Tronêt tillbaka i fotbollsträning – men comebacken dröjer


Det blev bara tio matcher för Filip Tronêt under säsongen 2017. En fotskada satte stopp för större delen av säsongen och även i princip hela försäsongen 2018. Men nu ser Filip ljuset i tunneln. – Humöret är på väg tillbaka, säger han själv efter den tunga tiden.

Säsongen 2016 dominerade Filip Tronêt serien och slog sitt egna poängrekord efter elva mål och tretton assist, säsongen kröntes med att Filip blev tilldelad VSK-bollen för årets bästa spelare. Det gjorde att förhoppningarna inför fjolårets säsong var stora, men förhoppningarna grusades efter en fotskada.

– Det har varit sjukt frustrerande och jobbigt. Jag har haft en speciell skada som har varit jobbig mentalt eftersom att man inte riktigt vetat när det ska bli bättre. Men nu ser jag ljuset i tunneln i alla fall och humöret är på väg tillbaka efter att jag fått börja känna på bollen.

Den enorma smärtan från skadan har gjort att Filip i vissa stunder inte kunnat gå utan att smärtan i princip är olidlig.

– När det var som värst kunde jag knappt gå en meter utan att jag fick ont, så fort jag stod upp mer än en minut och belastade foten så fick jag ont. Då fanns det inte en möjlighet att spela fotboll.

Men den värsta tiden är förhoppningsvis över.

– Som det är i dagsläget så har jag inte ont, jag känner av att det är något men det är inget som stör mig.
För några veckor sedan fick Tronêt hem ilägg till skorna, något som har hjälpt och gjort att han kunnat börja träna med boll igen.

– De har fått smärtan att gå ner ytterligare ett snäpp, jag har de i alla skor jag använder. Tanken med dem är att de ska avlasta just där jag har ont samtidigt som de ska hjälpa kroppen att anpassa sig efter mina fötter.

Under några veckors tid har Filip deltagit i vissa övningar, men långt ifrån fullt ut än så länge.

– Det har varit riktigt roligt. Jag har kört lite passningsövningar, kört med ”Hansken” (Hans Johansson) på sidan om och varit med när Claes (Hellgren) och ”Hansken” kört sina delar på träningen med löpning.

I slutet på veckan hoppas Tronêt kunna stegra träningen ännu mer.

– Tanken är att jag i slutet på veckan ska kunna vara med på lite possession också, det är riktigt roligt.

På lördag drar säsongen igång på allvar när Norrettan sparkas igång uppe i Skellefteå för VSKs del. Där och då kommer inte Tronêt finnas med på planen, men förhoppningen är att det inte är långt borta.

– Det är bara att skynda långsamt, sen är det upp till Tor-Arne (Fredheim) när han anser att jag är redo att vara aktuell för match. Men det dröjer säkert några veckor till.

Hur känns det att säsongen drar igång nu?

– Det känns riktigt roligt. Jag hade som mål att kunna vara aktuell för seriepremiären men nu har jag fått skjuta på det i några veckor, det är bara att acceptera. Har man väntat i sju-åtta månader så kan man vänta nån vecka till.

Dan Kiwii Persson