Tränarduon från 2015 vill göra ny succéhöst

Leif Berg och Peter Markstedt på tränarbänken väcker ljuva minnen hos VSK-familjen. Hösten 2015 var det just den duon som såg till att Grönvitt klarade av #drömhösten – och nu vill de än en gång säkra ett kontrakt, denna gång i superettan.
– På matcherna ska spelarna känna sig som stålmän, och det gör man inte utan att träna hårt, säger Peter Markstedt till vskfotboll.nu.

– Vi ligger ju ovanför strecket och har poäng till godo. Under alla år ”Markan” har varit här har han aldrig haft så här bra trupp och förutsättningar för laget, konstaterar Leif Berg.

Han är tillbaka på Solid Park Arena, där han under 2015 fick minnen för livet under #drömhösten, som säkert många minns med glädje.

– 2015 var mitt bästa men även mitt värsta år, och man har det med sig någonstans. Vi vet att vi kan prestera fast det blåser och ibland känns svårt, säger ”Leffe”.

Nu är han och Peter Markstedt tillbaka på tränarbänken i VSK. Men vad har egentligen hänt sedan sist?

– Mycket har hänt. ”Leffe” har fått skägg, säger ”Markan” lite lurigt.

– Nä, det kommer jag aldrig att få, konstaterar ”Leffe” och skrattar.

– Det känns att det är på riktigt nu, säger ”Markan”.

– När vi var här sist fick vi betala själva för saker som vi får betalda av klubben nu. Det här är på allvar, superettan är en nivå där det är på riktigt.

Hur känns det att vara tillbaka?

– Det känns bra, men det var inte ett självklart val heller. Allt gick väldigt, väldigt snabbt – och någonstans har jag saknat omklädningsrummet och framför allt matchpulsen. Den kommer inte på samma sätt i den roll jag haft i år som när man är tränare, säger Leif Berg som förut var players manager med ansvar för att underlätta vägen för unga spelare på väg upp i A-laget.

– Skulle vi hoppa på så var det båda två eller inte alls. Jag hade inte hoppat på om inte ”Markan” också gjort det, säger ”Leffe”.

Varför då?

– Dels för senaste gången då vi jobbade ihop (2015). Men också för att vi kompletterar varandra, ger varandra energi och fungerar bra som ett team. En nyckel var också att övriga tränarstaben skulle vara intakt med Erik (Biselius, målvaktstränare), Markus (Lindberg, assisterande tränare) och Jesper (Gustavsson, fystränare), fortsätter ”Leffe”.

På vilket sätt kompletterar ni varandra?

– Han är kort och tjock och jag är lång och smal, skrattar ”Markan” med sin sedvanliga humor.

– Nej, men både jag och ”Leffe” är duktiga på ledarskap och att jobba med en grupp människor, oavsett om det är fotbollsspelare eller på något annat jobb. Framför allt handlar det om att få ut maximalt av gruppen, och där handlar mycket om att få spelarna att tro på sin egen förmåga.

Hur gör man det?

– Vi måste alla inse att det är tre veckor kvar, och de kommer aldrig tillbaka. Det handlar om att äta, skita och sova VSK, och offra allt annat just nu. Vi ska bara fokusera på det som är viktigast, för det gäller för oss att få fram just den inställningen att det är här och nu som gäller, säger Peter Markstedt.

– Vi vet att det finns en jäkla kunskap hos spelarna. Många av dem har vi tränat tidigare och vi vet vad de går för, så det handlar om att väcka modet i hela truppen.

Leif Berg fyller i.

– Jag kan ta torsdagens träning som exempel. Innan den hade ”Markan” ett grymt snack där han med ganska hög och bestämd röst förklarade vårt budskap. Vad han sa behöver jag inte säga här, men det budskapet gick fram. Det var rejäl fart, fläkt och energi på träningen. Inga ursäkter – alla körde.

Hur viktigt är det pågående landslagsuppehållet för er som nya tränare?

– Det var en viktig del i att vi tog uppdraget. Nu får vi tid att se på vad som gått snett och påverka för att se till att vi kan få in den tro vi behöver i gruppen, säger Leif Berg.

Just före uppehållet hann det nya tränarparet med en match, den borta mot serietvåan Varbergs BoIS. Det blev en tung förlust, 0–4.

Vad gick ni in med för intentioner till den matchen?

– Betydligt mer än vad vi alla såg. Vi hade hoppats på mer energi och fart i benen. Vi ville ha ett rakare, enklare spel och att det skulle generera i fler chanser än vi skapade. Det är jäkligt tufft att jaga boll i 90 minuter. Men vi har lagt den matchen bakom oss, bearbetat den tillsammans med spelarna och nu fokuserar vi på de återstående matcherna, säger Peter Markstedt.

Efter några lediga dagar började truppen träna igen i torsdags. De startade med ett litet ”miniläger” med extra tuffa pass på torsdagen, fredagen och lördagen.

– Torsdagsträningen var lite av en nystart; det lät som det var en av de tuffaste de haft, säger Peter Markstedt.

Söndagen innebär, precis som i Bibeln, en vilodag. Sedan väntar en hel träningsvecka fram tills matchen hemma mot serieledande Mjällby på lördag klockan 16.00.

– De ska känna att de lever och att det är fart på både huvud och fötter. På matcherna ska de känna sig som stålmän, och det gör man inte utan att träna hårt, säger Peter Markstedt.

Hur är skadeläget i truppen?

– (FilipTronêtgjorde en MR (magnetröntgen) i tisdags. Det är något med menisken och vi väntar på ett riktigt utlåtande från specialisterna där. Just nu går tankarna som så att vi vill försöka få med Filip här i slutklämmen av serien, och det finns hopp om att han kan vara med, säger Leif Berg.

– Petar(Petrovic) är åter i träning nästa vecka, (EmilSkogh har kört några hela träningspass nu, och (William)Videhult är på väg tillbaka.

Hur vill ni att vi ska märka er prägel på spelet?

– Vi vill ju ha ett snabbare anfallsspel, men vill ändå inte lägga vårt possessionspel åt sidan så klart. Vi vet att det är viktigt att äga boll och inte bara jaga.

– Nu har vi börjat lägga en matchplan och kolla på vad Mjällby gör bra, men vi ska framför allt fokusera på det vi är bra på, förklarar ”Markan”.

Vad för kvaliteter, som ni vet finns i laget, vill ni få ut i spelet?

– Vi vet att det finns mer maxlöpningar att få ut av spelarna, och vi vill gärna se till att spelarna ännu mer kan få lägga de passningarna som vi vet att deras medspelare är duktiga på att hantera, så att de föder varandra med både energi och bollar att jobba med, säger Peter Markstedt.

Två av tre återstående matcher är på hemmaplan. Det borde vara bra för oss.

– Absolut, klart det är en fördel. Spelarna vet hur det känns att gå ut här, vi kan den här planen även om den är dålig och det ska vi dra nytta av. Sedan har vi folk på läktaren som verkligen stöttar oss, säger Leif Berg och berättar om hur stödet var i Varberg trots förlusten.

– Klacken sjöng trots att vi var totalt utspelade. De sjöng och sjöng och sjöng och sjöng, och det betyder oerhört mycket för oss, säger Leif Berg.

– Vi är väldigt tacksamma över stödet från supportrarna, och behöver all positiv energi vi kan få.

Just det stödet var en av faktorerna som säkrade kontraktet under #drömhösten 2015, då i division 1 norra. Och erfarenheten av att ha klarat svåra situationer förut, den kan bli viktig när Grönvitt ska säkra nytt kontrakt i superettan.

– Många av våra spelare har varit med om sådana här matcher tidigare, de viktiga vinna eller försvinna-matcherna. Det ska vi dra nytta av, säger Peter Markstedt.

Vad kan vi förvänta i den första av dessa matcher, mot Mjällby nu på lördag?

– Du ska framför allt se att vi ger 100 procent i alla situationer som uppstår i en match, och inte som senast att vi lullar oss fram. Det ska vara 100 procent fokus, energi och fart. Vårt mål är att komma ut som ett lag som sprudlar nästa lördag, säger Peter Markstedt.


Text: Erik Eklund