Stor intervju med akademichef Gustav Høgmo Utstøl: ”I akademin gasar vi på mot framtiden” 

VSK Fotbolls akademichef Gustav Høgmo Utstøl har varit i klubben sen första november 2023 då han tog över chefskapet i akademin. Vi tog ett snack med honom för att höra om de första intrycken från sitt nya jobb. 

Gustav kommer närmast från ett arbete med att starta upp akademiverksamheten i KFUM Oslo och han har tidigare varit verksam i AIK Fotbolls akademi. 

Gustav med ledarteamen på uppstartsveckan.

Med två och en halv månad på jobbet – dina intryck?

–  Jag börjar med att säga att det är jättekul att vara här i Västerås och i VSK. Jag trivs väldigt bra på jobbet och akademin är en riktigt spännande miljö att jobba i. Vi har många ambitiösa ledare som gör ett grundligt arbete utifrån de förutsättningar som finns. Jag och hela organisationen tar steg för steg och ser till att utveckla klubben vidare. 

–  Personligen tycker jag det är väldigt spännande tider i hela klubben, i akademin gasar vi på mot framtiden. 

Du har varit verksam i akademierna i AIK och KFUM Oslo – hur ser du på likheter och skillnader mot vad du sett i VSK så här långt?

–  Det är en intressant fråga. Mot AIK finns det förstås en skillnad i resurser och förutsättningar, som lokaler, anställda specialister osv. Det är absolut en fördel men i slutändan görs arbetet på planen och i våra mellanmänskliga möten, här är det inget som håller oss tillbaka. 

–  I KFUM Oslo fick jag det väldigt spännande uppdraget i att vara med och bygga upp en akademi från start. Det var en process i att skapa, implementera och genomföra ett genomtänkt arbete som gynnar spelarnas utveckling, prestation och välmående. Lärdomar som absolut är värdefulla framöver, säger akademichefen och fortsätter: 

– Om man jämför AIK och KFUM är de varandras motpoler hur de ligger till på en mognadsskala. AIK är en gammal akademi med kultur och tradition, KFUM helt nystartat. VSK skulle jag säga någonstans i mitten på den skalan.

–  Sen tycker jag VSK ligger nära AIK i hur man vill jobba. Våra tränare är minst lika ambitiösa i sitt hantverk. Jag tycker vi har en bra kultur överlag i akademin och jag skulle säga att lärandekulturen hos våra ledare är enormt bra. Våra ledare är nyfikna, empatiska, vågar ifrågasätta sig själva, ge konstruktiv feedback och drivs av en vilja att bli bättre. Detta är vår edge och här håller vi högsta nordiska nivå. 

Varje år i januari sker i akademin det som kallas uppstartsveckan. I år var det första gången Gustav fick hålla i den. 

Vad är syftet med uppstartsveckan?

–  Det är i grunden en kick-off där vi samlas för att börja arbeta tillsammans med den nya säsongen. En viktig diskussionstråd som går igenom hela veckan är hur vi ska arbeta för att nå våra mål som i grunden handlar om att fostra fotbollsspelare att bli verksamma på elitnivån och i detta vara goda förebilder som människor. 

– Det var viktigt för oss där vi var i år att hitta varandra, och i sån här vecka diskutera vad det är som motiverar och inspirerar oss att jobba med fotboll och människor, vad är det vi brinner för. Svaren är olika men processen är att när vi är klara så har vi smält ihop allt detta till en gemensam bild om var vi ska, hur vi vill jobba, vad vi ska utveckla och vad vi står för. Härifrån kommer vi gå djupare varje vecka i hur vi arbetar för att arbeta i enlighet med vår riktning.

Vilka var på plats?

– Tränare och ledare från pojk- och flickakademin och representanter från representationslagen och barn och ungdom, styrelse och klubbledning, så hela klubben med andra ord. 

–  Jag vill nämna att vi fick en fantastisk berättelse från supportern Johan Hjulström som beskrev för oss vad Västerås SK betyder för honom och hur klubben kan genomsyra hela ens liv. I goda och svåra stunder. Det ger insikt i vikten av vårt arbete och att betydelsen är så mångfasetterad. Hans berättelse motiverar i vart fall mig ännu mera att göra ett så bra arbete jag kan, säger akademichefen. 

VSK-supporten Johan Hjulström berättar om livet som supporter.

Avslutningsvis – hur ser du på den kommande säsongen? 

–  Jag är otroligt optimistisk att vi ska ta stora kliv tillsammans på och utanför planen. Jag ser på ledarteamen hur motiverade de är, hur de stöttar varandra, jobbar och driver på varandra och inte minst viktigt – har kul tillsammans. 

– Det är spännande på riktigt vad det som nu sätts igång gemensamt kommer leda fram till i slutändan. 

–  Sen ser jag att vi tar steg i vår metodik, hur vi skapar förutsättningar för lärande, före, under och efter träning och match, säger Gustav Høgmo Utstøl som fortsätter: 

– Jag vill avsluta med att det är otroligt kul att vi nu får igång en flickakademi, där vi ska se till att vi har ett gemensamt arbetssätt. Jag ser även fram emot att bygga goda relationer med alla klubbar i stan med omnejd.

Akademilagen kommer nästa säsong att spela i följande serier

P19 – Superettan
P17 – Allsvenskan
P16 – Div 1 regional 
P15 – Regional serie 
F17 – F17 SM
F15 – F15/16 Regional Serie