Sprakande premiär – här är Kalle Karlssons hyllning till fansen och synen på truppen: ”Mer gedigen än i fjol”

VSK Fotboll har genomfört första träningen – inför många supportrar. Nu ger Kalle Karlsson sin syn på herrlagets status och rekryteringar. ”Truppen är mer gedigen än för ett år sedan”, säger managern i en stor intervju.

VSK Fotboll genomförde på söndagen gemensam träningsstart för representationslagen på Iver Arena i Västerås inför flera hundra grönvita supportrar. Nu ger Kalle Karlsson sin syn på eventet och lagbygget. ”Truppen är mer gedigen än för ett år sedan”, säger herrlagets manager som 23 januari har en frågestund på restaurang Marcel P. i Västerås city.

VSK Fotboll hade officiell träningsstart på Iver Arena i Västerås i går och spelare och ledare i herrlaget i Superettan och damlaget i division 2 möttes av flera hundra supportrar i regnet.

Himlen färgades grön och vit från ståplats.

– Jag tycker att det blev en väldigt trevlig tillställning med bra uppslutning från våra fans. Det gav oss alla en enorm energi att komma ut till raketer, pyro och sång, säger Kalle Karlsson till klubbmedia efter det som håller på att bli en stark grönvit tradition.

Samtidigt var stämningen delvis dämpad sedan klubben tragiskt förlorat en mångårig och uppskattad supporter.

Många spelare hade en vänskaplig relation och var tagna.

– Det var så klart känslosamt med hyllningarna till den bortgångne supportern. Sedan avslutades det ändå med något glatt när man fick se alla barnen som intog planen och ville skjuta straffsparkar på våra målvakter.

Grönvitt kommunicerade exakt en halvtimme in i träningen att herrlagets och seriens skyttekung Viktor Granath värvats av allsvenska Halmstads BK.

Superettans bästa spelare 2022 deklarerade efter förra säsongen ett önskemål om att få spela i en högre serie.

– Det blir givetvis ett tomrum att fylla när man tappar en spelare som har gjort 24 mål. Processen att hitta en ersättare har pågått och kommer att intensifieras. Försäljningen var redan inräknad i budgeten så vi kommer att få leta noga efter en prisvärd anfallare som samtidigt har de kvaliteterna vi söker. Framför allt vill vi ha en bra boxspelare, säger Kalle Karlsson.

VSK Fotboll var i slutet av förra säsongen Superettans formstarkaste lag och tog bland annat 15 poäng sista sex matcherna.

Sedan dess har avtalen förlängts med tunga kvartetten Pedro Ribeiro, Herman Magnusson, Simon Gefvert och Martin Gambos.

Och strax innan årsskiftet presenterades mittbacken Umit Aras från tidigare seriekonkurrenten Dalkurd.

– Truppen är mer gedigen än för ett år sedan – med undantag av att vi i skrivande stund inte har någon etablerad anfallare sajnad och klar. Men att vi är bättre handlar inte bara om nyförvärv som ”Freddy” Nsabiyumva och Martin Gambos under säsongen. Det handlar lika mycket om att vissa spelare samlat erfarenhet och tagit steg framåt: Simon Gefvert, Max Larsson, Patric Åslund, Herman Magnusson, Alex Douglas, Miguel Sandberg, Adam Padovan och Elis Wahl för att nämna några.

Herrlagets kapten Simon Johansson hade sin bästa säsong i karriären.

– Simon har också lyckats att utveckla sig själv och är en bättre spelare i dag även om han inte är lika ung som de andra jag nämnde, fortsätter Kalle Karlsson.

Grönvitt hade få skador i höstas men precis som när näst högsta serien avslutades är tre spelare långtidsskadade: David Engström, Mohammed Mahammed och Filip Tronêt.

Alla tre var på Iver Arena men de är enligt Kalle Karlsson fortfarande en bit ifrån.

– Det är svårt att säga när de är redo att träna fullt igen och vi kommer behöva varva upp dem varsamt.

Pedro Ribeiro vilade från söndagsträningen på grund av sin rygg,

– Men han lär träna senare i veckan, säger Kalle Karlsson.

VSK Fotbolls båda representationslag hade inte bara ett röststarkt stöd på premiärträningen på Iver Arena utan ett växande antal följare efter sommaren.

Vilka vindar känner du blåser kring klubben och främst herrlaget som du ansvarar för?
– Jag känner att det blåser positiva vindar och framför allt med den nya supportergenerationen som växer fram. Om skaran av de unga supportrarna kan växa ytterligare i år – och jag tycker att det finns goda förutsättningar för det – kan det revitalisera hela klubben. Vi har gått och väntat på den här ”påfyllningen” på läktaren i många, många år så det märks att det har gett ny energi till det äldre supportergardet. Det är fantastiskt roligt och jag känner verkligen att vi behöver göra en bättre säsong nu för att surfa på den vågen. Det är otroligt viktigt. Alla nya och gamla fans förtjänar att få fira härliga segrar i år.

Söndagens öppna träning kommer att följas av fler 2023.

– Då kommer vi att bjuda in kidsen, säger Kalle Karlsson.

FOTNOT. Välkommen att veta mer om herrlagets truppbygge och potentiella värvningar på en frågestund med manager Kalle Karlsson på restaurang Marcel P. i Västerås city måndag 23 januari, 18.00. Kalle Karlsson kommer att berätta hur vi tillsammans kan skapa förutsättningar för att väcka drömmen om att nå Allsvenskan. Alla med säsongskort går in gratis på träffen. Inträdet för övriga är 40 kronor. Pengarna går oavkortat till organisationen Suicide Zero som sedan 2013 har arbetat för att minska självmorden i samhället.