Till minne: Esbjörn Larsson

VSK-familjen har sorg. Esbjörn Larsson har somnat in. Grönvita trotjänaren blev 80 år.

Esbjörn Larsson på sin 80-års dag för en tid sedan.

Svensk idrott har och har haft ett oräkneligt antal eldsjälar och trotjänare och nu har en av alla dessa lämnat oss.

Sent på söndagskvällen gick Esbjörn Larsson bort efter en kort tids sjukdom.

Esbjörn Larsson vigde redan i ung ålder sitt liv åt Västerås Sportklubb och dess sektioner och det blev sammanlagt över 50 år i grönvit tjänst – något som får betecknas som exceptionellt i dag.

Ett bevis på livslånga kärleken till VSK och alla värdefulla insatser syntes bland annat i det före detta garaget till villan på Rönnby i Västerås som byggdes om till ett VSK-kontor för att få plats för ett stort antal pärmar, klubbtidningar, matchprogram och tidningsklipp från framför allt lokaltidningen VLT.

Många grönvita sympatisörer och andra förknippar i första hand Esbjörn Larsson med VSK Fotboll och det var den sektionen och sedermera specialklubben som fick mest tid de drygt 50 åren.

Rollerna som bland annat ordförande, sekreterare, sponsoransvarig och ett flertal uppdrag inom ungdomssektionen från 1960-talet gjorde att VSK Fotboll utsåg Esbjörn Larsson till hedersordförande.

Livslånga och stora intresset för VSK fortsatte även långt efter den aktiva tiden som förtroendevald och besöken på Iver Arena var frekventa oavsett om det var matcher, träningar eller besök på kontoret.

Esbjörn Larsson missade inte en VSK-match i division 1 eller i Superettan och senaste säsongerna var han en given besökare även när klubbens relativt nystartade damlag hade matcher.

När herrlagets manager Kalle Karlsson presenterade vinterns nyförvärv Umit Aras, Jaheem Burke och Jabir Abdihakim Ali för media och andra intresserade i loungen på Iver Arena var Esbjörn Larsson på plats och hälsade spelarna välkomna till VSK.

Men det var långt ifrån bara fotbollen i VSK som Esbjörn Larsson intresserade sig för. Så sent som för knappt två veckor sedan följde han nervöst VSK Bandys dubbla SM-finaler på Studenternas i Uppsala från sjuksängen på Västmanlands sjukhus.

Damlagets förlust mot Villa Lidköping på fredagskvällen var förstås en resultatmässig besvikelse men glädjen var desto större när Viktor Spångberg dagen efter och i förlängningen säkrade ännu ett SM-guld för Mesta mästarna.

Intresset för just dambandyn i VSK var särskilt stort för Esbjörn Larsson eftersom dottern Pernilla i många år var en av spelarna. Han var med och ordnade sponsorer till damlaget och författade också matchprogram.

Vid sin bortgång var Esbjörn Larsson hedersmedlem i VSK Bandy.

Esbjörn Larsson svarade därtill för engagerade och viktiga insatser inom ishockeyn i VSK och var bland annat styrelseledamot i sektionen. VSK Hockey bildade 1976 en egen klubb under namnet Västerås HC. 2005 blev VHC en del av nuvarande Västerås IK.

Klassiska devisen och dekalen  ”Laget mitt – Grönvitt” fanns förstås på bakrutan på Esbjörn Larsson bilar men färgerna var inte bara grönvita för en av VSK:s främsta trotjänare.

1958 var Esbjörn Larsson som blott 15-åring med och bildade kvartersklubben IFK Ekberga som i år alltså fyller 65 år och numera har Råby IP i Västerås som sin bas.

Läktarna på Rocklunda blir inte desamma nu när Esbjörn Larsson har lämnat oss och saknaden kommer särskilt att märkas på herrlagets hemmapremiär mot Örgryte på annandag påsk då yngsta dottern Reneé skulle ha kommit från Stockholm för att göra pappa sällskap och heja fram de grönvita till tre poäng.

Stolen några rader ovanför mittlinjen kommer att stå tom och VSK blir tomt även utan Esbjörn Larsson.

Närmast sörjande är döttrarna Christina, Pernilla och Reené med familjer.

Vila i frid Esbjörn och tack för din fantastiska grönvita gärning.