”Vi är bästa vänner där inne” – Kevin Custovic

18-årige Kevin Custovic startade som högerback för VSK Fotboll i gårdagens cup-match mot IK Brage. Kevin har tillhört VSK i ett år och blickar tillbaka på året som gått. – Det var en chockstart i början, säger Kevin.

Den tredje juli sommaren 2017 värvades Kevin Custovic till VSK Fotboll från IFK Västerås. Nu har ett drygt år gått där Kevin fått chansen att visa sina fotbollskvaliteter vid ett flertal tillfällen, senast igår mot IK Brage.

– Det kändes bra, jag vågade göra grejer. Visst förlorade vi med 3-1 men vi försökte ändå i andra halvlek och man såg skillnad på när vi försökte mot när vi inte försökte i första. För mig kändes det bara bra, jag försökte göra lite show så som jag brukar.

Ett år i ett seniorlag på division ett-nivå är avklarat och för Kevin har det gått både upp och ned.

– Det var en chockstart i början, jag hade inte förväntat mig att spela någonting. Mer att den hösten skulle bli en läroperiod och att jag skulle spela mer den här säsongen, nu blev det lite omvända roller. Men det har varit kul och jag har lärt mig mycket under året.

Kevin blev inkastad i hetluften direkt. Tolv dagar efter att han blev presenterad som VSK:are fick han hoppa in i bortamatchen mot Umeå FC redan i den 57:e minuten.

– Jag hoppade in på högerkanten och att komma in mot Umeå borta var inget jag förväntade mig direkt.

Under sin ungdomskarriär har Kevin mestadels spelat som mittfältare. I dagens VSK Fotboll utmanar han om en plats som högerback. En ovan position.

– I U19 spelar jag på kanten eller på innermittfältet, här i A-laget så spelar det ingen roll vart jag spelar. Jag kommer göra samma jobb, är det högerback så är det högerback. Det är en ny position för mig men jag tycker att det har fungerat bra ändå.

Som Kevin tidigare var inne på hade han målat upp en bild av att få mer speltid den här säsongen. Totalt har det blivit 202 minuter, varav två matcher från start och två inhopp.

– Det har varit tufft såklart, det har blivit mycket tid på bänken. När det blev många skador i laget fick jag hoppa in och spela några matcher, men blev skadad direkt. Det var tungt, jag ville fortsätta spela eftersom jag fick chansen.

När nu höstsäsongen dragit igång har han dragit en lärdom, att ta bättre hand om sin kropp.

– Nu efter sommaruppehållet tänker jag mer på min kropp och nu vill jag på allvar utmana om en startplats och konkurrera om en plats som alla andra i laget.

Den Kevin främst ska försöka utmanövrera på träningsplanen för en startplats är Ravy Tsouka som startat 16 av 18 matcher den här säsongen. Med andra ord har han en tuff uppgift framför sig.

– Från gårdagens prestation känner jag att det är 50/50 från min sida. Ravy är en grym högerback och han är van att lira där, jag får fortsätta kämpa så att vi får konkurrera.

Hur bra relation har du med Ravy?
– Vi är bästa vänner där inne, han är en skitskön kille. Bästa. Det är inga hard feelings mellan oss. Den som startar, startar. Jag är glad för hans skull om han startar.

Det var en speciell stund för två spelare på planen mot IK Brage. Kevin Custovic startade på högerbacken och barndomsvännen sedan 3-årsåldern, Hugo Rödlund, gjorde hemmadebut och startade som vänsterback.

– Både är innermittfältare från början och igår startade vi på varsin kant. Plus att han gjorde det väldigt bra, han har aldrig spelat vänsterback i hela sitt liv. Det är skitkul att Jonny sitter på läktaren och ser sina två ”söner” på plan samtidigt, säger en väldigt glad Custovic.


Kevin Custovic (stående, trea från vänster) och Hugo Rödlund (sittande längst till vänster.
Foto: Magnus Gustafsson

Hugo anlände till VSK Fotboll i somras, nästan på dagen ett år efter att vännen Kevin Custovic skrivit på. Att få in en vän, och en yngre spelare, uppskattar Custovic.

– Ja faktiskt, det var ganska ensamt i början. Det var jag, Freddan (Fredrik Lundqvist) och Josef (Akpinar) då. Nu har vi Dennis (Botchey) och Hugo kommit. Det känns bra att det är fler unga. Det är klart att vi hänger eftersom vi känt varandra länge, men alla i laget är sköna.

Nu väntar nästa tuffa uppgift för Kevin och hela laget. Seriefinal borta mot Carlstad United på söndag.

– Tuff match, tuff match. Vi är på gång nu. Det kanske inte såg så bra ut igår men vi vilade många spelare som kommer vara fräscha till söndagens match. Det är en sexpoängsmatch, tar vi den så ligger vi bra till.

SERIEFINAL
Carlstad United – VSK Fotboll
Söndag 26/8 15.00
Tingvalla IP

Se matchen på Ettanplay.se >>>

Dan Kiwii Persson
Foto: Åke Hedvall, Lars Stegnell