Snart är framtiden här

Sommarperioden innebär ofta en sak för landets ungdomslag i fotboll, deltagande i diverse fotbollscuper. VSK Fotbolls ungdomslag är inget undantag. I sommar har ett stort antal lag varit ute och prövat sina krafter i olika cuper i Sverige och Norge. Både ledarna och spelarna själva konstaterar när cupsäsongen summeras att de tagit kliv i utvecklingen, individuellt och som lag jämfört med tidigare år. Framtiden ser onekligen ljus ut för våra ungdomslag men också för A-laget när dagens ungdomar om några år knackar på A-lagsporten.

Webbredaktionen på VSK Fotboll tog och ringde upp Andreas Dayan, ordförande i VSK Ungdom för att växla några ord hur han ser på sommarens cupäventyr.

Hej Andreas, vi som på lite avstånd följt ungdomslagen i sommar har förstått att ett stort antal ungdomslag varit ute i sommar för att delta i olika cuper.
Berätta!

– Hej, ja det stämmer bra det. Vi försöker alltid se till att våra ungdomslag kommer iväg på cuper på sommaren. Det handlar i första hand inte om att försöka vinna så mycket som möjligt utan vi ledare ser cuperna som dels examenstillfällen för det vi jobbat med på träningar under vintern och våren, dels som ett inlärningstillfälle för både spelarna och oss ledare.

– Genom att delta i cuper får spelarna lära sig hur andra lag spelar fotboll, både lag från Sverige men också från alla möjliga länder i världen. Den erfarenhet spelarna får genom att vara med i cuper kan de inte få på något annat sätt.

– För oss ledare är cuperna ett utmärkt tillfälle att få nätverka med andra ledare från klubbar i landet, men också att med egna ögon se hur riktigt bra ungdomslag spelar och bli inspirerade av det. Jag vill dock påpeka att vi inom VSK Ungdom har vår spelfilosofi, så vi är inte ute och letar efter en sådan utan mer detaljer som vi kan förbättra inom vårt sätt att se på fotboll.

Hur skulle du vilja summera cupsäsongen för VSK ungdoms räkning?

– Vi har deltagit i ett antal cuper med våra P13-P15 lag.

– Vi hade t.ex. fyra lag i Gothia cup som gjorde bra ifrån sig. Just Gothia cup är en extra värdefull erfarenhet för spelarna och ledarna med alla ungdomar och vuxna som träffas från jordens alla hörn.

– Vårt P13 lag deltog i Trettonårscupen som är inofficiella SM för 13-åringar och de nådde en sjätteplats där.

– Vi har haft ett av våra P15 lag på en cup i Helsingborg och ett i Falun där de gjorde väldigt bra ifrån sig

– Vårt P14 lag deltog i Sverigecupen i Karlstad. Det är en ”tung” cup med de bästa lagen i landet och vårt P14 lag kom på 11:e plats och spelade jämt mot landets allra bästa lag i den här åldersgruppen.

– Vårt lag födda 05 deltog i Kalles kaviar cup i Smögen och gjorde bra ifrån sig.

– Ett av våra P15 lag deltog i en cup i Norge där de fick möta nordiska topplag i sin åldersgrupp. De lyckades komma på 2:a plats vilket får ses som mycket meriterande.

– Sammanfattningsvis visar årets cuper på att VSK Ungdom har tagit ett kliv framåt jämfört med tidigare år. Vi har inte heller bara ett lag som visar framfötterna utan ungdomarna visar i alla åldersgrupper att de kan spela bra fotboll. Vi ledare tar sommarens cuper som ett kvitto på att vi är på rätt väg och att vi har ett upplägg och filosofi för VSK Fotboll som funkar som vi tänkt.

Vad kul, vad skulle du säga årets framgångar beror på?

– Det är flera anledningar. En övergripande förklaring är att VSK Ungdom har blivit en ”attraktiv” förening som lockar till sig spelare och ledare utifrån. Vi har fått ett antal nytillskott under senaste året och det har höjt kvalitén på det vi gör både på och utanför planen. Sen vill jag återigen framhålla vårt tydliga och målinriktade arbetssätt som vi har för att utveckla ungdomsfotbollen i staden. Vi jobbar oförtrutet med att utveckla både spelare och ledare till att bli bra och ansvarsfulla spelare och ledare. Jag känner mig övertygad om att det är en bidragande orsak till att vi är där vi är idag.

– Sen sist men inte minst viktigt, vi har tränat våra ungdomslag väl under vintern och våren. Så det är en uppenbar orsak till framgångarna. Utan bra träning och utbildning i spelet, det fysiska och det fotbollstaktiska blir det inga framgångar.

Vad spännande! Har du någon anekdot från sommarens cupäventyr som du kan berätta.

– Ja, faktiskt så har jag det. Jag stod och tittade på när ett av våra P14 lag spelade mot Örgrytes P14, som allmänt anses vara ett av det bästa laget i landet i sin årskull. En ungdomsledare från IFK Göteborg kom fram och frågade hur mycket det stod – jag sa 0-0. Han blev alldeles paff och trodde knappt det var sant. IFK:s egna lag får regelmässigt stryk av Örgryte med ett antal bollar.

– Då kände jag mig stolt över vad vi åstadkommit så här långt och jag ser det som ett tydligt kvitto på att vi är på rätt väg. Faktum är att VSK Fotbolls ungdomslag har blivit en ”snackis” i fotbollssverige på ungdomssidan. Vi har kommit från ingenstans till det våra lag har visat upp i år, sånt ger uppmärksamhet, helt klart.

Ett av målen med VSK Ungdom är att försörja VSK Fotbolls A-lagsverksamhet med spelare. Ska vi anta att flera av spelarna i ungdomslagen på sikt kan nå A-truppen?

– Absolut! Jag skulle drista mig till att säga att VSK Ungdom aldrig haft så många spelare som har potential att nå A-truppen som vi har just nu.
Med de orden tackar vi ordförande för VSK Ungdom Andres Dayan för en härlig intervju.

Vi vill också göra våra läsare uppmärksamma på att denna intervju är starten för en serie inslag där vi på webbredaktionen under hösten vill ge våra läsare en större inblick i VSK Ungdoms verksamhet och hur den utvecklas för att kunna fostra framtidens fotbollsspelare.

Anders Tengström