Stora löftet valde VSK för att utvecklas – hyllar nya klubben: ”Behandlar herrar och damer lika”

Elsa Sund var sugen på att testa något nytt – och valde VSK Fotboll. Nu berättar talangfulla innermittfältaren om första tiden i Grönvitt. ”Jag utvecklas mycket i den här miljön”, säger hon inför lördagens match på Iver Arena.

Elsa Sund valde VSK Fotboll för att ta nästa steg i sin fotbollskarriär. För drygt en vecka sedan gjorde 17-åringen debut borta på Täby FK när Grönvitt vann med 2–1. Nu på lördag 11 februari väntar första hemmamatchen på försäsongen – mot Sandvikens IF.

VSK Fotboll har en betydligt yngre damtrupp 2023 och främsta förklaringen är att åtta nya spelare ska vara med och försvara de grönvita färgerna i division 2.

Elsa Sund kom från Gideonsbergs IF i december.

– Jag började i Gideonsberg när jag var fem år och var sugen på att testa något nytt. Jag körde några pass i VSK och kände att jag kommer att utvecklas i den här miljön. Vi har ett skönt och roligt gäng med engagerade spelare som ger allt på träningarna för att hela tiden bli bättre. Energin och inställningen är fantastisk och smittar av sig på alla i truppen, säger den mogna och reflekterande 17-åringen till klubbmedia i samband med ett pass på Iver Arena i Västerås.

För drygt en vecka sedan gjorde Elsa Sund debut för VSK i mötet med fjolårets division 1-lag Täby FK på Vikingavallen i Täby norr om Stockholm.

Grönvitt vann med 2–1 efter mål av Safiya Abdulkadir Abshir och Bianca Iglesias – och för Elsa Sund var det första matchen i nya omgivningen.

– Jag tycker att vi lyckades väldigt bra med det vi har tränat på fram till nu. Vi hade en hel del fokus på försvarsspelet och på att komma rätt i utgångspositionerna.

Vad känner du att du framför allt bidrar med i VSK?
– Jag tycker om att fördela boll och att sätta lagkamrater i bra lägen. Jag upplever att jag är passningssäker och har en bra spelförståelse, säger Elsa Sund.

Nu på lördag 11 februari (13.00) är det säsongspremiär på Iver Arena mot Sandvikens IF som 2022 kom på andra plats i division 1.

Gästrikelaget blir sannolikt ett rejält test för tränarna Lisa Hellenbergs och Lotta Hjalmars spelare.

– Det ska bli spännande att möta Sandviken. Jag vet från min tid i Gideonsberg att de är väldigt duktiga.

Grönvitt kom tvåa i serien i fjol och klubbens ambition är att damlaget ska vinna serien och sedan etablera sig i ettan innan det är dags att ta nästa steg.

Hur ser du på målsättningen? Känner ni en press?
– Alla som var med förra året är revanschsugna. Vi som är nya vill förstås också vinna serien. Vi vet att vi har ett starkt lag och vi tror på det vi gör. Jag skulle inte säga att vi känner någon press, säger Elsa Sund.

Tack vare VSK Fotbolls herrlags plats i Superettan är faciliteterna på Iver Arena extraordinära i en jämförelse med andra anläggningar.

Matcher och träningar filmas och spelare och tränare kan enkelt kolla sekvenser i en app som uppdateras efter varje pass.

– Det är en annan stor fördel med att spela i VSK. Jag kan titta på klipp och få feedback och tips av tränarna. Men även i övrigt är Iver Arena en juste arena med alltid bra underlag.

VSK Fotbolls två representationslag hade gemensam träningsstart på Iver Arena 8 januari och då möttes spelare och ledare av ett stort antal hängivna fans.

Många besökare är relativt få damspelare tyvärr vana vid att spela inför.

– Det var en mäktig säsongsinledning med ett enormt stöd från supportrarna. Jag känner att VSK även i övrigt är en varm klubb med många engagerade människor. Det är häftigt. Jag tycker att klubben är duktig på att se på herrar och damer på samma sätt och behandla oss lika, säger Elsa Sund.

Precis som två år äldre lagkamraten Bianca Iglesias – som porträttades i en lång artikel på vskfotboll.nu förra veckan – studerar Elsa Sund på Widénska gymnasiet i Västerås.

Första året på samhällsprogrammet kompletteras med två fotbollspass i veckan.

– Jag trivs jättebra i skolan. Det är roligt att ha möjligheten att utveckla fotbollen även på skoltid.

Det blir relativt många träningar i veckan – med VSK och på Widénska.

– Vi har väldigt förstående lärare så jag känner att det är en bra balans mellan studier och fotboll, säger Elsa Sund.