Om klubbens senaste värvningar och tankar inför hösten

Ett antal spelare in och några ut ur klubben under transferfönstret.
Det har inneburit full fart och en radda nattmanglingar för sport- och akademichef Herman Ottosson.
– Det har så klart varit lärorikt för mig, jag har hamnat i situationer som jag inte upplevt tidigare, säger Herman.

Vi ringde upp Herman på torsdagsmorgonen för att höra hur han mådde och för att stämma av om hans tankar om det nyss stängda transferfönstret.

Herman, hur har du upplevt ditt första transferfönster i din nya roll som sport- och akademichef?

– Jag måste spontant säga att jag tycker att det varit väldigt kul. Samtidigt har det varit lärorika dygn.

Vad har du lärt dig?

 – En sak jag inte visste är hur himla bra det fungerar med digital signering i Kivra. Den funktionen har gjort mitt liv så mycket lättare det senaste dygnet. Jag rekommenderar tjänsten till alla som behöver signera något och där man inte kan vara på plats. Det fungerar smidigt och bra.

– En annan sak är förhandlingarna med agenter och klubbar. I flera samtal jag har haft, har jag hamnat i situationer som jag inte varit med om tidigare. Men det är nyttiga lärdomar jag har fått i de här kontakterna.

Om vi tittar på själva arbetet, hur har det gått att få in spelare?

– Om vi backar lite så har vi (jag och tränarteamet) tittat på hur vi vill spela fotboll under hösten och mer långsiktigt utifrån den plan vi har. Sen har vi identifierat spelartyper som kan passa in i vår plan. Efter det har vi brett tittat på marknaden efter just de spelartyperna och fått klart för oss vilka som är tillgängliga i det här transferfönstret.

– Sen har jag skridit till verket och börjat förhandla med klubbar och agenter. När jag tittar tillbaka på det vi åstadkommit i det här fönstret så är jag nöjd med vad vi fått till. Det här är spelare som passar in hos oss fotbollsmässigt och dessutom är särskilt utvalda för att de har rätt personligheter som stämmer med resten av vår trupp.

Du kan väl berätta lite om de spelare som värvats/lånats in.

Lawson Sabah

– Lawson ansluter på lån från AFC Eskilstuna under hösten. Han är en spelartyp som vi inte riktigt har i vår trupp idag. Han är en defensivt balanserad spelare som är duktig på att komma nära sin motståndare och antingen täcka bort honom eller bryta spelet. Han gör det genom att använda sin snabbhet. Beroende på vilka vi möter kan tränarteamet med Lawson i truppen använda flera typer av mittfältare eftersom han täcker upp stora ytor. Det har vi inte riktigt kunnat göra tidigare.

Herman Magnusson

– Herman kan spela på flera positioner. Vi ser honom framförallt som en mittback. Han är trygg med bollen och skicklig på att spela framåt till eget mittfält eller högre upp. Han har också bra fysik och är en duktig duellspelare i eller runt omkring eget straffområde.

Taha Ali

– Taha är en offensivt skicklig spelare som är bra en mot en och som kan gå på in- eller utsida från en kant. Han kan spela ytterforward eller som offensiv wingback. Han ger tränarstaben flexibilitet i att formera anfallsspelet på bästa sätt, beroende på vilka motståndare vi möter. Han är en erkänd poängspelare som gjorde många poäng under tiden i Sollentuna FK. Det var ingen tillfällighet att ett allsvenskt lag plockade upp honom.

Om vi ska sammanfatta det här transferfönstret där två personer (du och Thomas Askebrand) varit sportsligt ansvariga, så kan man säga att det varit stor omsättning på spelare. Vad tänker du runt det?

– Jag skulle säga att i ett normalt transferfönster ska vi inte ha en sådan här omsättning av spelare. Men det har funnits några särskilda omständigheter som gjort att det har blivit så här. Rent övergripande vill vi minska storleken på truppen något. Det har vi gjort genom att i större utsträckning använda lånespelare. Det ger oss flexibilitet inför truppbygget under hösten och vintern.

Igår blev det klart att vår unge talangfulle målvakt Sebastian Selin återvänder till klubben från sitt lån hos Akropolis IF. Hur jobbar ni med att han ska få plats i truppen och få chans att spela matcher?

– Det är klart att ”Sebbe” behöver spela matcher för att utvecklas. Det var tanken med att låna ut honom till Akropolis. Vi jobbar aktivt på att hitta en matchmiljö för honom som ger honom rätt förutsättningar att utvecklas vidare.

Avslutningsvis – nu är ditt första transferfönster avklarat – vad händer härnäst utifrån din roll som sport- ch akademichef i VSK?

– Nu ska vi börja titta på de utgående avtalen och börja arbetet med att göra de kontraktsförlängningar med spelare som vi vill ha kvar i klubben. Det arbetet är redan påbörjat och kommer att intensifieras nu.

– Sen har vi att påbörja det mer långsiktiga arbetet med att skapa en trupp för 2022 som ligger i linje med den fotboll vi vill spela och klubbens sportsliga ambitioner, avslutar Herman.