Två nollor mot allsvenska klubbar – nu sätter Anton Fagerström nya mål: ”Åker till Tele2 för att vinna”

VSK Fotboll har inlett imponerande  – med två segrar mot allsvenskt motstånd. Nu ger Anton Fagerström sin syn på hösten, starten på året och cupmötet med AIK. ”De är favoriter men vi åker dit för att vinna”, säger målvakten i en stor intervju.

VSK Fotbolls herrlag har inlett försäsongen med två raka segrar och två ”nollor” mot IFK Norrköping och Brommapojkarna. ”Vi känns otroligt starka just nu och är ett mer färdigt lag jämfört med tidigare år”, säger målvakten Anton Fagerström.

VSK Fotbolls herrlag inledde 2023 med att vinna med 2–0 mot IFK Norrköping på Platinumcars Arena för två veckor sedan och en vecka senare blev det 3–0 mot Brommapojkarna på Iver Arena i Västerås.

5–0 alltså – mot klubbar i högsta serien.

– Jag vill inte dra för stora växlar så här tidigt på säsongen utan vi får se när serien kommer igång. Men vi känns otroligt starka just nu och är ett mer färdigt lag jämfört med samma tid tidigare år, säger Anton Fagerström till klubbmedia inför sjätte säsongen i Grönvitt och söndagens test mot Vasalunds IF på Skytteholm i Solna.

Grönvitt återvänder till huvudstadsområdet redan nästa lördag då AIK väntar i första gruppspelsomgången på Tele2 Arena i Stockholm (kick off 15.15).

Matchen mot AIK väntas locka storpublik och blir en av VSK Fotbolls största tävlingsmatcher på länge (VSK Bandy har betydligt större rutin i form av bland annat SM-finaler).

– Det ska bli väldigt inspirerande att lira och få möta ett så bra lag som AIK inför mycket folk. Det är betydligt roligare att spela en cupmatch än en träningsmatch som inte betyder något.

Hur bedömer du möjligheterna mot ”Gnaget”?
– AIK är favoriter men det är tidigt på säsongen och de har bytt tränare. Vi har övertygat och har ganska goda möjligheter. Det är klart att vi åker till Tele2 för att vinna, säger Anton Fagerström.

VSK Fotboll avslutade Superettan bäst av alla lag genom att ta hem fem av de sista sex matcherna.

Antalet poäng (40) räckte till åttonde plats och innebar främsta placeringen tabellmässigt sedan 2018.

– Vi fick ihop alla delar av spelet efter sommaren och höjde oss otroligt mycket. Vi spelade ofta bra offensivt innan uppehållet men sedan satte vi också defensiven. Det är klart att det alltid är en stor anspänning att kriga för kontraktet men vi gjorde det riktigt bra och det kändes skönt när det var klart.

Vilka var enligt dig främsta förklaringarna till stabila defensiven?
– Det är ingen tvekan om att vi fick ett lyft när ”Freddy” Nsabiyumva kom in. Han är otroligt duktig på att försvara i straffområdet och i duellspelet. Effekten blev också bra när vi satte ned ”Mange” (Herman Magnusson) i backlinjen och Pedro (Ribeiro) flyttades upp på mittfältet. Självklart var det också mycket hårt jobb på träningsplanen, säger Anton Fagerström.

Grönvitt säkrade relativt snabbt just Pedro Ribeiros och Herman Magnussons tjänster och sedan följde i tur och ordning kontraktsförlängningar med Martin Gamboš och Simon Gefvert.

Sedan dess har herrlagets manager Kalle Karlsson adderat Umit Aras, Jaheem Burke och senast Jabir Abdihakim Ali som är tänkt att ersätta klubbens och hela Superettans skyttekung Viktor Granath.

– Det var viktigt att vi kunde behålla spelarna och att truppbygget blev klart tidigt. Det är väldig skillnad mot hur det har varit och betydelsefullt för gruppen. Vi vet vad vi får av varandra. Det har vi visat första matcherna. Vi har duktiga offensiva spelare som är bolltrygga, som kan hitta på grejer med bollen och som skapar många lägen.

VSK Fotbolls supportrar har vant sig vid att 31-åringen är en bärande spelare och två ”nollor” mot IFK Norrköping och Brommapojkarna har inte precis förändrat bilden av den pålitliga keepern.

Du har gjort några sevärda (tv-)räddningar i båda matcherna på Discovery och VLT.se. Hur bra är du 2023?
– Jag känner mig bra och stark. Jag har haft en bra vinter och kunnat träna på. Kroppen känns bra, säger Anton Fagerström och tillägger med ett skratt att han får extra träning hemma och har fullt upp med ettåriga sonen som numera springer omkring i lägenheten.

Du har väl säkrat biljett till AIK–VSK på Tele2 Arena i Stockholm lördag 18 februari, 15.15. Här är länken