Västerås är Grönvitt · Publikrekord · ”Enorm uppslutning”

VSK Fotboll är snuddande nära att ta steget upp i fotbollens finrum. Endast en poäng krävs för att det hela ska vara klart. Det som håller på att hända har inte gått västeråsarna förbi.
– Arenan är slutsåld sen länge och trycket på biljetter som inte finns är enormt, säger klubbchef Patrik Lundstedt, om matchen mot Gais där Grönvitt kan bli klara för Allsvenskan.

Det är mycket bråda dagar för klubbchefen när allt som måste fixas inför morgondagens match ska göras klart.

– Det snurrar i huvudet, inte bara för allt som det måste ordnas med utan också för det läge herrlaget har satt sig i att kunna avancera till Allsvenskan, genom att ta en poäng imorgon. Det är faktiskt lite svårt att ta in.

Beskriv vad det är som händer.

– Jag får börja med att konstatera att VSK Fotboll har en plats i väldigt många västeråsares hjärtan. Det märks genom alla som vill gratulera till framgångarna, som vill prata fotboll eller engagera sig i klubben på något sätt och inte minst på alla som vill ha en biljett till morgondagens match. Det är en enorm uppslutning runt den här matchen och VSK Fotboll just nu, säger Patrik Lundstedt.

 – Vi hade lätt kunnat sålt flera tusen biljetter till om arenans kapacitet gjort det möjligt.

Antalet sålda biljetter inför söndagens match är 6 500. Publikrekordet är 6 441 – kommer det kunna slås?

– Då måste så klart nästan alla som köpt biljett komma till matchen. Vi har också en liten buffert i att våra VIP-gäster inte räknas in i antalet sålda biljetter, då de flesta av dem inte har en sittplats utan ser matchen från våra hospitalityytor. Men de räknas så klart in i den totala publiken.

– Jag hoppas verkligen att vi kan slå publikrekordet, säger klubbchefen.

Instagramkontot pnordin skickade ett meddelande till oss och berättade att han befinner sig på jobb i Somalia – men det hindrar förstås inte honom att stötta laget från fjärran land eller att följa varenda minut av söndagens match.

Utöver att stadens invånare vill ha en biljett till imorgon – hur märks intresset för klubben på annat sätt?

– Vi ser det bland annat på att tusentals nya västeråsare tar del av innehållet på hemsidan och i våra sociala kanaler. Det formligen strömmar in nya följare till våra plattformar och läsarsiffrorna skjuter i höjden på ett sätt man knappt trodde var möjligt.

– Vi ser det också på alla som tar kontakt med klubben i olika ärenden. Det är allt ifrån människor som erbjuder sig att hjälpa oss på något sätt till de som undrar när vi släpper säsongskorten för nästa år, och faktiskt, flera företag som själva hört av sig och berättat att de gärna vill bli sponsor och samarbetspartner till klubben i framtiden.

Vad blir svaren till de som hör av sig med den här typen av frågor?

– Vad gäller människor som hör av sig och erbjuder sin hjälp är svaret att vi behöver all hjälp vi kan få. Om vi spelar i Allsvenskan nästa år kommer vi behöva stöttning på alla nivåer med alla former av uppgifter. Vi är väldigt tacksamma för alla som erbjuder sig att hjälpa till.

– När det gäller säsongskorten är en arbetsgrupp i full gång med att titta över hur det ska se ut. Innan vi kommer så långt måste hela arenafrågan lösas. Det är först när det är bestämt hur det ska se ut, man kan bryta ned saker och ting och sätta ett pris på vad biljetter och säsongskort ska kosta. Men jag lovar att vi kommer börja sälja nästa års säsongskort under november månad.

– Förberedelserna inför nästa säsongs marknadsarbete är nästan klara. Vi kickar igång det praktiska arbetet mycket snart, innan den här säsongen är avslutad, faktiskt.

Avslutningsvis, Patrik, du har varit klubbchef sen i augusti – dina spontana reflektioner.

– Det har varit en mycket intensiv tid för mig med att sätta mig in i allt och samtidigt se till att allt fungerar och blir så bra det går. Arbetet runt allsvenskt avancemang som fortfarande var hypotetiskt när jag började har nu blivit väldigt konkret och tar förstås mycket tid.

– Men man kan inte annat än älska det här jobbet. Det är verkligen högt och lågt. Ena sekunden får jag mejl från ett barn som har som sin högsta önskan att få vara bollkalle på en av herrlagets matcher, för att i nästa sitta med komplexa utvecklingsfrågor som involverar VSK Fotbolls framtid och ja, frågor som påverkar all fotboll i staden.

– Igår (fredag) smet jag faktiskt från jobbet lite tidigare. Det har varit otroligt intensivt sista veckan och jag kände att jag behövde få en stund för mig själv. Jag tog mig ned till vattnet och satte mig på en bänk och tittade ut över Mälaren.

– Det var många tankar som for runt i huvudet – men det som lever kvar i mig efter den stunden är vilken otrolig kraft fotbollen är i att förena oss och rikta vår kraft till att göra gott för våra medmänniskor. Jag är otroligt glad och stolt över att få vara en del av VSK Fotboll och allt vi försöker göra för att vara en positiv kraft i samhället.

En sista, sista fråga – hur ska ett eventuellt avancemang firas på arenan?

– Det får ni se.