Sportchefen berättar: Så gick det till när Taha Ali lånades in till VSK

Det var på det berömda målsnöret.
23.40 på sommartransferns sista dag var man överens om Taha Alis utlåning från ÖSK till VSK.
Sport- och akademichef Herman Ottosson minns tillbaka till sommarens hektiska arbete med att få in värvningar till klubben.
– Vi jobbade hårt på att få in en ytter eller wingback och vi tyckte att Taha Ali hade de egenskaper vi sökte.

Sport- och akademichef Herman Ottosson

Taha Ali har precis vunnit VLT-priset som årets idrottare i staden och du var den som lånade in honom till VSK – kan du berätta lite mer om hur det gick till.

– Som alla vet tappade vi en hel del spelare i somras och vi behövde fylla på med nya krafter. En av de positioner vi sökte var en offensiv wingback eller ytter. Teamet sitter tillsammans på kvällen på transferfönstrets sista dag och vi har fortfarande inte lyckats lösa en spelare till den positionen.

– Kalle (Karlsson) föreslår då att vi kan kontakta ÖSK om Taha Ali. Kalle hade försökt värva honom till andra klubbar han varit i tidigare och har bra koll på honom.

Hade du som nyutnämnd sportchef koll på honom?

– Ja, jag hade koll på vem han var och hans spetsegenskaper och vi hade bra koll på att han inte fått spela i ÖSK.

Vad hände sen?

– Vi tog en titt i Wyscout på statistik om Ali och videoklipp från när han spelat. Det vi såg verkade intressant och vi fick tanken att Ali kanske skulle kunna vara lite av en joker som vi skulle kunna slänga in i matcherna, en joker som inget av de andra lagen hade koll på.

Ni ringde uppenbarligen ÖSK.

– Ja, jag ringde vid 21-tiden med tre timmar kvar av transferfönstret. Sen gick allt väldigt snabbt. Precis som Ali säger i intervjun med VLT hade ÖSK försökt låna ut honom under en längre tid utan att få några intressenter. När jag ringer är alla inställda på att hitta en lösning, så allt går väldigt fort. Tjugo-i-tolv var vi klara och papperna kunde skickas in till SvFF.

Vad var ditt intryck av Ali när du pratade med honom för första gången på kvällen?

– Precis som jag fått bekräftat så många gånger efter vårt första samtal kände jag direkt att Ali är en bra människa med fötterna på jorden som kommer passa bra in hos oss. Det var inget att tveka på från vår sida.

Nu blev det succé i VSK för Ali, men det kan väl knappast varit självklart att det skulle bli så när han kom till klubben?

– Nej – några såna garantier finns så klart inte. Vi hade lånat en spelare med potential så mycket visste vi men vart det skulle sluta var det väl ingen som kunde sia om.

– En nyckel till Alis framgångar är att han fick den positionen han fick i VSK. Han spelade mycket mer centralt än vad han gjort tidigare i sin karriär och han var inte bekväm i den rollen till att börja med. Han hittade snabbt in i det med gott stöd från tränarstaben som visade att de trodde på honom.

Hur kom det sig att han fick en roll i VSK som han aldrig spelat i tidigare?

När vi väl satt truppen började vi titta på vilka elva spelare som var de bästa just nu och hur vi skulle använda dem. Här bestämde Kalle (Karlsson) och Alexander (Rubin) att de ville prova Ali i en mer central roll då de trodde att han skulle kunna göra mer nytta där, både i vårt försvar- och anfallsspel. Som exempel ville man utnyttja att han och Björndahl tränat ihop och kände varandra genom att låta dem sköta förstapressen tillsammans. För att det skulle kunna hända var Ali tvungen att ha en central position banan.

– Ett ytterligare exempel är att man till fullo ville utnyttja Alis spetsegenskap som är att driva boll och ta sig förbi försvarslinjerna och därmed göra det möjligt för resten av laget att komma upp i banan. De här egenskaperna får bäst plats från en central position där han fick operera mellan lagdelarna.

– Så här efter säsongen när man tittar tillbaka kan det ju tyckas självklart att han skulle användas så, men det var det verkligen inte där i somras när han kom till klubben. I våra huvuden och i sitt eget var Ali ytter, vi fick alla göra en mental förflyttning för att se honom i en annan roll.

Intressant – så vad har ni lärt er av detta när ni jobbar med spelarrekryteringar i framtiden?

– Vi har helt klart lärt oss av Ali-exemplet att inte titta så mycket på position utan snarare på egenskaper. Vi försöker nu titta på vilka egenskaper spelaren har och i vilken position vi tror att dessa egenskaper skulle kunna komma till sin rätt. Det är lätt att kategorisera, tränare, sportchefer men även spelarna gör det. Vi har lärt oss att se bortanför det när vi tänker spelare och hur de kan användas.

Avslutningsvis, du nämnde tidigare i intervjun att du fått många exempel på vilken fin person Ali är – kan du nämna några?

– Ali är verkligen inte bara en bra fotbollsspelare utan också en väldigt bra människa. Som jag sa har han fötterna på jorden och han är lagspelare till 100%. Han svävar inte iväg i takt med sina framgångar. När fansen hyllar honom under matcherna är hans fokus fortsatt på att driva boll och göra livet lättare för sina medspelare, han sätter alltid laget först.

– I omklädningsrummet är han en härlig människa. Han delar ut kramar till de medspelare som behöver det och han tog sig an de yngre spelarena i truppen och bjöd in dem att sitta vid honom. Faktum är att det bildades lite av en juniorhörna runt Ali där de diskuterade fotboll och där han gav dem tips, säger Herman avslutningsvis.

Vi säger stort Grattis till Taha Ali som är den första fotbollsspelaren i VSK som vinner VLT-priset.