Thomas Askebrand första år i VSK Fotboll

Thomas Askebrand – huvudtränare för herrlaget

Den kanske märkligaste säsongen i klubbens och möjligen svensk fotbolls historia har just avslutats. Nu finns tiden att smälta och reflektera vad det var som egentligen hände under det här underliga året 

Inför säsongen fick vi  en ny huvudtränare för herrlaget Thomas Askebrand. Vi fick chans att ställa några frågor om året som gått. 

Nu är det nästan exakt ett år sen du var i Västerås för första gången för att börja diskussionerna inför den kommande säsongen. När du tänker tillbaka på den tiden, vilka var dina första intryck av klubben? 

– Oj, nu utmanar du verkligen en gammal mans minne. Men det som jag minns tydligast från den tiden och mötena i Västerås var hur stort engagemanget för klubben var från supportrar och andra i och runt klubben. 

Han fortsätter: 

– Vad gäller det fotbollsmässiga fick jag snabbt klart för mig att truppen var relativt fullständig med ganska få möjligheter för mig som ny tränare att kunna påverka. Visst, några enstaka spelare var väl möjligt att få in men i mångt och mycket en färdig trupp att jobba med. 

Vilken koll hade du på truppen och hur laget spelade? 

-Jag hade ganska bra koll. Förhandlingarna med VSK började tidigt på säsongen så jag hann se många matcher för att vara förberedd om det skulle bli så att jag tog över tränarjobbet. 

Överlag tycker jag VSK gjorde en klart godkänd förstasäsong i Superettan. Många säger att det andra året är tuffare, det tycker jag är en sanning med modifikation.

Visst är det så att mindre namnkunniga lag och klubbar första året i Superettan kan smyga under etablerade lags radar och överraska, bara för att få ett tuffare andra år när motståndarna känner till dem och deras spel. Den lyxen hade knappast VSK sitt första år i Superettan. Västerås är en för stor stad och VSK en för stor klubb för att andra lag skulle underskatta dem, konstaterar Thomas. 

När du tog över och med din kunskap om hur laget spelat säsongen innan, vad tänkte du  behövde förändras? 

– Det var rätt uppenbart att VSK spelade ett lågt försvarsspel och utifrån den positionen ville få till en vass kontringsfotboll. I mina ögon var VSK ett av de bättre lagen i serien på just det spelet, säger Thomas och fortsätter: 

Min filosofi är nog mer att försöka erövra bollen högre upp på plan med kortare avstånd till motståndarens mål och att försöka styra spelet mot de ytor där man vill erövra bollen, ett lite aktivare spel helt enkelt. 

Jag såg en potential i truppen att få till ett sånt spel. Antons fantastiska målvaktsspel under 2019 och en stabil backlinje kändes som en bra början att utgå ifrån, säger han. 

Vad var det mer konkret som du försökt utveckla i spelet under det gångna året? 

– Jag vill börja med att säga att man inte ska göra om saker bara för att man kan göra det. Alla förändringar i hur ett lag spelar måste ha sin grund i att man verkligen tror att ett annat sätt på sikt kan få laget och de enskilda spelarna att prestera bättre. 

Med det sagt, som alla har märkt har vi gått över till en trebackslinje för att få fram mer folk i planen som kan jobba i presspelet, vilket är den andra stora saken vi jobbat mycket med under året. 

Det kommer förstås med vissa risker att pressa motståndaren högt upp och det har tagit tid för truppen och de enskilda spelarna att hitta rätt i det här spelet. Ser man på hur VSK spelade 2019 är det stor skillnad idag i vad vi vill att spelarna ska klara av att göra på planen, säger Askebrand. 

En sista sak att tillägga är att vi vill att spelarna ska vara mer aktiva på planen och jobba för att få till ett anfallsspel som inte bygger på kontringsfotboll i sin grund. Vi vill förstås fortfarande ha kontringsfotboll, men ytorna blir mycket mindre nu när vi pressar högt så det är svårare att få till, jämfört med hur laget spelade 2019. 

Sen blev det träningsmatcher och spel i Svenska cupen, vilka är dina intryck från den perioden av säsongen? 

– Jag tycket vi gjorde det bra i träningsmatcherna och i cupen, enda dippen var väl mot IFK Göteborg där vi inte kom upp i den nivå vi ville vara på. 

Thomas fortsätter: 

– Under den här perioden var många av de etablerade spelarna skadade eller sjuka och vi spelade många av våra ungdomar som verkligen tog för sig och visade stor hunger på plan. Att det var så kanske ingen tänkte på då, men det har haft viss betydelse för hur det blev sen. 

Hur menar du då?   

– Det som hände under april och maj var att de mer erfarna spelarna återvände och kom i träning igen. Det var först då vi i tränarteamet fick se vilka egenskaper de har och hur de ska användas i spelet. Det gjorde att vi gjorde om lite grann i spelet mot hur det såg ut på försäsongen, säger Thomas. 

Blev det problem med ett så långt ofrivilligt matchuppehåll som kom sen? 

– Nä, egentligen inte, fast det hade nog varit bättre om vi fått komma igång i april som planerat. 

Som tränare är man aldrig nöjd, det finns alltid något i spelet att jobba med. Under den här perioden skruvade vi på många detaljer, vilket på många sätt var bra. Ska man bli bättre måste man öva på det, säger Thomas.

Samtidigt kan jag se nu när jag tittar tillbaka att det kanske blev lite för mycket skruvande. Skulle samma sak hända nästa år igen kommer vi nog mer att nöta på våra principer och gradvis i lugnare takt jobba med detaljerna. 

I seriespelet gick det inledningsvis ganska bra. Sen hamnade laget i en riktig svacka med flera förluster och krampaktigt spel. Det vände igen och laget avslutade säsongen mycket starkt. Vad var det som gjorde att det vände och att laget kunde studsa tillbaka? 

– Det första som måste sägas här är att över 30 omgångar har alla lag svackor, där man förlorar matcher och tappar poäng mot motståndare som man normalt sett slår. Ingen klarar sig undan det, konstaterar Thomas. 

Han fortsätter: 

– Den intressanta frågan är inte att det inträffar utan hur du hanterar det som tränarteam och som spelare. En sak som är lätt hänt är att man som tränare får lite panik och börjar ändra om i spelet och gör saker för sakernas skull.

Så gjorde vi inte i VSK utan vi arbetade på och chansade inte med det ena eller andra. Visst, vi skruvade lite på vårt spelsystem och gick över till en 3-5-2-uppställning. Det var i och för sig något som vi redan planerat innan vi började förlora matcher. När vi väl började förlora var det naturligt att gå över, säger Thomas. 

Den stora skillnaden var inte i uppställningen utan att vi gick tillbaka till det vi jobbade med på vintern, hårt arbete över hela banan med hög press och duellspel där vi ska se till att vinna bollarna i första- eller andraläget. 

Samtidigt ska det sägas att det också var lite tur, man kan aldrig veta hur förändringar slår förrän man genomför dem, men spelarna visade att det var möjligt och det blev bra till slut, sammanfattar Thomas det hela. 

Nu är det dags att börja blicka framåt mot nästa säsong – hur går dina tankar där? 

– Ja, så är det och de sista veckorna har vi jobbat intensivt med att börja skapa truppen för nästa år. Vi har ett antal saker som sätter gränserna för trupppbygget. Det första är så klart en minskad ekonomi som gör att vi måste jobba med mindre pengar och lägre löner.

Det andra är att vi ska bli färre i truppen för att spara pengar men också minst lika viktigt, ge plats i A-truppen för våra egna talanger från akademin. Det tredje är att vi vill skapa kontinuitet i truppen, det är bara då vi kan växa som lag. Det fjärde är att vi har en hög medelålder i truppen, så vi behöver hitta yngre förmågor som kan kliva in och ta plats. 

Hittills har vi värvat tre unga spelare – vad kan du säga om dem? 

– Generellt kan jag säga att alla värvats för att de besitter specifika spetsegenskaper som vi vill ha in i truppen. Sen blir mitt och tränarteamets jobb att se till att förädla och göra dem till Superettanspelare. Vi har jobbat mycket med scoutingverktyget Wyscout för att jämföra spelare och hitta dem som vi tror mest på utifrån de behov vi har i truppen, säger Thomas. 

Sista frågan – hur kommer vi spela nästa år, blir det samma system som vi avslutade säsongen med eller blir det något annat? 

– Som jag ser det kommer det sätt som vi spelade på under senare delen av hösten vara det samma som vi spelar även nästa säsong. Det sättet passar bra med de principer vi har för hur vi vill spela. I praktiken blir det ett intensivt spel som kräver löpstyrka hos spelarna och ett väl synkat presspel, säger Thomas.

En sak vi vill få in i truppen med de värvningar vi gjort är att öka på snabbheten, dagens fotboll kräver det och vi vill att det ska prägla VSK:s spel i framtiden, säger Thomas avslutningsvis.  

Vi tackar Thomas och ser fram mot en framgångsrik säsong 2021.