta runt dessa aktiviteter.

– Jag måste säga att spelarna verkligen tar sitt ansvar för situationen och gör vad de kan för att förbättra det som är i deras makt att förändra.

Några avslutande ord?

– Ja, som alltid när förväntningar kommer på skam är det lätt att fokusera på det som är negativt och sådant som man upplever är fel. Jag är övertygad om att vi alla, spelare, ledare, supportrar och alla VSK:are måste lyfta fram det som faktiskt är positivt och fokusera på det. Att leta fel och fokusera på dem leder enligt min erfarenhet sällan till något bra. Personligen vill jag lyfta fram prestationen mot Brage som jag tycker var årets match, även om vi förlorade. Jag vill också hylla Kevin Kustovic som sina unga år till trots går in och gör det riktigt bra i A-lags sammanhang. Ingen trodde nog att han skulle vara redo för den här nivån så snabbt efter att han anslöt till VSK. Sist vill jag också säga att jag är helt övertygad om att våra övriga nyförvärv kommer lyfta både sig själva och laget vart efter tiden går i höst.

– Nu är det som det är men jag är helt säker på att vi kommer få se ett fantastiskt spel av det här laget om bara ett litet tag.

Webbredaktionen tackar Peter Lundqvist för intervjun och önskar laget lycka till inför söndagens bortamatch mot Nyköpings BIS

 

Anders Tengström