Skriv ned ditt minne av ”Liston” – Låt oss tillsammans skapa ”Listons hörna”

VSK Fotbolls flerfaldige tränare och klubbikon har lämnat oss. Just nu är det många av oss som minns honom på olika sätt och vi pratar med varandra om våra minnen. Alla våra minnen är den mosaik som formar hur vi kommer att minnas ”Liston”.

VSKare minns ”Liston” vid huvudentrén på Iver Arena

VSK Fotboll lanserar nu ”Listons hörna” där vi vill samla alla minnen av Lennart ”Liston” Söderberg. Inspirationen kommer från er – flera av er har spontant redan skickat in era minnen till klubben.

Det hela är väldigt enkelt – du skriver ned ditt minne – det kan vara en enkel rad eller ett längre stycke. Inget är för simpelt eller trivialt och alla bidrag är välkomna. Det behöver heller inte vara kopplat till fotboll utan kan vara något helt annat.

Självklart kan ett minne också vara ett fotografi. Det kanske är ett kort på ”Liston som du fotar av eller ett kort på något som du förknippar ”Liston” med – Kom ihåg – det är våra gemensamma minnen som formar hur vi kommer ihåg ”Liston” in i framtiden.

Du får självklart skicka in flera minnen – många har så klart många minnesbilder av ”Liston”.

Du kan vara anonym om du vill – om du inte skriver ditt namn under ditt minne utgår vi från att du vill vara anonym. Helst vill vi att du använder ditt namn. När andra läser om ditt minne kan vi alla prata med dig i framtiden om vad du minns.

Minnena kommer inledningsvis att samlas i detta inlägg senare kommer ”Listons hörna” bli en permanent plats på hemsidan.

Alla bidrag är som sagt välkomna, dock kommer texter som innehåller ett kränkande språk eller svordomar inte att publiceras.

Du skickar ditt bidrag till ordforande@vskfotboll.nu

Låt oss tillsammans minnas ”Liston”


LISTONS HÖRNA

Eftersom jag jobbade för Café Opera när han hade hand om marknadsdelen i VSK så skrev jag en ”varning” i programmet till företagarna i Västmanland att titta noga vem som ringde för annars kunde det kosta minst 100 000 att svara när Liston var på andra sidan. Han var helt otrolig att jobba in pengar till dom föreningar han var med i.


På åttiotalet spelade VSK o IFK Västerås i samma serie Div 2. Det var derby dagen innan midsommar och VSK förlorade. Utanför omklädningsrummet satt spelarfruar och väntade på sina män. Men vinnarskallen Liston talade bara om – ingen ledighet utan träningsläger på Lövudden för nu var botten nådd att förlora mot IFK, då krävdes krafttag.


När Liston var tränare i Vasalund och mötte DIF i Div 2. DIF hade åkt ner från allsvenskan och domare var Bosse Helen från Uppsala. Han dömer då en frispark till DIF var på Liston kommer ut och vrålar. För i h…vete det där var väl ingen frispark, han rör han ju knappt. Varpå Bosse svarar – Jag tyckte det var frispark – du får en nästa gång och Liston bara garvade och skakade på huvudet.


– Precis som många västeråsare har jag sprungit på ”Liston” i olika sammanhang genom åren. Dels inom VSK så klart men även under min tid som ordförande i Västmanlands Fotbollsförbund. Han har alltid varit den där färgstarka personen som man direkt lägger märke till.

– Första gången jag träffade ”Liston” var 1975 eller 76 när jag skulle göra min Pryo (praktik på en arbetsplats) i skolan. Min mor jobbade på Sportcenter på Bäckby som var VSKs egen anläggning med bland annat badmintonbanor och kansli. ”Liston” höll ju till där så där mötte jag honom första gången. Det var väl kanske inget speciellt just då, ingen kunde veta hur det hela skulle sluta. Men det är ett roligt minne att se tillbaka på.

– Det fanns flera sidor av Lennart. Han var väldigt direkt och pratade inte sällan innan han tänkte. Det satte honom och ibland föreningen i klistret ett antal gånger genom åren. Samtidigt ska man komma ihåg att det var just hans personlighet som gjorde att han lyckades föra upp VSK i Allsvenskan vid två tillfällen, något som ingen annan VSK-tränare mäktat med.

– I mina ögon är han VSK Fotbolls störste tränare genom tiderna och han har redan under sin livstid blivit en klubbikon vars minne kommer leva inom klubben under många, många år.

– Jag vill också lyfta fram en gärning hos ”Liston” som nog få känner till. Lennart har haft en framträdande roll i att utbilda fotbollstränare i Västmanland. Under min tid på Västmanlands Fotbollsförbund var ”Liston” en flitigt anlitad tränarutbildare. Han var uppskattad i sin roll och precis som alltid körde han järnet med tränarna.

– I måndags 10/10 träffade jag och Gunnar Jansson (gammal trotjänare i VSK) ”Liston” en sista gång. Vi visste att han inte mådde bra och vi bestämde på matchen i lördags att vi måste få träffa honom.

– Vi satt med honom en stund. Han var trött men han ville prata gamla minnen. Det var högt och lågt men bland annat pratade vi om de bästa spelarna han tränat genom åren. Lennart nämnde att den bästa var en jugoslav som han tränat när han var i ett lag på Cypern. Han nämnde även Thomas Andersson, Tommy Käll och Per Björkman.

– Vi lämnade honom efter en timme och jag hade en stark känsla av att han ville släppa livet och gå vidare. När vi stängde dörren förstod vi att det var sista gången vi skulle se honom i livet.

Stefan Brandberg


”Den sista matchen är spelad, läktarna är tömda. Säsongen är över. Tystnaden är slående. Fast vänta nu, är det verkligen så? I minnet står jag snarare på en välfylld träläktare där vi alla sjunger fram vårt lag. Snett framför oss står en man; bredbent, i grönvit träningsoverall och med armarna i kors.

En trött men stolt kapten som just manövrerat  sin skuta in i den allsvenska hamnen. Bakom honom råder eufori när vi med brustna röster skanderar: Kung Liston, Kung Liston!

Tack för allt.

Henric Nilsson


Liston om Graham Howell: ”Det enda motståndarna fick se av Graham var tolv skruvdobbar”


Mitt minne av Liston är när han signerade min gröna Liverpool hundra år tröja på Arosvallens plan när vi senast gick upp i Allsvenskan.

Staffan Lageson


Tecknar några fina minnen från tiden med ”Liston” då jag under åren 1971-75 var kanslichef i Gefle IF. Lennart enrollerades som tränare i Gefle IF 1973. Detta efter två framgångsrika år i Ljusdals IF, från div IV till div. II.

Uppdraget var att återta GIF till div. II. Han lyckades med bravur efter serieseger och efterföljande kval mot IFK Östersund.

Efter tre år i GIF åtog sig ”Liston” 1975 uppdraget att föra VSK till div II. Samtidigt åtog sig Liston att vara kvar i GIF och bibehålla platsen  i Div. II.

”Liston” åtog sig båda dessa krävande och utmanande uppdrag. 

Med träning i VSK må-on-fredag och GIF tisdag-torsdag lyckades Liston med båda uppdragen.

Västerås SK till div. II och Gefle IF med bibehållet kontrakt i div. II.

I sanning ett historiskt tränaruppdrag som skulle följas av många fler.

Lennart ”Liston” Söderberg, Sveriges framgångsrikaste tränare under 70-80-talet.

Kjell-Åke Ohlsson


Han var i sin början av sin tränarkarriär tränare i Ljusdal. Han tog upp dom till div 2 där dom klarade sig riktigt bra. Allt var Listons förtjänst.