Skyttedrottningens nya mål, bytet till VSK, karriären – och varma hyllningen: ”Fått in jätteduktiga spelare”

Elin Antonsson blev stor publikfavorit i VSK Fotboll i fjol. Nu hoppas vassa avslutaren dirigera klubben till en topplats. ”Vi har ett väldigt bra lag”, säger 21-åringen i en stor intervju inför säsongspremiären.

Elin Antonsson svarade för 20 mål för VSK Fotboll förra säsongen. 21-åringen har tränat hårt i vinter för att fortsätta utvecklas. ”Jag är supertaggad”, säger hon inför 2023 års inledande försäsongsmatch borta mot Täby FK.

VSK Fotboll var nykomling i division 2 i fjol men höll på att ta förstaplatsen redan första säsongen på högre nivån och därmed säkra ytterligare ett avancemang på vägen mot elitfotbollen även på damsidan.

Framgången berodde till stor del på Elin Antonsson.

Seriens snabbaste forward hittade nätet 20 gånger.

– Jag hade hoppats på fler mål men fick tyvärr några bortdömda i höstas. Samtidigt spelade vi på ett litet annorlunda sätt efter sommaren, säger spelaren som gjorde näst flest mål av alla i de två grönvita representationslagen (herrlagets Viktor Granath bokfördes för hela 24 mål i Superettan).

Nu tar VSK Fotbolls relativt nystartade damlag ny sats och Elin Antonsson bedömer att chansen är betydande att klara de högt ställda målen.

Jämfört med 2022 är truppen yngre eftersom flera av de äldsta spelarna har lämnat.

– Jag är supertaggad inför nya säsongen. Vi har fått in många nya och unga tjejer med rätt inställning. Alla är jätteduktiga och dessutom bra människor. De har kommit bra in i laget och passar in i vårt gäng. Det är hög närvaro på träningarna och väldigt bra fart. Sedan tycker jag att det ska bli roligt med en ny serie mot nästan bara nya lag.

Känner du en press att vinna serien?
– Vi har legat i toppen varje år och är vana vid press. Alla som följer VSK vet ju att vi satsar hårt. Det skapar ett stort intresse och det är bara roligt. Samtidigt har tränarna (Lisa Hellenberg och Lotta Hjalmar) höga tankar om oss. De vet vad vi kan och de tror på oss. Det ger en stor boost för självförtroendet, säger Elin Antonsson med ett leende.

Grönvitt har åtta försäsongstester på programmet innan division 2-starten mot Rynninge IK på konstgräset på Pettersbergs IP i Örebro fredag 14 april.

Första spelas lördag 28 januari (13.30) mot fjolårets division 1-lag Täby FK på Vikingavallen i Täby norr om Stockholm.

– Det ska bli väldigt roligt att komma igång med matcher.

Hur är egna formen?
– Jag var sjuk ett tag men nu kör jag på för fullt igen. Jag vill nå långt i fotbollen och tränar alltid hårt. Få se om jag blir mer ytter i år. Det ska bli roligt att testa en ny position, säger Elin Antonsson.

VSK Fotbolls ledande målskytt började med friidrott och tävlade framför allt på 60 meter, 200 meter och i längdhopp men vid tolv års ålder bjöd en kompis henne till en fotbollsträning med Irsta IF utanför Västerås.

Det blev friidrott och fotboll i fyra-fem år.

– Men när jag var 16-17 tog fotbollen över.

Karriären fortsatte i Västerås BK 30 och när F19-laget där fick chansen att parallellt representera VSK Fotboll tog hon den och stannade kvar.

Var det självklart att välja Grönvitt?
– Ja, det var ett enkelt beslut. Jag hade tappat glädjen lite grann och ville börja om så det kändes naturligt. Jag har alltid varit en vinnarskalle och behövde få tillbaka den känslan, säger Elin Antonsson.

På årets första träning för damlaget och herrlaget söndagen 8 januari var det rejält tryck på Iver Arena i Västerås när ett stort antal supportrar på ståplats välkomnande spelarna och bjöd på en sprakande föreställning och färgade himlen grön och vit.

Publiksnittet var det utan jämförelse högsta i division 2 och fler och fler grönvita supportrar har börjat att följa även klubbens damlag på Iver Arena och på bortagräs.

– Det som är extra kul med VSK är att det inte bara är föräldrarna som kommer och tittar på matcherna.

Tack vare VSK Fotbolls plats i näst högsta serien på herrsidan håller många av faciliteterna på Iver Arena högsta klass.

Alla matcher och träningar filmas till exempel.

– Vi går igenom olika sekvenser, vad som var bra och vad som kan utvecklas. Jag vill ha mycket feedback och tips och råd från tränarna och det får jag i VSK, säger Elin Antonsson.

Livet handlar förstås inte bara om fotboll för Elin Antonsson som nu är inne på fjärde terminen på Mälardalens universitet i Västerås.

Utbildningen ska leda till jobb som grundskollärare för barn i förskoleklass till år tre.

– Eventuellt kanske jag satsar på att bli speciallärare.

Vad fascineras du över i det yrkesvalet?
– Jag älskar barn och vill lära och hjälpa till, säger Elin Antonsson.

FOTNOT. Tidningen VLT:s sportredaktion rankade vid årsskiftet de 25 främsta idrottarna i Västerås i alla sporter. Elin Antonsson kom på plats 15. Viktor Granath utsågs till etta – före boxaren Elin Cederroos från BK Rapid, VSK Bandys anfallare Christoffer Fagerström och VSK Fotbolls lagkapten Simon Johansson på fjärde plats.