Stadens son i stadens lag: – ”Jag vill göra avtryck här i Västerås”

Han hade inte spelat många minuter i VSK Fotbolls herrlag innan han fick chansen under försäsongens träningsmatcher. Patric Åslund har gått från klarhet till klarhet under manager Kalle Karlssons ledning.
– Jag såg träningsmatcherna som tävlingsmatcher och som min chans att övertyga tränarna om att jag är värd en plats i startelvan under seriespelet, säger Patric Åslund.

Det är en glad och harmonisk Patric Åslund klubbmedia får tag i efter träningen på fredagen. Nytt kontrakt med klubben sajnat sedan en tid tillbaka, förtroende från tränarna och många matchminuter i seriespelet.

– Det känns jättebra nu, allt flyter på och jag har ett nytt treårskontrakt med klubben i mitt hjärta. För mig känns det viktigt. Västerås är min stad och VSK är mitt och stadens lag, jag vill göra avtryck här som fotbollsspelare säger Patric Åslund.

I intervjun vi gjorde i höstas precis efter att du återvänt till VSK efter utlåningen till Motala AIF pratade du om att du kände dig redo för utmaningen att slå dig in i truppen och få speltid i Superettan. Hur tycker du att det har gått om du tänker på hur du resonerade i november förra året?

– Jag tycker det har gått bra. Det är förstås en process att etablera sig i ett lag och som inte händer över en natt. Jag har fått mycket hjälp på vägen från tränare och medspelare och jag försöker göra min del med att vara noga med hur jag ska utveckla mig. Jag ser till att pusha mig själv hela tiden för att bli bättre och jag går in till matcherna med inställningen att försöka göra det lite bättre än förra matchen.

Under försäsong och i seriespel har Patrics position mestadels varit till vänster som wingback.

– Det är en ny position för mig och den ställer högre krav på att klara av försvarsspel än vad jag varit med om tidigare. Jag har fått jobba med att anpassa mitt försvarsspel så att det stämmer in i den övergripande försvarsplanen vi har. Nu tycker jag att jag lärt mig hur nivån ska vara på försvarsarbetet i min position i Superettan, så jag är rätt nöjd med det. Samtidigt ska sägas att jag får mycket hjälp av övriga backlinjen som är väldigt duktiga i försvarsarbetet, det gör mitt jobb mycket lättare.

Just förmågan att försvara sig är något som sticker ut hos VSK med bara tre insläppta mål på sju matcher, varav fem är ”0” matcher.

– För att lyckas med att hålla så många nollor krävs det att det är en bra grupp där vi spelare är beredda att ta det där lilla extrajobbet för sin medspelare. Det måste ske automatiskt där ute på planen, att man till varje pris är beredd att göra det jobb som krävs för att freda målet. Ett mycket gott exempel på det är Simon Gefverts hemåtlöpning han gör i maxfart för att kunna rädda bollen på mållinjen nu i senaste matchen mot Landskrona. Sånt ser man bara i lag där spelarna är beredda att göra allt för att hjälpa varandra, säger Patric Åslund.

Du klev in i försäsongen som ett oskrivet blad för de allra flesta. Hur tänkte du när det var dags för träningsmatcher, hade du någon strategi för att ta dig an utmaningen att visa världen dina förmågor?

– Jag insåg att det var viktigt för mig att vara bra från början och inte glida in i de första träningsmatcherna ofokuserad. Det var viktigt för mig att prestera direkt och visa att jag vill vara med och tävla om startplatserna. Ingen match skulle vara till spillo, jag såg varje match som en tävlingsmatch och försökte agera utifrån det.

När premiärmatchen mot IK Brage gick av stapeln i början av april återfanns Patric till vänster som wingback från start. Det blev vinst för Grönvitt och Patric stod för assisten till 0-1 målet inprickat av Simon Johansson.

– Jag tycker det har gått bra i seriespelet för mig och nu har jag lärt mig lita på min förmåga, säger Patric Åslund. Det har varit lättare med så många bra medspelare runt omkring mig. Jag har börjat med att försöka vara enkel i mitt spel och göra det jag är bra på – sen försökt bygga det därifrån. Överlag har feedbacken jag fått varit positiv även om det så klart alltid finns saker att förbättra som tränarna hjälper mig med att lyfta fram. Jag jobbar hårt på att bli bättre på de detaljerna.

Du nämnde att det är en bra grupp av spelare i klubben nu. Hur är stämningen i laget?

– Stämningen är bra – det känns som att vi är en stor familj. Konkret innebär det faktiskt saker som jag inte sett i tidigare trupper jag varit i. Som exempel hälsar alla på alla. Vem som helst kan sitta och snacka med vem som helst i laget och ha kul tillsammans. Många av oss spelare umgås utanför planen och gör saker som inte är relaterade till fotboll.

– Jag vill också hålla fram att det finns många med olika egenskaper i truppen, inte minst ledare som tar ansvar och gör det lättare för oss andra i gruppen. Vi har alla pusselbitar i truppen för att kunna få till det ute på planen, konstaterar Patric Åslund.

Hur känns det att ligga på direktplats till allsvenskan?

– Det känns faktiskt inget speciellt – vi måste fortsätta vinna matcher för att inte halka ned. Det enda vi kan göra är att ta varje match som att det vore den sista avgörande för säsongen och försöka vinna den. Vi är tidigt i serien och vi får se hur det går men vi gör vårt yttersta för att försöka behålla platsen.

Ny match imorgon måndag mot en toppkonkurrent i form av Östers IF. Dina tankar?

– Det kommer så klart bli en tuff match. Öster är ett topplag och är tunga att möta med den trupp de har tillgång till. Men om vi gör våra saker rätt och litar till våra förmågor så ska vi vinna matchen, absolut inget som är omöjligt.

Det har varit mycket folk på läktarna under de inledande hemmamatcherna och bra tryck på klacken.

– Det är hur kul som helst med mycket publik. För mig som västeråsare betyder det extra mycket att få spela framför människor jag känner när vänner och familj är på plats. Sen är det en häftig känsla att veta att många människor påverkas (positivt) om vi vinner, att det faktiskt betyder något det vi gör på planen.

– Jag hoppas på fortsatt bra stöd imorgon – det hjälper oss att prestera, speciellt mot den här typen av motstånd, säger Patric Åslund som avslutning. 

Här köper du biljett till morgondagens match på Hitachi Energy Arena (19.00)