Spelarporträttet: Brian Span

Foto: Alexander Arntsen

Brian Span värvades till VSK Fotboll från åländska IFK Mariehamn inför säsongen 2018. Samma säsong avancerade Grönvitt äntligen till Superettan. Under de två säsongerna som Brian Span spelat i klubben har både föreningen och han själv tagit kliv framåt i utvecklingen. Här berättar 27-åringen hur det var att lämna trygghetszonen i sitt hemland för att följa sin dröm, om övergången från collegefotboll till Allsvenskan och om sin mentala styrka.

Brian Span är uppvuxen i New York och han beskriver sig själv som en lugn och rak person som är lätt att umgås med. När han inte spelar fotboll umgås han gärna med sin familj men han har också intresse för basket, fiske och tv-spel.

Från sin uppväxt tog ”Cobi” med sig lärdomar som han lever efter än idag. Hans bror och föräldrar har enligt honom själv gett honom en betydelsefull inställning till livet.

– Jag hade en väldigt härlig och lärorik uppväxt, båda mina föräldrar och min bror har inspirerat och stöttat mig under både svåra och bra stunder. Min pappa tränade med mig varje dag, han lärde mig vikten av ensvishet. Han fick mig att inse att om jag ville förbättra en viss färdighet behövde jag arbeta med det varje dag tills jag kunde bemästra det. Från min mamma har jag lärt mig att vara hjälpsam och ödmjuk mot andra människor och från min bror har jag fått mitt engagemang att uppnå mål. De har som sagt varit viktiga för mig och hur jag har formats under min uppväxt vilket jag är tacksam för idag, berättar Brian.

Redan som ung tonåring visade Brain Span på fina kvaliteter på fotbollsplanen. Vid 17 års ålder blev han uttagen till U-17 landslagets utvecklingsprogram – enligt honom själv var det en dörröppnare.

– Att få spela med de bästa spelarna i landet under sju månader i Florida bidrog till inspiration och självförtroende för min personliga utveckling. Efter den tiden kändes det som att jag hade kapacitet att spela mot och med vem som helst. Allt hårt arbete gjorde mig redo för vad som komma skulle, berättar Brian.

Foto: Åke Hedvall

Brians hårda arbete under tiden i Florida bidrog till att han blev erbjuden fotbollsstipendium från flertalet universitet runt om i USA. Valet föll på University of Virginia baserat på deras utmärkta program för sport och utbildning med gott rykte.

– Jag hade ett par framgångsrika säsonger vid University of Virginia vilket uppmärksammades i Europa. Detta ledde till att jag fick träningsmöjligheter hos Örebro SK och tyska Hoffenheim men landade till slut i Djurgårdens IF. Att skriva på ett tvåårskontrakt för Djurgårdens IF var ens stor milstolpe i min karriär och mitt privata liv, jag lämnade universitetet och mitt hemland för att följa min dröm, berättar Brian och fortsätter:

– Jag övergav en bekväm tillvaro där jag kunde ha stannat ytterligare två år för att avsluta min examen och ansluta mig till ett lag i den högsta divisionen i USA, MLS. Att flytta till Sverige förändrade mig som person och fotbollsspelare till det bättre. Tack vare att jag vågade ta den risken ledde det till fantastiska upplevelser och utvecklingsmöjligheter. Jag har fått Allsvensk erfarenhet i ung ålder, vunnit titlar i Finland och spelat i kvalet till Champions League. Under den här tiden träffade jag dessutom min fästmö som jag har fått en son tillsammans med, berättar Brian.

Brian Span var 19 år när han lämnade USA för spel i Djurgårdens IF och Allsvenskan, han säger att den omställningen är en av hans största utmaningar hittills i sitt liv.

– Till en början var det tufft att vara så långt borta från mina nära och kära samtidigt som jag blev tvungen att lära mig att klara mig helt och hållet på egen hand. Det var även en värdefull ögonöppnare för mig hur synen på fotboll skilde sig. Jag kom från fotbollsspel i en vänskaplig universitetsmiljö till en konkurrenskraftig professionell klubb där fotboll är ditt jobb och det handlar om att nå resultat. Det som underlättade övergången var att jag gillade Sverige som land och det var lätt för mig att anpassa mig här. Klimatet i Sverige är ganska likt som det är i min hemstad New York, säger ”Cobi”.

Foto: Alexander Arntsen

Ytterligare en faktor som hjälpte Brian under hans inledande tid i Sverige var hans mentala styrka, han menar på att just hans mentala kapacitet är en av hans största tillgångar.

– En av mina främsta framgångsfaktorer är mitt starka psyke, att fortsätta ha tro på mig själv och fortsätta arbeta hårt oavsett om saker och ting flyter på bra eller inte. Jag har en stark vilja att vinna och jag hatar att förlora. Jag vill alltid tävla för att vara den bästa versionen av mig själv, individuellt och som lag, detta ger mig en stark drivkraft att nå framgång, säger Brian.

Efter att ha tillhört åländska IFK Mariehamn under tre säsonger valde Brian Span att skriva på för VSK Fotboll. Han är nu inne på sin tredje säsong med klubben och hans främsta mål är nu att hjälpa VSK Fotboll att bli en Allsvensk klubb igen.

– Inför säsongen 2020 har vi en god känsla som lag. Jag tror alla vill bevisa något i år, både individuellt och kollektivt. Hur bra vi kommer lyckas är helt upp till oss själva, men jag har en känsla av att vi kan åstadkomma fantastiska saker, säger Brian Span och fortsätter:

– Jag trivs väldigt bra i klubben och vill bidra till att nå resultat här. Jag känner att jag har en bra relation med både klubben och fansen. Jag hoppas och tror att min inställning till fotbollen och vilja att kämpa återspeglar sig bra, och förhoppningsvis leder det till resultat, avslutar Brian.

Foto: Alexander Arntsen

Brians sju favoriter
Favoritfilm / serie: Gladiator / Westworld
Musik: Old School Hip Hop
Mat: Sushi / Costaricansk
Favoritlag #2: Arsenal FC
Resmål: Manuel Antonio, Costa Rica
Tackling, assist eller mål: Alltid gillat en bra assist
Favoritspelare genom tiderna: Thierry Henry

Text: Hampus Lundskog