Välkommen hem, David!

Foto: Christian Enbom

Ett decennium har gått sedan den dåvarande tonåringen spelade högerback för grönvitt, nu är han tillbaka. Välkommen hem till VSK Fotboll, David Engström. – Det känns fantastiskt bra, Västerås är min stad och det är hemma för mig, jag har längtat efter att få komma hem. 

David Engström lämnade VSK Fotboll 2009 med en kropp som inte ville samarbeta. På den tiden var skadeproblem ett stort bekymmer för försvararen vilket till slut ledde till att han la fotbollskarriären på is tillsvidare. Fokus hamnade istället på studier i Småland och under lång tid spelade inte David Engström fotboll överhuvudtaget. 

Beslutet att ta en paus från fotbollen blev Davids räddning menar han idag. Att låta kroppen rehabilitera sig och få tillbaka suget för fotboll blev nyckeln till förändring några år senare när IFK Värnamo fick upp ögonen för försvararen och värvade honom. Där och då fick David Engström fart på sin kropp och fotbollskarriären igen. 

Sedan dess har David Engström spelat fotboll på elitnivå för IFK Värnamo, BK Häcken och Örgryte IS. Spelaren har fått bukt med sina tidigare skadebekymmer och utvecklats till en framstående mittback med bra fysik, huvudspel och en sällsynt talang för att göra mål som inte är så vanligt hos mittbackar. 

Nu är David, tillsammans med sin sambo och hund, tillbaka i Västerås. Ett kontrakt på två år är signerat. Det är en annan David Engström som kommer tillbaka jämfört med för tio år sedan och nu är han väldigt sugen att börja sin andra sejour med klubben.

– Jag vill hjälpa den här klubben till framgång. Jag har samlat på mig väldigt mycket erfarenhet under de senaste åren. Ambitionen är att komma hem och vara en stabil och bärande spelare i laget. Det är ett bygge som ska göras och det gäller att ta en sak i taget, men jag vill bidra till att VSK Fotboll tar sig till Allsvenskan och etablerar sig där, säger David och fortsätter:

– Jag har förväntningar på mig själv att vara ett föredöme och en ledargestalt i laget. Sen kan man vara ledare på olika sätt, jag kanske inte är den som syns och hörs allra mest men jag försöker föregå med gott exempel. Att få en nyckelroll i laget värdesätter jag högt, säger han. 

Den målfarlige mittbacken hade flera bud än VSK att välja emellan. 

– Det fanns intresse från andra klubbar. Jag har tackat nej till allsvenska alternativ då jag har haft en önskan och vilja att komma hem, så när möjligheten dök upp var det inget att tveka på, berättar mittbacken. 

Hur är formen idag? 

– Både den fysiska och spelmässiga formen är god, jag har en säsong bakom mig där jag startade så gott som alla matcher så formen är bra. Jag är 29 år men jag känner att jag har mina bästa år framför mig, säger David.

David Engström kommer bära nummer 5 och gör sin första träning med laget i samband med att försäsongen drar igång. 


Text: Hampus Lundskog
Foto: Christian Enbom