Spelarporträttet: Simon Johansson

Simon Johanssons första VSK-minne är från en match på Arosvallen som 10-åring. Sen den dagen har han samlat många minnen i den grönvita tröjan. I dag är han en kulturbärare och strävar efter att skapa fler härliga minnen med klubben.

Simon Johansson är en av de spelarna i dagens trupp som tillhört klubben längst. Den blott 26-åriga innermittfältaren kom till Grönvitts ungdomslag som 15-åring och har sen dess varit kvar i föreningen och suktat efter framgång. 

– Jag har en djup och lång relation med VSK med mycket kärlek från min sida. Jag har varit här sen jag var 15 år och planerar att stanna kvar ganska länge till också, det enda som skulle kunna förändra det är om en klubb högt upp skulle höra av sig med ett bud som är oemotståndligt, förklarar Simon.

Simon Johansson in action. Bild: Alexander Arntsen

Simon skrev i vintras på ett nytt kontrakt vilket sträcker sig över säsongen 2021 och han har inga planer på att lämna föreningen, han vill spela Allsvensk fotboll med VSK. 

– Jag är väldigt hemkär av mig, jag trivs här och gillar trygghet i livet, när jag har trygghet mår jag bra. Det är nog en blandning mellan det och kärleken till VSK som gjort att jag inte lämnat än så länge, berättar Simon. 

Simon Johansson.

Den hårt jobbande lagspelaren har varit med om mycket genom åren, både positiva och negativa situationer. Det är en period som han minns extra väl som han ser som både sin bästa och sämsta epok i karriären:

– Den största motgången jag haft är när jag bröt ett ben i foten. Perioden var tuff men samtidigt den mest lärorika perioden i mitt liv. Jag lärde mig hur man tar sig an motgångar och att livet inte alltid går spikrakt uppåt, berättar innermittfältaren och fortsätter:

– Det var den sämsta men samtidigt bästa perioden eftersom jag växte väldigt mycket som person. Jag fick även lite distans till fotboll, lärde mig att fotboll inte är allt i livet, annars är det lätt att snöa in sig och när det går dåligt är hela livet förstört, berättar 26-åringen.

Foto: Alexander Arntsen
f.v. Simon Johansson, Jonas Hellgren, Emil Skogh, Emir Smajic, Karwan Safari och Brian Span. Foto: Alexander Arntsen

I dag är Simon skadefri och tillfreds med fotbollslivet. Han menar på att upptåget till Superettan och första matchen i Superettan är hans höjdpunkter i karriären och att det flutit på sen dess. 

– Just nu spelar jag i en roll som jag trivs väldigt bra med, sen har det gått det bra för laget också. Min roll som box to box innermittfältare där jag har stor arbetsyta och kan jobba stenhårt för laget är där jag är som bäst. Jag är en riktig lagspelare och vinnarskalle, berättar Simon.

Just nu befinner sig Simon på en välförtjänt semester. När det inte har varit fotboll på schemat är Simon konsultchef på 50 procent, ett jobb som han fick efter att han tagit en kandidatexamen som beteendevetare. Våren 2019 har minst sagt varit händelserik för 26-åringen. 

Simon I matchen mot IK Brage. Bild: Alexander Arntsen
Foto: Janne Nilsson

– Det är fullt upp på dagarna, men jag gillar det! Jag är väldigt ambitiös och driven av mig. När man kommer hem där vid fem på kvällen är det bara hemlivet som gäller, jag gillar det vanliga livet. Att till exempel bara hänga med sambon eller Dennis Persson som jag känt och spelat fotboll med hela livet är något jag prioriterar högt, berättar Simon och fortsätter:

– Jag och min sambo ska även gifta oss i november sen har vi också precis köpt lägenhet så det händer väldigt mycket i livet som påverkar just nu, vilket är roligt, berättar Simon.

De har många gånger kallats för ”Piff och Puff”. Dennis Persson är en god vän på sidan av fotbollen. Foto: Åke Hedvall

26-åringen menar på att hans personlighet på fotbollsplan speglar av sig i det vanliga livet också.

– Jag har alltid varit en lagspelare både på och utanför plan, det kan ha hämmat min karriär fotbollsmässigt men det känns fel när jag spelar mer själviskt, jag väljer alltid passning före mål. Jag är inte den som hörs mest men jag jobbar alltid hårt och bryr mig om min omgivning så att alla mår bra, berättar Simon. 

Simon ser tillbaka på vårsäsongen som godkänd både för lagets och egen del. Han menar på att laget har varit ett topplag i många säsonger nu och det är en omställning att komma till Superettan, han ser positivt på framtiden och höstsäsongen.

– Jag tycker det släppte i senaste matchen mot Dalkurd, jag hoppas vi kan fortsätta på den inslagna vägen att våga spela mer offensiv fotboll. Det har varit lite hämmande att spela så defensivt men vi behöver ge det lite tid. Jag ser fram emot höstsäsongen nu när vi har växt in i det ännu mer och kan ta ytterligare steg offensivt, förklarar Simon. 

Min avslutande fråga är var VSK kommer placera sig i tabellen säsongen 2019:
– Vi slutar på övre halvan, avslutar Simon Johansson. ________________________________________________________
Simons sju favoriter
Favoritfilm/serie: Entourage
Musik: Drake
Mat: Oxfilé med potatisgratäng
Favoritlag #2: Har bara favoritspelare, Kim Källström. 
Resmål: Dominikanska republiken
Tackling, assist eller mål: Assist
Världens bästa fotbollsspelare: Lionel Messi
_________________________________________________________

Text: Hampus Lundskog